2011. december 11., vasárnap

Hétvégi eredménydömping a darts világából

Totális nagyüzem zajlott a hétvégén a darts világában. A Székesfehérváron rendezett Steel Nemzeti Bajnokság IV. fordulója mellett a PDC Players Championship Final négynapos versenye zajlott az angliai Doncasterben és a BDO Zuiderduin Masters háromnapos viadala Hollandiában. A győztesek névsora: Nagy Csaba, Ihász Veronika, Kevin Painter, Scott Waites, Deta Hedman és Jimmy Hendriks.


Steel Nemzeti Bajnokság IV. forduló, Székesfehérvár

Szombaton került sor a hazai Steel NB IV., egyben idei utolsó fordulójára. Ahogy már az előzetesben is jeleztem, az igencsak érdekes sorsolás következtében maga a verseny is érdekesen alakult. S bár a legjobb négy közé a férfiaknál végül három "állandó" elődöntős is bekerült, a negyedikként oda jutó Nagy Csaba olyannyira felkavarta az állóvizet, hogy meg sem állt a bajnoki győzelemig. Külön színfoltja lett még a fehérvári versenynek, hogy a már-már örökös magyar bajnoki címre pályázó Bezzeg Nándor még az elődöntőben elvérzett, így a döntő is szokatlan párosításban zajlott.

A legjobb nyolcat tekintve pedig még több új név is feltűnt, Nagy Csaba mellett további három olyan versenyző is eljutott negyeddöntőbe, akiknek az idén (vagy eddig soha) még nem sikerült. A hölgyeknél is volt némi mozgolódás, ám ez nem befolyásolta Ihász Veronika újabb tornádó-szerű győzelmét.

FÉRFIAK

Negyeddöntők:
Bezzeg Nándor (87,55) - Székely Levente (65,92) 2 – 0 (3-0, 3-1)
Nagy Tibor (65,58) - Melisek Zsolt (75,65) 0 – 2 (0-3, 1-3)
Nagy Csaba (77,46) - Kulcsár Attila (73,41) 2 – 1 (3-0, 2-3, 3-2)
Freili Tamás (72,45) - Darányi Zoltán (74,84) 0 – 2 (0-3, 2-3)

Elődöntők:
Bezzeg Nándor (80,05) - Melisek Zsolt (75,09) 1 – 2 (3-1, 2-3, 1-3)
Nagy Csaba (75,33) - Darányi Zoltán (73,36) 2 – 0 (3-1, 3-2) 

Döntő: 
NAGY CSABA (73,59) - Melisek Zsolt (75,97) 3 – 2 (2-3, 3-0, 0-3, 3-1, 4-2) 


NŐK 

Elődöntők: 
Ihász Veronika - Mayerné Takács Rita 6 - 0 
Szarka Zsuzsanna - Puskás Erzsébet 6 - 4 

Döntő: 
IHÁSZ VERONIKA - Szarka Zsuzsanna 2 - 0 (3-0, 3-0)

Az eredmények forrása a DartsBlog.
Teljes eredménylista és helyi beszámoló is a DartsBlog-on olvasható.

Az összetett élmezőnyök a IV. fordulót követően: 

Férfiak
1. Bezzeg Nándor (Vasas SC) 146 pont
2. Darányi Zoltán (Sport DC) 110 pont
3. Melisek Zsolt (Pestújhelyi SC) 90 pont
4. Kovács Patrik (XXI. Század SE) 88 pont
5. Kulcsár Attila (Vasas SC) 66 pont
6. Nyíregyházki István (Tótkomlósi DC) 58 pont
7. Mester Zoltán (T20 DC) 56 pont
8. Soltész István (Darts és Póker SK) 46 pont
    Székely Levente (Soul DC) 46 pont 

Nők
1. Ihász Veronika (Győri DC) 160 pont
2. Puskás Erzsébet (Vecsés) 104 pont
3. Kautzky Nóra (Soul DC) 100 pont
4. Mayerné Takács Rita (Vasas SC) 88 pont



Monitorom vasárnap este...


PDC - Cash Converters Players Championship Final 

A világbajnokságot csupán pár nappal megelőzően megrendezett négy napos tornán bizony jókorát borult a papírforma. Ebben különösen a szombati játéknap járt az élen, melyen sorra vérzett el Raymond van Barneveld, Justin Pipe (a verseny 1. kiemeltje), Phil Taylor majd Gary Anderson. Miután vasárnap James Wade is gyorsan búcsúzott, már biztossá vált, hogy ezt a versenyt nem a közvetlen világelit tagja nyeri majd. (Adrian Lewis a részvételi jogot sem vívta ki.)

A döntőbe végül Wes Newton legyőzésével Mark Webster és Scott Rand ellen 6-9-ről nagyot fordítva Kevin Painter került be. A késő esti fináléban az első szünetet követően Painter nagyon belejött, csak úgy szórta a 180-as dobásokat, s végül 13-9 arányban megnyerte azt a kupát, melyhez hasonlóra húsz éve várt már!

Bár beszélhetnénk akár a világbajnokság küszöbén arról, hogy vajon mi következik ezek után pár nap múlva az Alexandra Palace-ban, én hajlok arra, hogy egészen más leosztás lesz Londonban a dobogós pozíciókért, mint ezen a vasárnapon volt Doncasterben. A világbajnoki címvédő Adrian Lewis részvételével, Simon Whitlock visszatérésével, de legfőképp a tizenötszörös világbajnok, a címre roppantul kiéhezett Phil Taylor harba szállásával igazán kiélezett világbajnokságnak nézünk elébe.

A verseny teljes eredménylistája megtekinthető ebben a cikkben. 


BDO - Zuiderduin Masters

Az Egmond aan Zee-ben rendezett kiemelt versenyen a pénteki és szombati csoportmérkőzéseket követően vasárnapra maradtak a csoportgyőztesek helyosztói. Ez a férfiaknál nyolc főt, míg a hölgyeknél és az ifjúságiaknál két-két főt, tehát csupán a döntőt jelentette.

A hölgyek versenye tulajdonképpen a csoportkörben eldőlt, hiszen egy hármasba került Deta Hedmann, Anastasia Dobromyslova és Trina Gulliver. Nem volt nehéz megjósolni, hogy ennek a csoportnak a győztese várhatóan a végső győzelmet is megszerzi majd, amely így is történt. Deta Hedman a két nagy vetélytárs legyőzését követően a fináléban vívta legkönnyebb mérkőzését.

Az ifjúságiak versenyét az a Jimmy Hendriks nyerte, aki az idén szinte mindent megnyert a korosztályában, hiszen ezt megelőzően nem talált legyőzőre az Európa Kupán, a Világkupán és a Winmau World Masters-en sem.

A férfiak versenyében a negyeddöntőben búcsúzott az első kiemelt Dean Winstanley, melyben Martin Adams is kis híján elbotlott, ám előnye elherdálása után a kritikus pillanatokban újra jól koncentrált és bejutott az elődöntőbe. Ahol pedig nem más, mint Scott Waites várt rá, így egy döntőnek beillő mérkőzést vívtak vasárnap délután. Maximálisan kijátszották azt, amire lehetőségük volt, hiszen 2-2-es szettállást követően eljutottak 5-5-ig, ahol már nem volt más hátra, mint egyetlen döntő leg. Scott Waites pedig semmit nem bízott a véletlenre, egy piros bullal megnyerte a kezdési jogot, majd 180-nal kezdett elölről, ezzel nyomban olyan előnyre tett szert, melyet Adams már nem tudott ledolgozni. Ezzel valószínűleg a hétvége legjobb mérkőzésén - mindketten száz fölötti átlaggal zárták - Scott Waites jutott a fináléba.

A döntőre sem lehetett panasz, hiszen Darry Fitton igen jó formában játszva nagyszerű ellenfélnek bizonyult. Olyannyira, hogy 4-3-as szett és 2-1-es legállásnál egy 180-as dobással 25-re ért le, ekkor Waitesnek még 204 pontja volt. Ám Waites is 180-nal válaszolt, ami akkor utolsó sorozatának tűnt a versenyen. Ám Fitton két nyilat is elhibázott a tornagyőzelemért, Waites pedig extázisban folytatta. Előbb befejezte 24-ről a leget, majd 8 tökéletes dobással rádobott egy 9-nyilasra, melynek a D18-as célba vételét követően már éppen ünnepelni készült, amikor észrevette, hogy a jónak tűnő dupla kísérlet a drót belső oldalán landolt... Bár a 9-nyilas nem jött össze, ám a folytatásban már megállíthatatlan volt Scotty Hotty és ő szerezte meg a holland kupát.

FÉRFIAK

Scott Waites
Negyeddöntők:
Dean Winstanley - Ross Montgomery 2-3
Darryl Fitton - Joey ten Berge 3-2
Scott Mitchell - Martin Adams 2-3
Jan Dekker - Scott Waites 1-3

Elődöntők:
Ross Montgomery - Darryl Fitton 1-3
Martin Adams - Scott Waites 2-3

Döntő:
Deta Hedman
SCOTT WAITES (99,66) - Darryl Fitton (97,36) 5-4 


NŐI Döntő:
DETA HEDMAN - Aileen de Graaf 2-0

IFJÚSÁGI döntő:
JIMMY HENDRIKS (81,51) - Mike Zuydwijk (79,65) 2-1


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése