2011. december 30., péntek

Tovább tarol a belga Hurrikán

Már csak nyolcan maradtak versenyben a 2012. évi PDC világbajnoki címért, s hét rutinos játékos neve mellett egy belga fiatalemberé található még a pénteki negyeddöntős programban. Kim Huybrechts (a képen), aki a Hurrikán becenévre hallgat, a harmadik fordulóból Paul Nicholson legyőzésével verekedte be magát a világ jelenlegi nyolc legjobbja közé. A pénteki - egyben idei utolsó - játéknapon 15:10 a kezdési idő, s mind a négy negyeddöntőt lebonyolítják majd, benne (legalább) egy döntőnek is beillő összecsapással.


Bár a nyolcaddöntők párosításai nagy csatákat ígértek, végül a győztesek többnyire magabiztos különbséggel jutottak be a negyedik fordulóba. Újra voltak, akik 90-es átlag alatt teljesítettek, ám nekik ezzel már semmi esélyük nem volt, míg ismét a nap utolsó mérkőzésére jutott egy 100 fölötti átlag.

John Part és Kevin Painter, a két végletekig rutinos világbajnoki résztvevő egy jó darabig abszolút fej-fej mellett haladtak, míg végül az eddig is több sikert magáénak tudó kanadai világbajnok két döntő leges szett megnyerésével a maga javára döntötte el az első mérkőzést.

James Wade roppant hálás lehet a sorsolásáért (és az ágán alakult eredményekért), ám még mindig nem derült ki mire is képes a világbajnoki címre teljes joggal aspiráló The Machine. Az mindenesetre dicséretes, hogy milyen különbségekkel nyeri a mérkőzéseit, ám az eddig mutatott játéka előbb-utóbb biztosan kevés lesz a továbblépéshez. John Part ellen már egy fokozattal biztosan feljebb kell majd kapcsolnia (ha tud), de relatíve még mindig egy könnyebben verhető vetélytárssal áll szemben, mint akár Lewis vagy Anderson ugyanebben a körben. Persze másképp nézve a mezőny egyetlen háromszoros világbajnoka Wade ellenfele, tehát bízzuk inkább magára a mérkőzésre a döntést.

Mindeddig nem is tették igazán próbára Wade-et

A délután utolsó mérkőzése hozta talán a nap meglepetését. Paul Nicholson az elején még esélyeshez méltóan vezetett ugyan, ám váratlan megtorpanása olyannyira "sikeres" volt, hogy azt követően 14 legből mindössze kettőt tudott megnyerni, abból is az egyikhez egy parádés 170-es kiszállóra volt szüksége. A 26 esztendős, idén nyáron profivá lett vb-újonc Kim Huybrechts azonban csak vállat volt a 170-es kiszállóra és a világ legtermészetesebb dolgaként egy 180-assal indította a következő leget, folytatva remek sorozatát. A mérkőzést követően szimplán a világ legboldogabbjaként jellemezte magát, majd hozzátette: "Ha a verseny előtt valaki azt mondta volna, hogy negyeddöntőt fogok játszani, biztosan nem hittem volna el neki, különösen úgy, hogy Raymond van Barneveld és Paul Nicholson is ezen az ágon voltak. De borzasztóan élvezem, és ki tudja, talán összejön még egy újabb győzelem."

Kim Huybrechts sikerének egyik titka?


Az este úgy indult, hogy Simon Whitlock simán továbblép, ám 3-0-ás előnye egyszer csak elfogyott és döntő szett előtt állva találta magát. S bár van Gerwen szenzációsan visszaküzdötte magát a mérkőzésbe, az újabb, immár döntő szett megnyerésére már nem futotta az így is élete eddigi legjobb világbajnoki szereplését produkáló fiatal hollandtól.

Ő nevetett a végén

Dave Chisnallt Phil Taylor legyőzését követően többen már a világbajnoki címre is esélyesként emlegették, ám Chizzy-nek nem sikerült megismételnie két nappal korábbi produkcióját, így meglepően simán kikapott Andy Hamilton-tól.

Andy Hamilton, The Hammer - vajon őt is elsöpri-e pénteken a Hurrikán?

Utolsóként a legnagyobb esélyesnek tartott, ám eddig korántsem meggyőző Gary Anderson vívta nyolcaddöntőjét Colin Lloyd ellen. S bár az első szett alacsony színvonalon még nagy csatát hozott, utána a skót megvillantott valamit abból a játékból, amivel már esélye lehet a várakozások igazolására is. A következő két szettet 4p30mp és 5p23mp alatt nyerte meg, s bár egyet azt követően elkomolytalankodott, a végén újra odatette magát, mielőtt kiéleződhetett volna a party.

Anderson végre mutatott is valamit, pl. a torna eddigi harmadik legmagasabb átlagát

A csütörtöki eredmények:
John Part (92,32) - Kevin Painter (93,13) 4 - 2 (2-3, 3-2, 3-1, 2-3, 3-2, 3-2)
James Wade (91,30) - Steve Farmer (89,40) 4 - 0 (3-0, 3-1, 3-2, 3-2)
Kim Huybrechts (94,59) - Paul Nicholson (92,47) 4 - 1 (1-3, 3-1, 3-0, 3-1, 3-1)

Simon Whitlock (95,84) - Michael van Gerwen (92,43) 4 - 3 (3-0, 3-1, 3-0, 1-3, 2-3, 0-3, 3-0)
Dave Chisnall (90,36) - Andy Hamilton (99,08) 0 - 4 (1-3, 2-3, 1-3, 1-3)
Gary Anderson (100,65) - Colin Lloyd (87,59) 4 - 1 (3-2, 3-0, 3-0, 2-3, 3-0)


Pénteken a negyeddöntőkre kerül sor az Alexandra Palace-ban, s bizony pazar programra van kilátás. A négymérkőzéses kínálatból is kiemelkedik a Gary Anderson - Simon Whitlock párharc, mely az utóbbi két év két (egyaránt vesztes) döntősének összecsapása lesz. S míg a nagy fogadóirodáknál Gary Anderson a verseny első számú esélyese, a Dartsvilág olvasóinál éppen Simon Whitlock a nagy favorit. S bár képletesen aktuálisan egy repülő skót és egy bicegő ausztrál csap össze, ebben a játékban a táblától azonos távolságra és esélyekkel kezdhetik meg a nemes küzdelmet.

A 2011-es esztendő végére pedig éppúgy kialakulhatnak pl. Huybrechts-Whitlock és Jenkins-Part elődöntős párosítások, mint egy Hamilton-Anderson és Lewis-Wade. De legyen bármilyen felállásban is, az elődöntőkre január 1-én kerül majd sor.

A pénteki program:
Negyeddöntők (5 nyert szett)
15:10 Andy Hamilton - Kim Huybrechts
16:40 John Part - James Wade

20:40 Simon Whitlock - Gary Anderson
22:10 Adrian Lewis - Terry Jenkins



A világbajnokság teljes eredménylistája, a játékrend és ÉLŐ KÖZVETÍTÉS (vagy arra mutató link) itt tekinthető meg. 

A harmadik forduló hivatalos PDC-s fotógalériája itt nézhető meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése