2010. december 31., péntek

Évvégi exkluzív interjú Ivády Gáborral az MDSZ elnökével

Az év utolsó napjára úgy gondoltam, nincs aktuálisabb, minthogy a magyar darts sport első számú vezetőjét hallgassuk meg, ezért  a néhány hónapja megválasztott elnökkel, Ivády Gáborral készítettem egy exkluzív interjút a Dartsvilág olvasóinak, akiknek ezúton szeretnék Boldog Új Évet Kívánni és egyben megköszönni az elmúlt két hónap során az oldalon tett megtisztelő látogatásaikat.




Mi történt az elmúlt szűk három hónapban az újonnan megválasztott elnökség vezetésével a magyar dartsban?
- Az MDSZ kommunikációja finoman szólva is jelentős kívánnivalókat hagyott eddig maga után, és ezt mind a külső, mind a belső kommunikációra egyaránt értem. Az elmúlt hónapokban igyekeztem megismertetni az elnökség többi tagjával, hogy miként képzelem el az együttműködésünket, amely a zavartalan és állandó információcserén és az átláthatóságon alapszik. Ennek érdekében elvárom azt, hogy minden fontos kérdésről értesítsük egymást a belső levelezőlistánkon, ne kelljen minden vitával megvárnunk a következő ülésünket. Hamarosan elkészül egy olyan internetes honlap, vagy inkább fórumoldal, ahol minden dartsosnak belépési jogosultsága lesz, és ott minden a sportot érintő információt megtudhat, sőt hozzászólhat, véleményezhet, javaslatot tehet. Ezzel el fogjuk kerülni azt, hogy csak a döntéssel szembesüljenek a játékosok, sőt így az előkészítésbe is beleszólhatnak majd.

Miben más (kérdezném "jobb", ugyanis nyilván ezért lett új összetételű elnökségnek bizalom szavazva) ez a vezetőség, mint az előző volt?
- Nem tudok az előző vezetőségről sem jót, sem rosszat mondani, de őszintén szólva nem is kívánok vele foglalkozni. Az új elnökség feladata nem a vissza-, hanem az előretekintés. Teljesen új struktúrában dolgozunk, minden elnökségi tag egy szakbizottságot vezet. Mielőtt  a vezetőség dönt valamiről,  a kijelölt bizottságnak megfelelő módon elő kell készítenie az előterjesztést, ennek hiányában nem veszek fel egyetlen javaslatot sem a napirendek közé. Tudomásom szerint az eddigi ülések hosszú órákig tartottak, és nem voltak túl hatékonyak, ami nem csoda, ha úgy kell dönteni valamiről, hogy ott helyben ismerik meg a sok esetben csak ötlet szintjén lévő kérdéseket. Az elnökség tagjainak most komoly szakmai feladata van, beszámolási kötelezettséggel, határidőkkel, tehát mindenkinek aktív munkát kell végeznie.

Mi a helyzet a sportág szempontjából meghatározóbb steel szakággal ma Magyarországon? Kérdezem ezt azért, mert szinte kizárólag a soft körüli munkákkal kapcsolatos hírek olvashatók az MDSZ honlapján, miközben a steel válogatott - pénz hiányában - nem utazhatott el Törökországba az év egyik legjelentősebb tornájára.
- Számomra nincs különbség a soft és a steel között. A soft szakbizottság vezetője Sütő András hatalmas lendülettel kezdett neki a munkának, folyamatosan ötletekkel, javaslatokkal áll elő, amiért minden elismerést megérdemel. A steel szakbizottság kialakulása sokkal lassabban halad. Amikor a jelenlegi elnökséget a közgyűlés megválasztotta, akkor sajnos a steel szakbizottság vezető nélkül maradt. Átmenetileg Kocsis Károly alelnök urat kértük fel az irányítására, de ez olyan plusz megterhelést jelentett számára, amelyet nem tudott megfelelő módon ellátni, ezért azt kérte, hogy keressünk másik megoldást a problémára. Most éppen ennek a megvalósításán dolgozunk. (Erről éppen az interjú kérdéseinek megválaszolása idején jelent meg némi információ az MDSZ oldalán - a szerk.)


Mi az elnökség stratégiája, milyen tervek vannak, és milyen előkészületek zajlanak?
- A magyar darts életébe új erőt, energiát kell pumpálni, annak érdekében, hogy ismertebb, népszerűbb legyen a sport, illetve, hogy nőjön a játékosok száma.  Ehhez egyrészt belső elégedettséget kell elérni, azaz a versenyzőknek kiszámítható, szabályozott körülmények között kell tudniuk versenyezni, a szövetség munkájába pedig betekintést, adott esetben beleszólást kell biztosítanunk. Nagyon fontos a darts népszerűsítése, ehhez a média érdeklődésére is számot tartó rendezvényeket kell szerveznünk, illetve minden sikerünkről informálni kell tudnunk az embereket. Nagyon fontos az utánpótlás-nevelés, meg kell próbálnunk elérni, hogy az iskolákban akár tananyagként/edzésként tudjanak a fiatalok foglalkozni, lehetőségük legyen dartsiskolákban megtanulni a sportág alapjait. A sportdiplomácia területén is van mit visszahódítanunk, talán kevesen tudják, hogy korábban a WDF-nek magyar alelnöke volt Petúr Pál személyében. Meg kell mutatnunk, hogy innovatívak, aktívak vagyunk, és készen állunk a nemzetközi darts életben való részvételre.

Milyen költségvetéssel vág neki az MDSZ a 2011-es évnek? Hogyan oszlik ez meg a steel és a soft szakágak között?
- Nem tudok még szinte semmit mondani a 2011-es költségvetésről, hiszen arról hagyományosan (nem csak nálunk, hanem majdnem minden sportágban, de még az önkormányzatoknál is) az év első negyedévének végén szoktak dönteni. Az előkészületek természetesen folynak, de konkrét javaslatot még nem láttam.

Milyen versenyeken fog részt venni a magyar válogatott 2011-ben?
- Költségvetés nélkül erről nem tudok érdemben nyilatkozni, azonban azt el tudom mondani, hogy miként szeretném ha erről döntést hozna az elnökség. A steel és a soft szakbizottságnak a költségvetés tudatában javaslatot kell majd tennie, hogy a rendelkezésre álló keretből melyik versenyre szeretnék kiutaztatni a válogatottat. Ezt a tervezetet a játékosok számára is elérhetővé tesszük, véleményezhetik azt, majd az elnökség meghozza a döntését. Az elfogadott tervtől csak úgy lehet majd eltérni, ha annak anyagi hátterét a javaslattevő biztosítani tudja.

Ivády Gábor az MDSZ elnöke a Vasas Centenáriumi Darts Liga megnyitóján

Ha most 2011 végén beszélgetnénk, mikor, melyen célok teljesülése esetén lenne elégedett?

- Elégedett sportolókat szeretnék 2011 végén a magyar dartsban látni. Ha ők elégedettek, akkor az azt jelenti, hogy mi is jól végeztük a munkánkat. A többi részletkérdés.

Milyen utat vizionál a darts, mint sportág számára Magyarországon?
- Ha jól értem, akkor most nem a vágyaimról kell beszélnem, hanem, hogy reálisan mit látok a jövőben. Mivel nem számítunk klasszikus sportágnak, hazánkban nincsenek évszázados gyökerei, és kultúrája a dartsnak, ezért sokan kocsmajátékként ismerik a dartsot, így mint sportág, csak lassú fejlődést tudunk majd felmutatni. Nehéz lesz legyőzni a sztereotípiákat, rengeteg munkát kell befektetnünk, de ha ez sikerül, akkor a figyelmet is jobban magunkra tudjuk fordítani. Úgy gondolom, hogy hiába létezik évtizedek óta darts Magyarországon, mint sportág éppen a "termékbevezetés" szakaszában vagyunk, ezért kiemelten fontos, hogy milyen képet, általános közvéleményt tudunk magunkról kialakítani.
Veszélyes, nagy kihívásokkal teli, de remélhetőleg örömteli időszak előtt állunk.


Köszönöm szépen az olvasók nevében is, hogy a rendelkezésemre állt a nyilván bokros teendőkkel teli év végi  és egyben ünnepi időszakban! Egy utolsó kérdés, vagy inkább üzenet a Dartsvilág olvasóinak?
- Szeretnék mindenkinek sikerekben gazdag, nagyon boldog új évet kívánni, illetve azt, hogy a versenyeken úgy győzedelmeskedjenek, hogy a lehető legkevesebb nyilat dobják el! :)


(2010 © Holczer Péter /Dartsvilág)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése