2011. december 23., péntek

Lassú víz partot mosott - újabb top kiemelt búcsúzott

Elkezdődött a második kör, a tét már a legjobb 16 közé kerülés a PDC VB-n. Jelenleg három mérkőzés jut egy-egy szakaszra, miközben már négy szettet kell nyerni a továbbjutásért. Justin Pipe-nak (a képen) köszönhetően újabb előkelően jegyzett, ezúttal a 7. kiemelt búcsúzott a tornától. Továbbjutott, így tovább élnek a címvédésről szőtt álmai az aktuális világbajnoknak. Pénteken újabb három mérkőzés, majd három nap szünet következik.

Csütörtök este a második forduló első továbbjutója címet is kiérdemelte Wayne Jones, akit az sem zavart meg, hogy immár négy szettet kellett nyerni a továbbjutásért. Az első még szoros csatát hozott, ám a további háromban mindössze egyetlen leget tudott már csak összeszedni ellenfele, Roland Scholten. Mi tagadás, 13 %-os kiszállókkal bizony még a második körben sem lenne keresnivalója valakinek egy világbajnokságon, nem csoda hát, hogy a harmadik közelébe sem tudott már kerülni a nyurga holland.

Bár a címvédő Adrian Lewis ezúttal jobban összpontosított a kezdésre, minek köszönhetően az első szettet nyerte is, ám Robert Thornton folyamatosan tapadt a Jackpot-ra és kis híján döntő szettre is kényszerítette őt. A hatodik szettben a skót 28-ra állhatott oda három nyíllal a kezében, hogy harmadszor is kiegyenlítsen a mérkőzésen, ám az ekkor fejben már a döntő szettre készülő Lewis váratlanul esélyt kapott a gyorsabb befejezésre, mellyel élni is tudott. A címvédő játékát aztán mind saját maga, mint pedig a kommentátorok szapulták - utóbbiak gyorsan le is írták az idei esélyesek közül - annak ellenére is, hogy számszakilag 96 fölötti átlagot és 54 %-os kiszálló eredményt produkált. A folytatásban előbb-utóbb ennél többet kell mutatnia. Hogy erre már a nyolcaddöntőben Wayne Jones ellen is szüksége lesz-e, kevesebb, mint egy hét múlva kiderül.

Lewistól többet várnak, ám ő legalább még versenyben van...

A nap utolsó mérkőzése pontosan az előző napi beharangozó szerint zajlott. Majd két órát töltött a színpadon Wes Newton és Justin Pipe, természetesen egyrészt utóbbi roppant kimért stílusának, másrészt a szorosan alakuló eredménynek köszönhetően. Bár az elején úgy tűnt, hogy a hetedik helyen kiemelt Wes Newton kerül majd a harmadik fordulóba, 2-0-ás előnyét követően Pipe fokozatosan feljött, és miután a kiszállókat is elkezdte megdobni, 3-2-re át is vette a vezetést. Ekkorra Newton már nem látott a pipától, annyira felidegesítette magát ellenfele lassú játékán. Nem túl sportszerűen látványosan be is mutatta, hogy ő bizony elalszik Justin dobása alatt.

Newton előadása

Newton aztán kénytelen volt összekapni magát, ha nem akart kikapni idegeskedése miatt, s sikerült is kiegyenlítenie és döntő szettet kiharcolnia. Igazából olyannyira fej-fej mellett voltak, hogy az utolsó szettben 2-2-nél még csak sejteni sem lehetett, hogy ki lesz a győztes. Ez végül Pipe-nak sikerült, Newton azon szívessége következtében, hogy semmilyen kiszállót nem volt képes eltalálni az utolsó legben. Pedig a játék addig éppen arról szólt, hogy Pipe hibázott el szinte megszámlálhatatlan duplát a mérkőzés során (mégis megszámolva 47-et...), míg Newton jó néhány parádés befejezéssel (170, 161, 125, 115) színesítette a játékot.

A mérkőzés végül nem hozott kiemelkedő színvonalat, sokkal inkább a küzdelem dominált, annak is mentális része. Newton-nál néha bizony pattanásig feszültek az idegek, nemigen tudta elviselni hosszú távon, hogy ellenfele másodperceken keresztül koncentrál minden egyes nyíl eldobása előtt. Pipe azonban nem zökkent ki, szokásához híven leszegett fejjel jött vissza mindig a táblától, nem foglalkozva azzal, hogy Newton milyen arccal várja őt a dobóvonalnál. Összességében Newton-nak sincs szégyenkeznivalója a 2011-es esztendőben, egész szezonbeli teljesítménye alapján ez évben gyakorlatilag az első öt közé sorolható.

A harmadik szettere mindketten feljavultak, az volt a legszínvonalasabb is egyben

A péntek este két nagy öreg várhatóan szoros csatájával indul majd, melyet követően James Wade köszörülheti tovább a tavalyi világbajnokágon rajta esett csorbát. Végül pedig Kevin Munch mutathatja meg, hogy nem csupán Denis Ovens sérülése miatt került a második fordulóba.

Második forduló (4 nyert szett)
A csütörtöki eredmények:

Wayne Jones (91,07) - Roland Scholten (81,53) 4 - 0 (3-2, 3-0, 3-1, 3-0)
Adrian Lewis (96,24) - Robert Thornton (93,01) 4 - 2 (3-0, 2-3, 3-1, 0-3, 3-0, 3-2)
Wes Newton (90,66) - Justin Pipe (91,83) 3 - 4 (3-2, 3-1, 2-3, 1-3, 1-3, 3-1, 2-4)

A pénteki program:
20:10 Mark Walsh - Kevin Painter
21:30 James Wade - Jelle Klaasen
22:50 Steve Farmer - Kevin Munch


A teljes eredménylista, a játékrend és ÉLŐ KÖZVETÍTÉS (vagy arra mutató link) itt tekinthető meg.

A második forduló hivatalos - fokozatosan bővülő - PDC-s fotógalériája itt nézhető meg.

 

2 megjegyzés:

  1. Newton valószínűleg még büntetést is kap a sportszerűtlen viselkedésért !

    VálaszTörlés
  2. tenyleg idegesito volt Pipe.mint mindig.

    VálaszTörlés