2011. december 6., kedd

World Cup of Darts 2012 - napvilágot láttak az első információk

A közelgő évvégi nagy hajrá - Cash Converters Players Championship Final, majd a PDC Világbajnokság következik - előtt napvilágot láttak az első információk a 2012. február 3-5. között másodízben megrendezésre kerülő PDC World Cup of Darts-ról, vagyis a Csapat Világkupáról. Az eseménynek Hamburg ad otthont és 24 ország válogatottja képviselheti rajta magát. (A kis képen a címvédő holland csapat - Raymond van Barneveld és Co Stompe - látható.)


Az új torna debütálására még 2010. decemberében került sor Angliában, ahol az akkori világranglista első két helyezettjéből - Phil Taylor-ból és James Wade-ből - verbuvált angol válogatott csúfos vereséget szenvedett az ezzel egyidejűleg  hőssé vált spanyol armadától. Bár az ibériaiak menetelése még utána is folytatódott, a végső győzelmet a Raymond van Barneveld, Co Stompe alkotta holland páros szerezte meg, emlékezetes ünnepséget rendezve a csalódott hazai publikum előtt.

A folytatásra már csak jövő februárig kell várni, 2012. február 3-5. között rendezik ugyanis a németországi Hamburgban a több ezer néző befogadására alkalmas Alsterdorfer Sporthalléban a második Világkupát, melyet a Sky Sports csatorna közvetít majd élőben.

A csapatversenyen újfent 24 ország válogatottja vehet majd részt a világbajnokságot követően kiadott PDC világranglista alapján. A résztvevők alapvetően a legelőkelőbben rangsorolt első két PDPA tag játékos alapján kerülnek kiválasztásra úgy, hogy egy-egy ország a ranglistán elfoglalt első két képviselőjének a ranglista helyezését összeadják. Minél alacsonyabb ez az összeg, annál előrébb rangsorolt az adott ország a kiemelési listán. (Ha tehát Phil Taylor és Adrian Lewis alkotják az angol csapatot, akik jelenleg első és második helyezettek a ranglistán, akkor az ő összesített számuk: 3. Ennél jobb nyilván nem is lehet. Őket jelenleg az ausztrálok követnék 14-es számmal (Whitlock 5., Nicholson 9. aktuálisan).)

Amennyiben nincs ezen elsődleges kritériumoknak megfelelő 24 ország, akkor enyhítenek a követelményeken és számba veszik azokat, ahol nem PDPA tagok szerepelnek a ranglistán. Ha még így sem jön össze 24 nemzet, akkor a PDC Igazgatótanácsa hív meg további résztvevőket a létszám feltöltésére. Lévén hazánkból már biztosan csak Bezzeg Nándor neve fog szerepelni a ranglistán a kérdéses időpontban, ezért Magyarország esetleges részvétele teljes mértékben az Igazgatótanács kezében van. (Más lenne a helyzet, ha az idén főtábláig már eljutó Kaufmann Krisztiánnak vagy Mészáros Zsoltnak sikerült volna akár csak egy mérkőzést is nyernie...)

Az első nyolc ország kiemelt lesz és csak a második körben kapcsolódik be majd a játékba, míg a 9-24. rangsor szerinti helyezettek a péntek délutáni első fordulóban lesznek érdekeltek. A pontos lebonyolítási forma kihirdetése azonban még egy ideig várat magára.

---

És akkor az esetleges magyar szereplés lehetőséről egy saját eszmefuttatás: 

Az aktuális ranglista alapján végzett kalkulációk szerint a helyzet a következő. Jelen pillanatban 25 ország versenyzője szerepel a világranglistán. Ebből 18 országnak van legalább két versenyzője is a rangsorban, ők szinte biztosan résztvevők lesznek. Hét olyan ország van tehát, akiknek Magyarországhoz hasonlóan egy játékosuk szerepel a listán. Ha a sorrendet nézzük, közülük hazánk most Bezzeg Nándor révén a negyedik (ha ez számít egyáltalán...). Görög, indiai és dél-afrikai versenyző áll előttünk, míg cseh, svájci és szlovén mögöttünk, így jön össze a "féllábas" hét nemzet.

Mondhatnánk, hogy fentiek alapján nem is vagyunk rossz pozícióban, ám most következik a világbajnokság... Azon pedig további hét olyan ország játékosa lép majd a színpadra, akiknek jelenleg nincs ranglistás játékosuk, ám ez sikeres szereplés esetén ugyebár változhat - igaz, ez esetben is csupán a felzárkózásról beszélhetünk, hiszen egy-egy játékosról lehet csak szó nemzetenként. Viszont ők egészen biztosan frissen az Igazgatótanács emlékezetében lesznek. 

Ami még a döntés során szerintem fontos szerepet kaphat, az a szponzorok megjelenése, képviselete. Márpedig ebben Bezzeg Nándor Unicorn-os szerződésének köszönhetően minden bizonnyal kedvező pozícióban vagyunk...

Talán nem alaptalanul reménykedhetünk hát, hogy még ha nem is vett részt hazánk tavaly tavasz óta steel csapat világversenyen, talán éppen a legrangosabb tornán - különösen egy játékosunknak köszönhetően - még ott lehetünk!

1 megjegyzés: