2010. december 1., szerda

Mr. PDC - Barry Hearn interjú

Barry Hearn és a PDC elválaszthatatlan fogalmak manapság. Bár megítélése széles skálán mozog, egyesek az ördög inkarnációjának tartják, mások azonban a darts megmentőjeként, a mai modern darts alapítójaként tekintenek munkásságára. A PDC napjaink egyik sikersztorija, így mindenképpen figyelemreméltó, amit az első számú vezetője nyilatkozott róla a Darts, Beers and Cheersnek adott exkluzív interjújában.





Mindenki tisztában van vele, hogy Phil Taylor személye mennyire fontos a PDC, mint márkanév szempontjából is, milyen hatást gyakorol ő egy személyben a jegyeladásra és a média érdeklődésére. Nem tart attól, hogy mi történik majd, ha az ő csillaga halványodni kezd? Lát olyan egyéniségeket, játékosokat, akik már csiszolódnak, hogy egyszer átvegyék a helyét a márkanév képviselete vonatkozásában is?
- Amint az a közelmúltban befejeződött Bodog.com World Grand Prix-n is megmutatkozott, olyan játékosok mint James Wade, Adrian Lewis és Gary Anderson már ma is kihívás elé állítják Philt, és rajtuk kívül is számos tehetség bukkan fel. A TV nézettségi adatok is alátámasztják ezt, mert a Wade-Lewis döntő nézettsége meghaladta a 2009-es Taylor-Barneveld döntő látogatottságát.

Amikor Ön visszatért a darts világába, a sportág egy új növekedési pályára állt és rendkívül szervezetté, profivá vált. Nem tart attól, hogy amennyiben újra kikerül ez a játék az Ön figyelme a középpontjából, ez ismét megváltozhat?
- Szívesen dolgozom akár napi 24 órában is, így biztosíthatom róla, hogy a dartsra fordított figyelmem csak fokozódni fog a többi tevékenységem ellenére is.

Amikor a Bravo sajtókonferenciáján találkoztunk – melyet az Európa Bajnokság alatt tartottak – említette, hogy előszeretettel olvassa a darts fórumokat, hogy tájékozódjon, mit mondanak a rajongók (a beírások néhány százaléka igazán értékes ötleteket vet fel). Vannak olyan javaslatok, melyeket fórumokon olvasott és tervezi, hogy megvalósít, vagy akár már valóra is váltott?
- Az internetes fórumok nagyszerű lehetőséget biztosítanak rá, hogy megtudjuk, mit szeretnének maguk a szurkolók. Igaz ez még akkor is, ha vannak köztük hatalmas marhaságok is. Ellenben a World Cup (a közelgő csapat-világbajnokság) egy jó példája annak, hogy meghallgatjuk a közönséget és a jónak tartott ötleteiket a stratégiánk részévé tesszük.


Visszatérve a Bravo TV legutóbbi közvetítésére az Európa Bajnokságról olvastam, hogy a közönség igazán elégedett volt a munkájukkal (különösen, hogy mindezt első alkalommal tették). Mi az Ön véleménye minderről, illetve az a PDC stratégiájának része-e, hogy megosztja a közvetítéseket a különböző csatornák között?
- Az Európa Bajnokság hatalmas siker volt, de sajnos a Bravo felhagy az adással az év végén. Az ő értékelésük, és más darstos közvetítéseké is azt bizonyítják, hogy a dartsnak helye van minden csatorna műsorán, tehát nem tartunk a jövőtől e tekintetben.

Mi a véleménye az idén lezajlott PDC női világbajnokságról? Úgy tudom néhány szurkoló rendkívül csalódott volt, amikor a Sky befejezte a közvetítést a férfiak elődöntőit követően és nem adta le a női vb-döntőt. Szintén közszájon forgott a közelmúltban bennfentesektől származóan, hogy esetleg női Pro Tour is lesz. Úgy vélik, hogy megvan a háttértámogatás női PDC-re is?
- A PDC Unicorn női világbajnokság egy nagyszerű esemény volt a maga nemében. Szégyen, hogy az élmezőnyből nem minden játékos élt az indulási lehetőséggel. Ezért ha a nők versenyei nem folytatódnának, akkor ezért elsősorban ők tehetők felelőssé a hozzáállásuk miatt.


Nemrégiben olvastam egy Eric Bristow-val készült interjút, melyben feltette a kérdést, hogy a PDC játékosok eladhatóságát, szponzori támogatását vajon mennyiben befolyásolhatja, hogy a Pro Tour sorozat (az Egyesült Királyságban legalábbis) a közönség kizárásával zajlik, miközben a TV által is közvetített nyilvános eseményekre pedig nehezebb bekerülni? Gondolkoznak esetleg azon, hogy a közönség számára is nyitottá tegyenek néhány egyesült királyságbeli Pro Tour versenyt is?
- Ami a Pro Tour sorozatot illeti, nem célunk, hogy ezeket a versenyeket közönség által is látogathatóvá tegyük. Azon azonban dolgozunk, hogy az internet jóvoltából és azon keresztül láthatóvá tegyük őket a jövőben.

Mi volt az Ön eddigi legnagyobb élménye a mi szurkolói szemszögünkből nézve?
- Azt kell mondjam, hogy a 2010-es Premier League nyitóestéjén az O2 Arenában állva és látva azt, hogy 10 000 ember tölti meg a nézőteret rádöbbentett arra, hogy milyen messzire is jutott immár a sportágunk, és büszke vagyok rá, hogy a játékosok milyen nagyszerű, profi körülmények között űzhetik immár választott sportágukat.


A Rileys nemrégiben támogatta a női vb selejtező kvalifikációit és sorra nyitja a klubjait országszerte. Azt követően, hogy kudarcba fulladt a dartsvilág egyesítési kísérlete, lát még olyan szervezetet, amelyik segíti a PDC-t a nagyobb tömegbázis kialakítása irányába?
- Tiszteletreméltó az együttműködés a Rileys és a PDC között, ez segíteni fog minket abban, hogy terjeszkedjünk szélesebb körben is.

A „We love Darts”-ban megjelent interjúját követően egy bizonyos gesztenyebarna öltönyös egyén azt találta mondani, hogy „ő hátrakötött kézzel is tudná vezetni a PDC-t” – kíván erre reagálni?
- Úgy vélem az elkötelezettségem az amatőr játék fontossága tekintetében máshol már jól megfogalmazásra került, és az elmúlt két évtizedbeli fejlődésük hiánya bizonyítja, hogy képtelenek bármilyen kereskedelmi tevékenység hatékony folytatására.


Gondolja, hogy a darts, mint sportág hasznot húzna abból, ha egyetlen szövetség keretein belül működne? Én személyesen úgy vélem az, hogy két világbajnokság kerül megrendezésre rossz fényt vet a sportágra és visszatart további lehetséges szponzorokat, ezért az alkalmi (BBC) szurkolók nagyon csalódottak lehetnek. 
- Én már világosan elmondtam, hogy csak egyetlen világbajnokságnak szabadna lennie és gyakorlatilag egy is van manapság. Egy néhány öreg öltönyös fazon és egy pár kiüresedett BBC közvetítés nem teszi a Lakeside-beli eseményt világbajnoksággá. Az 1 millió angol fontos pénzdíj és a 40 000 szurkoló az Alexandra Palotában az, ami azzá teszi, különös tekintettel a Sky Sports közvetítésére és a 120 óra élő adásra. Minél gyorsabban belátja ezt mindenki, annál jobban teszi, ugyanis ez kiábrándító egy átlagos sportrajongó számára.

Végezetül érdekelne, hogy van-e valami, amit elmondana azon darts rajongók számára, akik az én weblapomat olvassák arról, hogy hová szeretné eljuttatni a dartsot a következő néhány év során? Beáll ez majd egy megszokott pályára, vagy számíthatunk újabb nagy fejlesztésekre?
- Büszkék vagyunk rá, hogy a pénzdíjak éves szinten immár meghaladják az 5 millió angol fontot. A 2011-ben bevezetésre kerülő Pro Tour kártya és a hozzá tartozó kvalifikációs rendszerünk pedig minden tekintetben színvonalassá teszik ezt a sportot. Azt várom, hogy a következő évek során a játék világszerte népszerűbbé válik, és ebben megerősít az a tény is, hogy több, mint 1 000 nevezés érkezett a PDC Unicorn 21 éven aluliak világbajnoki selejtezőire. A PDC egy hatalmas sikersztori napjainkban, és a nehéz gazdasági időszak ellenére is meg vagyok róla győződve, hogy ez még mindig csak a kezdet.


(Forrás: Darts, Beers and Cheers - Magyar fordítás © 2010 Holczer Péter / Dartsvilág)

1 megjegyzés: