2010. december 31., péntek

PDC 2010 - emlékezetes pillanatok

Az alábbiakban a SkySports-on megjelent 2010-es évre visszatekintő írás magyar fordítása olvasható, némi hazai vonatkozású kiegészítéssel. Aki másképp gondolja, vagy hozzáfűznivalója van, a cikket követő megjegyzésben nyugodtan közzéteheti.






Vajon elhalványodóban van-e Phil Taylor csillaga? Ez lehet az egyik kérdés, amit sokan megfogalmaznak a 2010-es esztendő végén, de erre gondolván ne feledkezzünk meg arról sem, hogy The Power a 15. világbajnoki címét gyűjtötte be az év első napjaiban, valamint a Premier League-ben alkotott történelmi tetteiről sem.

Rendben van, Taylor valóban nem nyert meg minden nagy tornát, mint látszólag tette azt 2009-ben, de 2010 is szokás szerint azzal kezdődött, hogy begyűjtötte soron következő - jelen esetben a 15. - világbajnoki trófeáját, ezúttal Simon Whitlock döntőbeli legyőzésével az Alexandra Palace-ben.

Nem sokkal ezt követően Paul Nicholson sokkolta a dartsvilágot, amikor ugyanabban a hónapban Phil Taylort is legyőzve begyűjtötte első komoly trófeáját, a Players Championsip rájátszásában, de Taylor hamarosan visszatért a trónra, visszanyerve James Wade-től az előző évben elveszített koronát a Premier League fináléjában.


Minden idők egyik legjobb mérkőzésén Taylor történelmet írt azzal, hogy nemhogy 9-nyilast dobott, de rögtön kettőt is egy mérkőzésen belül a Wembley Arenában.

Phil Taylor begyűjtötte a UK Open, majd a World Matchplay bajnoki címeit is, de az ősszel kissé félrebillent a korona, amikor James Wade győzött a Champioship League of Darts-on, majd a dublini World Grand Prix-n, ahol Taylor Adrian Lewistól kapott ki az elődöntőben.

Taylor ezt követően a Grand Slam-en is vereséget szenvedett Steve Beaton-től, ahol végül nagy meglepetést okozva egy BDO-s játékos, Scott Waites vitte el a pálmát. Végül december elején egy egész ország vette megdöbbenéssel tudomásul a Taylor-Wade képviselte Anglia váratlan vereségét Spanyolországtól a Csapat Világkupa első napján.

Így érkezett el az újabb világbajnokság kezdetéhez, melyen sikerrel vette az első akadályt, ám teljesítménye messze elmaradt a tőle megszokottól.

Nézzük tehát hat különböző kategóriában a 2010-es évet a PDC-nél.

Az év játékosa: Phil Taylor

Unalmas választás, mondhatják egyesek, de hogy is lehetne más után nézni erre a díjra, mert még az év utolsó harmadában nyújtott "gyengébb" szereplése ellenére is egy fantasztikus esztendőt tudhat maga mögött Phil Taylor.

Egy-két vereség még nem jelent rossz szezont, ráadásul bárki más számára minden bizonnyal pályafutása legkiemelkedőbb esztendeje lenne, ha egy éven belül megnyerné a Világbajnokságot, Premier League-et, UK Opent és a World Matchplay-t.

Nyugodtan hozzá lehet adni a bajnoki trófeáihoz még két 9-nyilast egy mérkőzésen belül, valamint egy kamerák előtti világcsúcsot jelentő 118,66-os átlagot Boltonban és ez a hírnévtől függetlenül is bőven a legkiemelkedőbb, amit bárki is nyújtott a 2010-es évben.

Ha feltétlenül másokat is számba kellene venni, akkor önmagukhoz képest gondolhatunk Wes Newton-ra, Wayne Jones-a, Scott Waites-re vagy természetesen James Wade-re (nem mellékesen Bezzeg Nándor kettőt is legyőzött ugyanebben az évben a felsoroltakból), de Phil Taylorhoz mérve csak önmaga jöhet számításba.


Az év mérkőzése: Taylor-Wade 10-8

Felejtsük el nyugodtan az "év mérkőzése" jelzőt, a mérkőzés színvonalát tekintve nyugodtan beszélhetünk ugyanis akár az évtized mérkőzéséről is (itt meg is tekinthető), melyen Taylor visszaszerezte a Premier League koronáját és történelmet írt az egy mérkőzésen dobott két 9-nyilasával.

Mindeközben Wade is fantasztikusan játszott, soha nem kezdett még így játékos egy döntőben - négy 180-assal, száz fölötti átlaggal, és olyan kiszállókkal mint 121 és 136 ... és mégis ő lett a vesztes.

Taylor ehhez képest 111,67-es átlagot produkált, dobott tíz 180-ast, összehozott 110-es, 141-es és 147-es kiszállókat és a két 9-nyilas játéka mellett még egy 10 nyilas leg is a nevéhez fűződik.

Taylor 9-nyilasa a második legben az első döntőben, tv-kamerák előtt dobott tökéletes játék volt, és ezt ismételte meg a tizenötödikben is. Ráadásul a két bámulatos mutatványt különbözőképpen adta elő, miközben az első olyan játékos is lett ezzel, aki egy mérkőzés alatt ér el két 9-nyilast. Amit tehát ők ketten Wade-del együtt akkor előadtak, nehéz lesz akár csak megismételni is a jövőben.


Egy év, amire biztosan emlékezni fog: Scott Waites
 
Talán nem is kellett volna meglepődnünk a wolverhamptoni eredmény láttán, ha figyelembe vesszük, hogy mi történt ott az már elmúlt esztendőben is, de mégis sokak szemöldöke fennakadt amikor James Wade legyőzését követően Scott Waites a magasba emelte a Grand Slam of Darts tófeáját.

Bár Waites 2009-ben is a döntőig jutott ugyanott, mégis kevesen gondolták, hogy újra megismétli ezt a teljesítményt, de ő bebizonyította, hogy már az sem volt véletlen, amikor is sorra győzte le Raymond van Barneveldet, Co Stompe-t és Steve Beatont a fináléba vezető úton.

Ezt követően James Wade-del találta magát szemben a döntőben és hamarosan 0-8 volt az állás. Onnantól valami egészen lenyűgöző alakítással egyben az év fordítását is produkálta, amikor 16-12-re megnyerte a mérkőzést, maximálisan megérdemelve a 100.000 angol fontos fődíjat, eddigi pályafutása messze a legnagyobb győzelmét aratva. (Itt nézhető meg a mérkőzés.)

 
Egy év, amít szívesen elfelejtene: John Part

A kanadai John Part korábbi háromszoros világbajnok, de korántsem ennek megfelelően, vagy ehhez méltóan szerepelt 2010 során, melynek következtében a világranglistán is folyamatosan csúszott lefelé, épphogy megkapaszkodva a 32. helyen az év végére.


Már Premier League-ben sem játszhatott akkori ranglistahelyezése "eredményeképpen", és bár megnyerte az Észak-Amerika Darts Bajnokságot, még erre az apróbb sikerre sem tudott tovább építkezni.

A világbajnokságra is 32. kiemeltként érkezett, ahol már első fordulóban elvérzett a kvalifikációs körből érkező Per Laursennel szemben, elsősorban pocsék kiszállóinak köszönhetően, véglegesen megpecsételve borzalmas idei szereplését.


Az év döbbenetes pillanta: az angolok zakója a Csapat Világkupán 

A Csapat Világkupa a PDC egyik idei újdonsága december elején került megrendezésre, s míg egy örökké emlékezetes diadal marad a hollandok - Raymond van Barnevels és Co Stompe - számára, egy gyorsan elfelejtendő nap csupán az angoloknak.

Anglia egy legyőzhetetlennek tűnő, a világranglista első két helyezettjéből összeállt párossal, Phil Taylorral és James Wade-del nevezett be. Azonban ahogy Angliától ez már-már megszokott, a nagy sporteseményeken, leginkább csak a kedélyeket borzolták.

A spanyolok előzetesen szinte sehol nem jegyzett párosa Carlos Rodriguezzel és Anotonio Alcinassal ugyanis óriási meglepetésre búcsúztatta az angolok erőműnek tűnő duoóját, az egész torna legnagyobb szenzációját okozva ezzel. (A mérkőzés itt megnézhető.)


Az év sportszerűtlensége: Colin Lloyd jobbegyenese a táblába  

Colin Lloyd páratlan kirohanást vitt véghez a Világbajnokságon a német Andree Welge elleni első fordulóbeli mérkőzése közben, amikor egy hatalmas jobbegyenest zúdított az ártatlan dartstáblába.

Lloyd már 2-0-ra vezetett a mérkőzésen, amikor jelentős fordulat következett be és a német játékos zsinórban hét leget nyerve már vezetett a döntő szettben. Ekkor szakadt el a cérnája Lloyd-nak és  az egész közönség hatalmas megdöbbenése közepette egy akkorát behúzott a táblába, hogy beleremegett az egész színpadi díszlet, a tábla kis híján leesett a helyéről és persze a bőr is felszakadt a tettes kézfején.

Ezt követően még arra is futotta erejéből, hogy egy újabb fordulattal megnyerje a mérkőzést, majd az interjúszobában kért bocsánatot mindazoktól, akik látták a dührohamát. Mindezt azzal magyarázta, hogy ő is, mint oly sokan egyetlen céllal jöttek Londonba, hogy világbajnokok legyenek és ez bizony jelentős belső feszültségeket okoz. Hozzátette, hogy a PDC és a Sky Sports is azt kérte tőlük, hogy mutassák ki érzelmeiket - hát ő ezt megtette...


A darts sportág legnagyobb sikere: Phil Taylor második helyezése a BBC választásán

Lehet, hogy itt egyszer majd a darts olimpiai bemutatkozásáról, avagy a két világszervezet, a PDC és BDO egyesüléséről írhatunk majd, de egyelőre "meg kell elégednünk" azzal, hogy Phil Taylort a BBC Sports Personality of the Year szavazásán első körben beválasztották a tíz legjobb - ezáltal jelölt  - sportoló közé.

"The Power" azonban nem szokott ennyivel megelégedni, amire ezúttal sem votl szüksége, ugyanis végül a második legtöbb szavazattal végzett és vehette át az érte járó trófeát 13 ezer ember előtt és vélhetően több millió tv-néző szeme láttára, ami feltétlenül az egész darts sportág számára kiváló hírverés is volt a nagy elismerés mellett. 


Az év magyar vonatkozású eredménye: Bezzeg Nándor győzelme James Wade ellen

Ha hírként kell eladni, mindenképpen ez a legkézzelfoghatóbb sikere a jelenlegi egyetlen magyar PDC-s játékosnak, hiszen nem kisebb ellenfelet győzött le éles mérkőzésen, mint azt a James Wade-et, akinek a neve jó párszor szerepel a fenti összeállításban, a világranglista második helyezettje és egy bámulatos őszi szezont produkált.


Ebbe zavart bele Nándi szinte egyedüliként, amikor Nulandban talán még az előző napi tornagyőzelmét ünneplő "The Machine"-t már a nyitófordulóban legyőzte az ekkorra már egész rutinos PDC játékossá váló magyar.

Semmiképpen ne feledkezzünk meg azonban egy sportértékében fentieket felülmúló eredményről, hiszen a tavaszi salzburgi tornán, amely hosszú szünet után az első PDC-s versenye volt a magyar éljátékosnak, az első napon négy győzelmet aratva egészen a legjobb 16-ig jutott, többek között Steve Hine-t és Wes Newton-t is legyőzve.

Többek között ezen a sikerek köszönhetően Nándi végül egy szerencsés szabálymódosítás haszonélvezőjeként megkapta a PDC-től a 2011-es évre szóló ProTour kártyát is, amely feljogosítja őt jövőre is a versenyeken való indulásra.


2 megjegyzés:

  1. Gratulálok a Nándinak az egész évben nyújtott teljesítményéhez! "Sheriff"

    VálaszTörlés
  2. Jó volt felidézni az elmúlt év eseményeit, hangulatos kis cikk lett. :)

    VálaszTörlés