2011. december 18., vasárnap

Továbbra is elsősorban a küzdelem dominál

Több meglepetés is született a hosszú, tízmérkőzéses szombati játéknapon, melyen két felvonásban rendezték a találkozókat. Három kiemelt játékos számára is véget ért a világbajnokság, ám a hollandok továbbra is nagyszerűen szerepelnek, a három nap során már négy képviselőjük vette sikeresen az első akadályt. Közülük került ki a nap legjobbját nyújtó versenyzője is Vincent van der Voort személyében. Vasárnap este a hollandok legnevesebbje, Raymond van Barneveld is bemutatkozik majd.


A szombati játéknap kisebbfajta meglepetéssel indult, az utóbbi időben kissé visszaesett Jelle Klaasen legyőzte Peter Wright-ot. A holland fiatalember 2006-ban BDO világbajnokságot nyert, mostanra azonban kicsúszott a világranglista első 32-je közül. Az eredmény James Wade számára lehet kedvező, a győztes ugyanis vélhetően vele kerül majd szembe a következő körben, s bizony The Machine sokkal kedvezőbb mérleggel bír Klaasen ellenében.

A második mérkőzésen lépett a világbajnoki színpadra Dietmar Burger, aki többek között számos honfitársunk előtt nyerte meg a kelet-európai kvalifikációt. Ehhez képest a világbajnokság szégyenének is nevezhető 67-es átlaga... Ne is vesztessük erre tovább a szót.

Hamarosan folytatódott a meglepetések sorozata, ugyanis Steve Farmer búcsúztatta a szebb napokat is megélt Ronnie Baxtert. Farmer sokat fordított állóképessége javítására, hamarosan a londoni maratont is célba veszi majd. Ez ma feltétlenül kamatozott, hiszen vesztett állásból, döntő szettben fordította a maga javára a mérkőzést.

Steve Farmer hatástalanította a Rakétát (Fotó: PDC)

Robert Thornton volt az első, aki a szombati játéknapon átlépte a 90 pontos átlagot, jutalma pedig egy világbajnoki címvédő elleni második fordulós mérkőzés lett. Még Karácsony előtt megmérkőzik majd Adrian Lewis-zal.

A délután zárásaként Alan Tabern legyőzte a korábbi selejtezőből feljutó Christian Perezt, ám ehhez izgalmas végjátékot kellett átélnie, 2-0-ás vezetését követően ugyanis kis híján döntő szettbe torkollott a találkozó.

Az este egy simának induló, drámai fordulattal záródó mérkőzéssel kezdődött. Magnus Caris 2-0-ra vezett és három mérkőzésnyílhoz jutott a roppant indiszponáltan játszó Steve Beaton ellen. Hatalmasat fordult azonban a játék, aminek a végén Beaton örülhetett - az eredmény szempontjából feltétlenül. Más kérdés, hogy a kommentátorállásban tevékenykedő Wayne Mardle a világ legszerencsésebb emberének titulálta a Bronz Adoniszt, hogy ilyen teljesítménnyel mérkőzést tudott nyerni a világbajnokságon.

Vincent van der Voort folytatta az eddig kitűnő holland sorozatot. Tizenegy 180-ast dobva és elismerésre méltó 95 fölötti átlaggal előrukkolva legyőzte az év során sokaknak kellemetlen perceket szerző Mark Hylton-t.

Sok állatfajta is megjelenik a VB-n (Fotó: PDC Fan Page)

A szombat általam legjobban várt mérkőzése nem állt távol egy esetleges drámai befejezéstől, ám Mensur Suljovic négy nyilat is elhibázott a döntő szett kiharcolásához, s így végül négy játszmában győzött Paul Nicholson. The Asset is érezte a feszültséget, hatalmas megkönnyebbüléssel vette tudomásul, hogy neki sikerül a D10-be juttatnia a negyedik szett döntő legjének utolsó nyilát.

A nap utolsó mérkőzésére Denis Ovens sérülten volt kénytelen a színpadra vonulni, miután pár nappal a találkozó előtt egy ideg becsípődött a hátában. A sérülést követően két napig ágyban feküdt, de abban bízott, hogy szombatra már játékra alkalmas állapotba kerül. Ez azonban nem következett be, látszott is rajta a kimért mozgás, valamint a kifejezésein a fájdalommal való küzdelme. Végül sajnos csak egy szetten keresztül bírta, a szünet után már nem is tért vissza, az elviselhetetlen fájdalmai miatt feladta a mérkőzést. Így Kevin Munch a selejtezőbeli győzelmét követően az első fordulót is sikerrel vette, és Steve Farmer ellen készülhet a következő körben. Ovens kiesésével James Wade ágán (aki még egyetlen mérkőzést sem játszott) már a negyedik kiemelt játékos búcsúzott a világbajnokságtól.


Vasárnap a legnagyobb várakozás minden bizonnyal Raymond van Barneveld bemutatkozását előzi meg. A korábbi világbajnok - ám a közelmúltban jobbára a múltjából élő nagyszerű sportember - James Richardson ellen lép az Ally Pally színpadára. Mellette az este érdekes színfoltja lesz Dave Chisnall első a PDC világbajnoki fellépése is, aki egy nagyszerű első évet zárhat a profik mezőnyében. Ráadásul a Chisnall - Dudbridge mérkőzés győztes lesz Phil Taylor következő ellenfele a tornán.

A szombati eredmények:
Peter Wright (88,40) - Jelle Klaasen (88,24) 1 - 3 (0-3, 0-3, 3-1, 1-3)
Dietmar Burger (67,44) - Christian Perez (73,32) (S) 0-4
Ronnie Baxter (88,79) - Steve Farmer (87,43) 2 - 3 (0-3, 3-2, 3-2, 1-3, 1-3)
Robert Thornton (93,35) - Ian White (90,02) 3 - 1 (3-2, 1-3, 3-2, 3-2)
Alan Tabern (86,81) - Christian Perez (86,01) 3 - 1 (3-1, 3-1, 1-3, 3-2)

Steve Beaton (81,80) - Magnus Caris (87,21) 3 - 2 (0-3, 1-3, 3-2, 3-0, 4-2)
Kevin Munch (82,74) - Lee Choon Peng (71,88) (S) 4-2
Vincent van der Voort (95,70) - Mark Hylton (89,49) 3 - 2 (3-1, 2-3, 3-1, 2-3, 3-0)
Paul Nicholson (91,01) - Mensur Suljovic (90,36) 3 - 1 (3-1, 2-3, 3-1, 3-2)
Denis Ovens - Kevin Munch 0 - 1 után j.n.

A vasárnapi program:
20:10 Brendan Dolan - Kim Huybrechts
21:15 Connie Finnan - Warren French (S)
22:00 Mark Dudbridge - Dave Chisnall
23:00 Raymond van Barneveld - James Richardson
24:00 Mark Walsh - Finnan/French

A teljes eredménylista, a játékrend és várhatóan ÉLŐ KÖZVETÍTÉS itt tekinthető meg.

Az első forduló hivatalos - fokozatosan bővülő - PDC-s fotógalériája itt nézhető meg.  

1 megjegyzés:

  1. Kevin Munch nem játék nélkül nyert, mert egy leget hozott :D De szerintem nem lett volna olyan kiélezett a meccs mert ez a német fiatal gyerek elég stabilan dobta a kiszállót és a tömeget is :)

    VálaszTörlés