2011. december 22., csütörtök

Megvan az első száz fölötti átlag is, jöhet a második kör

Szerdán véget értek az első forduló mérkőzései a PDC World Darts Championship-en a londoni Alexandra Palace-ban. Többségében roppant sima mérkőzéseknek lehettünk szemtanúi, a vesztesek alig gyűjtöttek össze egy-egy leget (vagy még annyit sem...). Ez alól pont az utolsó meccs lett kivétel. Megszületett az idei világbajnokág első száz fölötti átlaga is Simon Whitlock (a képen) jóvoltából, aki hosszú sérülésből lábadozva tért vissza a színpadra. 32 játékos maradt még versenyben, akik közül hatan csütörtökön a második fordulót kezdik meg.


A szerdai játéknap Scott Rand lerohanás-szerű győzelmével indult a szebb napokat is látott Andy Smith ellen. Rand nevét leginkább az utóbbi fél évben ismerhettük meg, s bizony sokra viheti még akár már ezen a világbajnokságon is. Ráadásul borzasztóan élvezi a rivaldafényt, amibe belecsöppent - külön motivációt jelent számára a színpadi szereplés. Különös karrier az övé, remek ifjúsági játékos volt, ám 18 éves korában a munka mellett döntött, s felhagyott a játékkal. Tizenhét évvel később tért vissza, miután a tévében folyamatosan követett világbajnokságokat látva úgy döntött, hogy ő bizony azokat a játékosokat fiatal korában legyőzte. Így aztán újból nyilat ragadott, s valósággal szárnyal az utóbbi hónapokban. Teszi mindezt úgy, hogy mellette dolgozik, a mérkőzést megelőző napot is munkával töltötte - bár egy érdemi részét a dartstábla előtt. A második körben Colin Lloyd ellen tér majd vissza, s bizony nem esélytelenül, sőt...


John Part, 2003 és 2008 PDC világbajnoka (és van neki egy BDO-s is 1994-ből) John Hendersont győzte le szintén imponáló különbséggel. A kanadai nagyon készült a mérkőzésre, mert az idén kapott már ki Hendo-tól, ráadásul úgy, hogy kifejezetten jól ment neki azon a mérkőzésen. Most azonban egy pillanatig sem fért kétség Part továbbjutásához. Érdekes mérkőzés vár rá a második fordulóban, hiszen Richie Burnett személyében szintén egy korábbi világbajnokkal (BDO-1995) kerül szembe.

Simon Whitlock is visszatért a világbajnokság kedvéért. Bár novemberben és decemberben is ki kellett hagynia egy-egy nagyobb tornát bokatörése miatt, a világbajnokságról már nem akart hiányozni. Felsántikált hát a színpadra, és ott olyat tett, amit rajta kívül senki az első fordulóban, száz fölötti átlagot dobva megsemmisítő verést mért ellenfelére, Dennis Smith-re. A 105,11-es átlag messze felülmúl minden eddigi idei londoni teljesítményt, és egyben kihívást jelent majd Taylor számára is a következő fordulókra.


Az első kör utolsó mérkőzését Steve Brown és az előselejtező mérkőzést korábban megnyerő Devon Petersen vívta egymással. Nagyjából egy pillanatig sem állt utóbbinak a mérkőzés, erre csupán egyetlen momentum volt, ám az pont a kézfogásé. Így az előselejtezőt kis híján elbukó dél-afrikai versenyző végül a legjobb 32 között találta magát a nap végére. Jutalma - többek között - egy Gary Anderson elleni második fordulóbeli mérkőzés lesz.


Az első forduló nevesebb veszteséglistáját Raymond van Barneveld és Mark Webster vezetik, de szintén már csak itt található meg Ronnie Baxter, Mark Dudbridge, Denis Ovens és Colin Osborne neve is. Ugyanakkor egyáltalán nem meggyőző első fordulóbeli teljesítménnyel, de a folytatásban találkozhatunk a tavalyi év döntőseivel Adrian Lewis-zal és Gary Andersonnal, valamint természetesen a világbajnoki címeit halmozó, ezúttal a tizenhatodikért versenybe szálló Phil Taylor-ral is.

Az első forduló legmagasabb átlagai és elkövetőik

A karácsonyi háromnapos szünetet megelőzően csütörtökön megkezdődik a második forduló, a két napon összesen hat mérkőzést játszanak le belőle és december 27-től folytatják szintén két napon keresztül (délután is lesznek mérkőzések!) a maradék tízzel.

Csütörtökön kerül sor a világbajnoki címvédő Adrian Lewis találkozójára Robert Thornton ellenében. Az aktuális formák alapján a nap mérkőzésének a zárótalálkozó ígérkezik Wes Newton és Justin Pipe között. Más kérdés, hogy hányan tudják majd kivárni a szoros eredmény esetén minden bizonnyal alaposan elhúzódó mérkőzést, hiszen Justin Pipe egy-egy sorozata alatt Klaasen és van der Voort valószínűleg egy egész leget lejátszik...

A szerdai eredmények:
Andy Smith (84,50) - Scott Rand (94,59) 0 - 3 (0-3, 0-3, 0-3)
Devon Petersen (83,39) - Jose de Sousa (75,61) (S) 4-3
John Part (88,82) - John Henderson (80,39) 3 - 0 (3-1, 3-0, 3-1)
Simon Whitlock (95,11) - Dennis Smith (84,57) 3 - 0 (3-1, 3-0, 3-0)
Steve Brown (86,60) - Devon Petersen (86,94) 2 - 3 (3-0, 2-3, 3-2, 1-3, 2-4)

A csütörtöki program:

Második forduló (4 nyert szett)
20:10 Wayne Jones - Roland Scholten
21:30 Adrian Lewis - Robert Thornton
22:50 Wes Newton - Justin Pipe
  
A teljes eredménylista, a játékrend és ÉLŐ KÖZVETÍTÉS (vagy arra mutató link) itt tekinthető meg.

Az első forduló hivatalos - fokozatosan bővülő - PDC-s fotógalériája itt nézhető meg


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése