2010. december 25., szombat

A világbajnokság 1. fordulója számokban

A világbajnokság nyitófordulója több, mint a felét tette ki időben az egész eseménynek. Nyolc napon át küzdöttek a játékosok azért, hogy ott lehessenek a Karácsonyt követő folytatásban is. A kvalifikációs mérkőzések győzteseinek kivételével mindenki egy mérkőzést játszott eddig, az alábbiakban ezek statisztikáiból szemezgetünk.


Általában az első mérőszám, amit a mérkőzések eredményeit követően megnézünk az átlag szokott lenni, kezdjük tehát ezek szemrevételezésével. Bár nyitófordulóról beszélünk, mégis érdekes, hogy a 72 játékosból mindössze egyetlen egynek sikerült 100 fölötti átlaggal letudnia bemutatkozását, 95 fölé is csak további négy játékos, sőt 90 fölé is pusztán a mezőny bő harmada jutott el. Még a 80 alatti szűk sávban is találhatók neves versenyzők. Phil Taylor 88,49-es átlaga sem mindennapos, ő ezzel a 31. leg"jobb"-at teljesítette. A teljes mezőny átlaga az első fordulót követően: 87,37.



Ami a legsikeresebb legeket illeti, tökéletest, azaz 9-nyilasat még nem láthattunk - ez eddig is csak Raymond van Barneveldnek (baloldali képen) sikerült világbajnokságon, igaz neki már kétszer is -, az idei legjobb eddig egy 10 nyilas leg volt, ez szintén Barney nevéhez fűződik. 11 nyíllal további hat játékosnak sikerült leget nyernie: Tichowich, Cullen, van der Voort, Priestley, Tabern és Anderson alkotják ezt a listát.


Kiszállók tekintetében Tony Eccles büszkélkedhet egy 170-essel, míg Caven, Pipe és Farmer is 161-ről fejezett be egy-egy játékot. Pontosan a mezőny felének sikerült legalább egy leget 100-nál magasabb értékről befejeznie. Három olyan játékos van a mezőnyben, akiknek háromszor is sikerült a 100 fölötti befejezés eddig, ők Jyhan Artut, Adrian Lewis és Paul Nicholson.

Tony Eccles nem hiába csalódott, 170-es kiszálló és 8 db 180-as ellenére is búcsúzott

A legtöbb "telit" is Tony Eccles dobta, 8 db 180-as írható a neve mellé, Hylton és Part 7-7-ig jutottak. Hármuk közül azonban már csak Hylton szaporíthatja tovább telitalálatait. Összesen 181 db 180-as dobásig jutott a teljes mezőny az nyitófordulóban.

A legrövidebb látogatást az Ally Pally-ban az északír Michael Mansell tette, ő 69 nyíl eldobásáért utazott át Londonba. Rajta kívül Gionson, Krcmar és Padgett sem dobhatott el legalább 100 nyilat a színpadon. Velük szemben a távoli Dél-Afrikából érkezett Devon Petersen (jobboldali képen) - igaz, két mérkőzésen - 431 dobással a legtöbbet játszó versenyző mindeddig.



Folytatás december 27-től, bár néhány nagyágyú számára inkább csak most kezdődik majd a vb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése