2011. december 19., hétfő

Richardson beteljesült álma: Raymond volt Barneveld

Vasárnap csak esti mérkőzéseket rendeztek a PDC világbajnokságon. Dave Chisnall-nak köszönhetően ezúttal sem a teljesítményre, míg James Richardson-nak (a képen) hála az izgalmakra sem lehetett panasz. Három, élete első PDC világbajnokságán szereplő játékos is továbbjutott, miközben Mark Dudbridge, valamint az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld búcsúzott az idei világbajnokságtól.


Kezdésnek egy Brendan Dolan - Kim Huybrechts találkozóra került sor, melyen a belga játékos egy pillanatig nem hagyott kétséget a felől, hogy ő kerül majd a második fordulóba. Ehhez persze hozzájárult az is, hogy Dolan módszeresen kerülte a dupla szektort kiszállóinál. Már a harmadik szettben jártak, amikor először sikerült eltalálnia azt. Ezt még egyszer tudta megismételni, két leg pedig még egy szettre is kevés ezen a világbajnokságon, nemhogy az üdvösséghez. Bizony Dolan mai játéka kapcsán a kommentátorok azt találgatták, hogy az őszi sikere, amikor döntőt játszhatott Phil Taylor ellen, inkább egy jól sikerült hétvége, mintsem tartós jó játék eredménye volt. Mindenesetre azt a sikert, megspékelve az eddigi egyetlen 9-nyilassal a dupla be-, dupla kiszállós játékban már senki nem veheti el az ír játékostól. Huybrechts pedig nyugodtan mehet karácsonyozni, bár nyilván ott lesz a fejében, hogy az ünnepek utáni első napon újra jelenése lesz Londonban.

Huybrechts barátnője izgul a meccsnyíl előtt

A Dave Chisnall - Mark Dudbridge mérkőzés pontosan úgy alakult, ahogy az az utóbbi idők alapján várható volt. Dudbridge jó ideje nem ért el szinte semmit, míg Chizzy valósággal berobbant a PDC-s mezőnybe. A BDO világbajnokság tavaly előtti döntőse első PDC-s szezonját még februárban egy 9-nyilassal indította, s azóta is meghatározó játékosává vált a mezőnynek. A mostani 98,52-es átlaga az eddigi legmagasabb Phil Taylor 99,98-asát követően, s miután a két játékos egymás ellen mérkőzik a második körben, jó kis mérkőzésre van kilátás - szintén a karácsonyi szünetet követően.


És valóban ott folytatódott a szünetet követően is, ahol abbahagyták...

Raymond van Barneveld már a mérkőzés előtt sem volt elragadtatva attól a ténytől, hogy semmit nem tud leendő ellenfeléről James Richardsonról. Jobban örült volna olyan valakinek, akit már ismer. Hát még a mérkőzés után... 

Pedig Barney-nak lett volna lehetősége már tájékozódni ellenfeléről, csak ehhez járni kellett volna a hétvégi Players Championship tornákat, melyeket szinte teljes egészében kihagyott a holland játékos. Ezt a mulasztását még a Dartsvilág októberi olvasásával pótolhatta volna, amikor Gladbeck-ből a helyszínről számoltam be a világranglista akkori 100. helyezettjének hatalmas sikeréről, hiszen döntőt játszott a torna második játéknapján. James Richardson részben ottani sikerének is köszönhetően élete első világbajnokságra már 85.-ként érkezett. S bizony a darts sport egyik szépsége, hogy lám 37 évesen is be lehet robbanni akár a legjobbak közé is.

A mérkőzés úgy indult, ahogy a többség és a Barney Army várta. 180-as kezdés, 130-as kiszálló, break. Majd a saját kezdést nyerve 2-0 a nagynevű játékosnak. Aztán 2-1-nél történt az első váratlan dolog, Richardson egy 145-ös kiszállóval visszabreakelt. Majd "csak" a saját kezdését hozva megnyerte az első szettet. A második szettben már Richarson tett szert break előnyre, melyet egy 120-as kiszállóval váltott szett győzelemre.

A harmadik szett előtti szünetben Barneveld tollakat cserélt, és úgy tűnt ez nagyon bejött neki (mentálisan mindenképpen), hiszen legszebb napjaira emlékeztetően kezdte ezt a szettet. Egy 11 nyilas, majd egy 14 nyilas játékkal pillanatok alatt elhúzott 2-0-ra. A harmadik legben pedig három nyilat is dobhatott a szépítésért, ám helyette ellenfele fejezte be sikeresen a leget. 2-1-nél még mindig Barney volt kedvezőbb helyzetben, hiszen ő kezdhetett, ám ez nem zavarta meg Richardsont abban, hogy egy újabb 145-ös kiszállót előhúzva kiegyenlítsen. A döntő legben aztán a korábbi ötszörös világbajnoknak újabb három lehetősége volt a szépítésre, ám miután azokat is elhibázta, ellenfele nem kegyelmezett és első mérkőzésnyilát értékesítve a világbajnokságok történelmének egyik legnagyobb meglepetését okozta.

Ez a kép önmagáért beszél...

Raymond van Barneveld még soha nem kapott ki az első körben vb-n, ám Wayne Mardle szerint ez időtájt a holland csak árnyéka önmagának, míg Eric Bristow úgy látja, hogy semmi tűz nincs benne. Ezzel szemben James Richardson bulldog módjára küzdötte vissza magát két szettben is, s bámulatos nyugalommal és természetességgel dobta meg a legkritikusabb pillanatokban is a kiszállókat.

Az angol publikumot népszerű bevonulózenéjével ügyesen maga mellé állító Richardson alig jutott szóhoz az interjúszobában: "Meg se tudok szólalni. Egyszerűen nem is tudok mit mondani a történtek után. Olyan, mint egy álom. Itt ül egy kőműves, aki éppen most győzte le az ötszörös világbajnokot a sportág legjelentősebb eseményén." Majd természetesen roppant jókedvűen beszélgettek tovább, míg végül az üvegkalitkából a közönséget újra éneklésre vezényelte.


Immár nem lehet szó nélkül elmenni a mellett, hogy James Richardson aktuálisan a The Starts of Darts internetes fórum által szponzorált játékos ebben az esztendőben. A fórum ugyanis létrehozott egy támogatási szisztémát, s ők maguk szavazzák meg, hogy ki legyen a következő esztendő támogatottja. A támogatást is a fórum tagjai adják, száznál is többen dobnak össze fejenként 25 angol fontot évente, melyből közel 4.000 fontnyi támogatást tudnak biztosítani egy kiválasztottnak. A tavalyi esztendőben Justin Pipe kapott bizalmat, s az akkor bizony teljesen ismeretlen játékosból meg lehet nézni hová jutott el mára. Az idén az év elején legalább annyira ismeretlen James Richardson pedig most végképp bizonyított.


Hétfő este a szokott időben és forgatókönyv szerint folytatódik a játék, Mervyn King, Kevin Painter és James Wade is a tábla elé áll majd és igyekszik elkerülni, hogy számos kiemelt eddigi sorsára jutva szégyenszemre a nyitókör egyben a búcsúkör is legyen számára a 2012-es PDC világbajnokságon. 

A vasárnapi eredmények:
Brendan Dolan (82,38) - Kim Huybrechts (88,62) 0 - 3 (0-3, 0-3, 2-3)
Connie Finnan (83,15) - Warren French (85,88) (S) 3-4
Mark Dudbridge (86,74) - Dave Chisnall (98,52) 0 - 3 (0-3, 1-3, 2-3)
Raymond van Barneveld (91,02) - James Richardson (89,79) 0 - 3 (2-3, 1-3, 2-3)
Mark Walsh (93,80) - Warren French (85,29) 3 - 1 (2-3, 3-1, 3-0, 3-1)

A hétfői program:
20:10 Andy Hamilton - Antonio Alcinas
21:15 Per Laursen - Petri Korte (S)
22:00 Mervyn King - Geoff Kime
23:00 Kevin Painter - Arron Monk
24:00 James Wade - Laursen/Korte


A teljes eredménylista, a játékrend és ÉLŐ KÖZVETÍTÉS* vagy arra mutató link itt tekinthető meg.

Az első forduló hivatalos - fokozatosan bővülő - PDC-s fotógalériája itt nézhető meg.  


* Az élő közvetítés olyan elérhető internetes adás függvénye, amely beilleszthető az oldalba. Azonban nagyon úgy tűnik, hogy ezt a mérkőzést közvetítő csatornák hatékonyan akadályozzák meg. Mindez senkit nem is zavarna itthon, ha a sportcsatorna dömpingben csak egy is képes lenne a darts legnagyobb eseményét, a világbajnokságot közvetíteni. Ám ilyen Magyarországon jelenleg nem található. Helyette inkább ismétlések tömkelegével tartják távol a tv-képernyőtől és űzik az internet elé a dartsot kedvelők tömegét mindenképpen. A legjobb alternatívát és kiszámítható, egyben kiváló minőségű adást a pdc.tv biztosítja, amely előfizetős internetes csatorna, ám cserében minden közvetített PDC torna élőben látható rajta egész évben és számos mérkőzés (vagy annak összefoglalója) utólag is megtekinthető rajta. Akár karácsonyi ajándékként is biztosan sokan örülnének az előfizetésének.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése