2011. december 15., csütörtök

A címvédő készülődése - rajtol a PDC VB!

Adrian Lewis címvédőként készül a PDC World Darts Championship nyitónapjára, melynek negyedik mérkőzését vívja majd Nigel Heydon ellenében. Ennek apropóján jelent meg a világbajnokkal egy exkluzív beszélgetés a skysports.com-on, melynek egy rövidített fordítása olvasható az alábbiakban a csütörtökön este 20 óra után kezdődő PDC Világbajnokság bevezetéseként.



Egy dolog világbajnokságot nyerni és egy egészen más kihívás megvédeni azt. 

Ezzel a kihívással szembesül most Adrian Lewis, akinek gyerekkori álma vált valóra, amikor tavaly minden idők legfiatalabb világbajnokává avanzsált Gary Anderson döntőbeli legyőzésével. Azóta azonban nem sikerült neki egyetlen nagy tornát sem nyernie. A Premier League-ben ugyan a döntőig jutott, ahol éppen Gary Anderson vágott vissza neki, majd két elődöntőbeli vereség következett a World Matchplay-en és a Grand Slam of Darts-on. Ő maga azonban elégedett azzal, amit a híres január eleji éjszaka óta elért.

"Még közvetlenül a Premier League kezdete előtt is a világbajnokságon történtek hatása alatt voltam. Akkor azt mondtam magamnak: 'gyerünk már, rendben van, megnyerted a világbajnokságot, de máris kezdődik a Premier League, úgyhogy szedd össze magad'. Abba kellett hagynom a világbajnokságon történő nosztalgiázást és nekivágni a soron következő feladatnak."

"Összességében nem hinném, hogy rossz esztendőt zárnék. Kikaptam ugyan a Premier League fináléjában, ám előtte legyőztem Taylort az elődöntőben. Utána bejutottam a European Championship döntőjébe és a World Matchplay elődöntőjébe annak ellenére, hogy nem játszottam igazán jól. A Grand Prix csalódás volt, le kellett volna győznöm John Part-ot, hiszen meccsnyilaim is voltak, de utána elődöntőt játszottam a Grand Slam-en."

"Úgyhogy jöhet a világbajnokság, jó formában vagyok, fejlődtem is néhány dologban, és mire elkezdődik a sorozat, teljes mértékben felkészült leszek."

Azonban a világbajnoki cím újabb terhekkel is járt a táblák előtt és azon túl is. A szponzori ajánlatok és a nyilvános megjelenési kötelezettségek is növekedtek, miután aláírt a Target Darts-hoz. Ugyanakkor világbajnokként plusz motivációt jelentett minden játékos számára az ő legyőzése, ami többeknek is szárnyakat adott ellene.

"Példának okáért az egyik Pro Tour versenyen Kevin McDine ellen mérkőztem és 117-es átlagra volt szükségem a győzelemhez. Ő 112-es átlagot dobott ellenem. Soha életemben nem láttam őt még így játszani. Azt kérdeztem magamtól: 'Mi a fene van itt?' Mindenki felpörgött ellenem, de erre számítani is lehetett."

"Sok új, a szponzorokkal együtt járó kötelezettségem is akadt, ami valójában nagyszerű dolog. Sokkal elfoglaltabb voltam ebben az esztendőben, de ez is része a világbajoki címnek, és ezt egyáltalán nem bánom. Kiegyeznék ezzel jövőre is."

Mindkettőjüknek fáj rá a foga... A vb összdíjazása 1 millió angol font!

Bár 25 éves korára felért a legmagasabb csúcsra, de az azt követő 12 hónap leforgása alatt még többet ismert meg önmagából. Különösen az önbizalma erősödött meg. Ebben a fordulópont Phil Taylor legyőzése volt a 2010-es World Grand Prix elődöntőjében.
"Tudtam, hogy ha őt le tudtam győzni egy hosszú mérkőzésen, akkor készen állok akár egy világbajnokság megnyerésére is. Mindezek ellenére úgy vélem, hogy az előző évben jobban játszottam a vb-n, amikor is Taylor legyőzött. 104-es átlagot dobtam ellene és kikaptam 5-0-ra. Az egész világbajnokságon is 104-es átlagot teljesítettem akkor és nem sikerült megnyernem, míg tavaly a 102-es átlagommal igen."

Most visszatér élete legnagyobb sikerének színhelyére, ám nem lesz elégedett mindaddig, amíg legalább hétszer meg nem ismétli a világraszóló sikert.
"Egy világbajnoki cím nem elég! Talán nyolc sem elegendő. Én a tízet céloztam meg és szeretnék legalább nyolc és tíz közöttit szerezni. Nem hiszem, hogy túlszárnyalhatom azt, amit Phil elért az eddigi tizenöttel, de úgy gondolom 8-10 közöttire képes vagyok. Ugyanakkor nem leszek csalódott akkor sem, ha ez nem sikerülne, mert kivételesen erős a mezőny, de a célom ennek az elérése."

Adrian Lewis önbizalma tehát a célkitűzéseire is kihatással van, hiszen ismert, hogy a PDC mezőnyében The Power tizenöt (igaz, ebből kettő még BDO-s cím) elsősége után a következő legtöbb, amit egy valaki begyűjtött az két világbajnoki cím eleddig... S bár Lewis-nak bőven lesz még alkalma Taylor visszavonulását követően is bizonyítania, ahogy ő maga is említette, bizony a trónkövetelők is egyre többen vannak és kevés esély mutatkozik Tayloréhoz hasonló egyeduralomra és kiegyensúlyozottságra. Ugyanakkor hatalmas dolog lenne, ha sikerülne elérnie célját, mondhatni az aztán tökéletes JACKPOT lenne.

Ez az út csütörtök este 23 óra tájban először Nigel Heydon-on keresztül indul majd. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése