2011. december 18., vasárnap

Változás a PDC európai tornáinak lebonyolításában

Jelentősen megváltozik 2012-ben a PDC európai versenyeinek lebonyolítási rendje. Míg eddig a Players Championship keretében a két versenynapon két tornát bonyolítottak le, a jövő évtől egyetlen versenyt rendeznek csupán, amely három napon keresztül zajlik majd. A hozzá tartozó - vélhetően előző napi - selejtezőkről csak későbbre ígérnek információkat, a jegyek viszont már kaphatók minden jövő évi tornára, így az áprilisi wiener neustadt-i Austrian Open-re is.



Amint azt már a PDC 2012-es versenynaptárának megjelenésekor is tudni lehetett, megváltoztatták az európai versenysorozat lebonyolítási rendjét. Bevezették a European Tour-t, s ennek keretében zajlik jövőre egy öt állomásból álló sorozat. Ezt egészíti ki még a Világkupa és az Europen Championship, valamint a rögtön januárban még a korábbi keretek között zajló benidormi torna.


Az alábbiakban az öt állomásos sorozatra vonatkozó újdonságokat fogom bemutatni, lévén ebbe a sorozatba tartozik a hazánkhoz legközelebb eső osztrák verseny is, melyet ismét a magyar határól pár kilométerre fekvő Wiener Neustadt-ban rendeznek meg.

Először is tényszerűen a 2012. évre vonatkozó lebonyolítási rend.
Ami változatlan, hogy továbbra is 6 nyert legre vívják az összes mérkőzést a verseny során.
A főtábla azonban csak 64-es lesz, melyből 32 hely az aktuális PDC világranglista alapján kerül meghatározásra. Bár egyelőre a megfogalmazások arra utalnak, hogy ezt konkrétan a világranglista első harminckét helyezettje tölti majd be (vagyis mindenki ott lesz az első 32 közül), ám reálisabbnak tűnik ezt úgy tekinteni, hogy a nevezők közül az első 32 kerül automatikusan a főtáblára. Melléjük sorsolják majd a kvalifikációból bejutó további 32 résztvevőt. Vélelmezhető tehát, hogy az eredetileg négy naposra kiírt tornák első napjain (csütörtökön) rendezik meg a selejtezőket, értelemszerűen 32 feljutóval.

A főtábla első fordulójának 32 mérkőzése közül 16 a színpadon kerül megrendezésre, a második fordulótól kezdve pedig minden mérkőzés a színpadon zajlik majd.


A főtábla mérkőzéseinek programja:
Péntek - 1. szekció - 13-17 óra - 8 mérkőzés az 1. fordulóból
Péntek - 2. szekció - 19-23 óra - 8 mérkőzés az 1. fordulóból
Szombat - 1. szekció - 13-17 óra - 8 mérkőzés a 2. fordulóból
Szombat - 2. szekció - 19-23 óra - 8 mérkőzés a 2. fordulóból
Vasárnap - 1. szekció - 13-17 óra - Nyolcaddöntők
Vasárnap - 2. szekció - 19-23 óra - Negyeddöntők, elődöntők, döntő.


Ahogy az fentiekből talán már sejthető, a jegyek is egyes szekciókra szólnak, bár természetesen kaphatók az egész versenyre, a hétvége két napjára, vagy akár csak egy-egy napra  érvényes tikettek is. Az árak is változóak, a legolcsóbb belépési lehetőség egy pénteki első szekcióra vonatkozik és 10 eurót kóstál, míg az egész versenyre 80 euróért lehet bejutni.

És akkor végezetül a fentiek kis boncolgatása. Tudomásom szerint a változás első számú oka a közönség jobb kiszolgálása volt. Sokan panaszkodtak arra, hogy alig-alig látnak mérkőzéseket az elődöntőkig, s alig van fogalmuk arról, hogy mi zajlik a háttérben, a széles közönségtől elzárt tábláknál. Az új rendszerben azonban csupán 16 első fordulóbeli mérkőzésről marad le a nagyérdemű, ám az összes többi, szám szerint 47 találkozónak szemtanúja lehet. Ez áll a mérleg egyik oldalán.

És nézzük a másikat, egyelőre még mindig a közönségnél maradva. A sok nézhető mérkőzésért cserébe minimum egy nappal korábban kell érkezni - feltéve, hogy végig akarja valaki követni a tornát - és a megszokott kb. 19 órai befejezés helyett vasárnap este kb. 23 órakor távozhat. A több mérkőzésért cserében fizetendő magasabb jegyárak mellett tehát az ott tartózkodás megemelt költségeivel is kalkulálnia kell.


S mi a helyzet a főszereplőkkel, a játékosokkal? Ők eddig általában pénteken érkeztek, s két versenyt maguk mögött tudva - relatív kiszámíthatóan - ki-ki vasárnap délután/este, vagy hétfőn délelőtt távozott. Nem elhanyagolható szempont az említett relatív kiszámíthatóság sem. Hiszen az Angliából érkező döntő többség, de a távolabbi európai országokból érkezők is repülőgéppel utaznak. Márpedig a jegyárakat nézve nagyon nem mindegy, hogy mennyivel előre váltja meg az ember jegyét. Eddig igen könnyen megválthatta a játékos a jegyét a fix járatokra, ám jövőre ember (de legalábbis Taylor) legyen a talpán, aki hónapokkal előre megmondja, hogy mikorra vegye meg a visszafelé szóló repülőjegyét. És ehhez kalkulálandó az is, hogy a két verseny során mindenkinek "két élete" volt, jóval népesebb táblákon, ám ezentúl már csak a két finalista mondhatja majd el magáról, hogy a három nap során hat mérkőzést is vívott (az idén, ha mindkét napon döntőt játszott valaki, akkor két nap alatt állt oda tizennégyszer a táblák elé...).

Az is biztos ugyan, hogy a pénzdíjak is magasabbak lesznek majd, mint korábban egy-egy torna vonatkozásában voltak, az azonban még nem ismert, hogy a játékosok költség-haszon elemzései mit is mutatnak majd a jelenlegi rendezési elvekhez képest.


A 2012-es European Tour sorozatba az alábbi tornák tartoznak:
1. Austrian Open, április 27-29., Wiener Neustadt
2. German Darts Championship, június 22-24., Berlin
3. European Darts Open, július 6-8., Düsseldorf
4. German Darts Masters,  szeptember 7-9., Sindelfingen
5. Dutch Darts Masters, október 26-28., Egmond aan Zee

A belépőjegyek vásárlására ezen a linken van lehetőség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése