2011. december 28., szerda

Taylor-show helyett a show The Power nélkül folytatódik

A háromnapos ünnepi szünetet követően eggyel magasabb fokozatra kapcsolt a világbajnokság. Vonatkozik ez mind a lebonyolításra - 6 mérkőzés naponta -, mind pedig a résztvevőkre - többnyire már bőven 90-es átlag fölött, s volt, akinek a 100-as is kevés volt a győzelemhez... Tömegek bánatára ez utóbbi Phil Taylor-ra vonatkozik, aki életében először már a második fordulóban búcsúzott a világbajnokságtól Dave Chisnall-nak (a képen) köszönhetően.


Bizony a játéknapok számát tekintve a világbajnokság elérte a kétharmadát. Tíz játéknapot követően már csupán öt napon keresztül élvezhetjük az év legnagyobb PDC-s eseményét. Más tekintetben azonban csak most kezdődik a játék, s most lett igazán aktuális a kérdés: ki nyeri a világbajnokságot?

A délutáni mérkőzések már Karácsonykor elkezdődtek, ugyanis még akkor harapta meg egy kutya Co Stompe dobó kezét. S bár láttunk már ezen a világbajnokságon a sérüléséből is erőt merítő játékost, Terry Jenkins nem akarta hőssé tenni a hollandot. Olyannyira nem, hogy az első két szettet közel 120-as átlaggal söpörte be, a végén pedig a tetemes előnyét - némiképp visszaesve is - sikerült győzelemre is váltania.

Jenkins nem sokat pihenhet, szerdán már Justin Pipe vár rá a nyolcaddöntőben

A két korábbi világbajnok csatájából ezúttal is John Part került ki győztesen, mint ahogy eddig minden Richie Burnett elleni játékából. Ez a statisztikai tény adott neki kellő önbizalmat a mai mérkőzésre is, melyen sikerült folytatnia ezt a nagyszerű sorozatot. Bár a győztes szívesen emlékszik vissza következő ellenfele, Kevin Painter elleni korábbi világbajnoki mérkőzéseire is (két elődöntő 2003-ban és 2008-ban, s mindkétszer Part győzelem, ráadásul mindkétszer világbajnok is lett a kanadai), ezúttal talán az egyik legkétesélyesebb mérkőzés következik kettejük között.

Az év során újra nagyszerű formába lendült korábbi háromszoros világbajnok John Part tovább menetel

Az egész keddi nap legizgalmasabb csatáját hozta Vincent van der Voort és Andy Hamilton mérkőzése, melyen hiába vezetett a holland háromszor is, a négy nyert szettet mégis a nagy küzdő, The Hammer "ütötte le" elsőként.

Andy Hamilton Phil Taylorra számított következő ellenfeleként...

Este két vb-újonc vezette fel a Taylor-Chisnall mérkőzésre váró nagyérdeműnek az előadást. Bár a bevonulást roppant hangulatosan előadó, annak minden lehetőségét és pillanatát kiélvező közönségdíjas James Richardson "nyerte", a lényeget tekintve a belga Hurrikán elsöpörte őt világbajnokság színpadáról. Barney korábbi legyőzője is elismerte, ezen a napon ellenfele, Kim Huybrechts magasan felülmúlta őt.

James Richardson szemben a közönséggel, de már háttal a táblának, a világbajnokságnak

És jött a várva-várt mérkőzés, mindent beleadó felvezetéssel, természetesen Phil Taylorral és az ő esetleges 16. világbajnoki címével a középpontban. Majd elkezdődött a játék, s bizony annak ellenére, hogy egy jó darabig fej-fej mellett haladtak, s az első négy szett is a lehető legszorosabban alakult, a kiszállókhoz érve inkább éltek egymás hibáiból, mintsem magabiztosan fejezték volna be a legeket. A mérkőzés közepe felé járva kimondottan az volt az érzésem, hogy nem ezen a mérkőzésen játszik az idei világbajnok (majd kiderül persze...). Nem volt rossz a mérkőzés, hiszen mindketten közvetlen 100 körüli átlagon játszottak, ám ahogy az némiképp várható is volt, Chisnall legyőzéséhez ennél több Power-re lett volna szükség. Chizzy nagyszerűen szerepel pályafutása első PDC-s szezonjában, s bizony ezen a szinten bárkinek méltó ellenfele tud lenni. Egy tizenhatodik világbajnokságára hajtó Phil Taylor-tól pedig ez a teljesítmény még egy második fordulóbeli győzelemhez is kevésnek bizonyult.


A meglepetés feletti eufóriában persze azonnal kiderült, hogy ennek a játéknak azért nem tesz jót A KIRÁLY kiesése. Sokan fordítanának hátat első bánatukban a folytatásnak, ám reméljük gyorsan meggondolják majd magukat. Van ebben némi személyes tapasztalatom is pro és kontra egyaránt, ugyanis a tavalyi világbajnokság elődöntőit és a döntőt a helyszínen tekintettem meg. Bizony magam is roppant csalódott voltam, amikor Taylor az azt megelőző utolsó akadályon elbukott és bizony egy darabig érezni lehetett, hogy valaki hiányzik. Ez a feeling pontosan Adrian Lewis döntőbeli 9-nyilasáig tartott, onnantól kezdve már egy cseppnyi hiányérzete sem maradt az embernek, az egész közönséget magával ragadta az a fantasztikus játék, amit Adrian Lewis és Gary Anderson mutattak be a színpadon. Szűnni nem akaró tombolás következett a díjátadás végéig. Alighanem erre van szükség az idén is, valami olyanra, valaki olyanra, aki gyorsan feledtetni tudja Phil bácsi távozását.

Az utolsó mérkőzést Paul Nicholson olyan gyorsan nyerte meg, hogy sokan talán még a Taylor-meccs utózöngéit sem tudták megtárgyalni egymás között.

Nicholson szinte észrevétlenül suhant a harmadik fordulóba

Szerdán ismét két szakaszban újabb hat mérkőzéssel folytatódik a világbajnokság. Ám míg a délutáni három és az első esti találkozó még második fordulóbeli mérkőzés lesz, az utolsó két esti meccsen a tét már a legjobb nyolc közé kerülés. Simon Whitlock, Gary Anderson és Adrian Lewis mellett újra a tábla elé állnak az első forduló meglepetésemberei: Devon Petersen és Scott Rand is. Rajtuk áll, hogy bizonyítsák, Phil Taylor nélkül is élvezetes a darts világbajnokság.

A keddi eredmények:
Terry Jenkins (94,45) - Co Stompe (83,97) 4 - 1 (3-0, 3-1, 3-1, 2-3, 3-2)
Richie Burnett (94,27) - John Part (91,82) 1 - 4 (1-3, 0-3, 0-3, 3-0, 1-3)
Vincent van der Voort (93,67) - Andy Hamilton (95,69) 3 - 4 (3-2, 0-3, 3-2, 2-3, 3-0, 2-3, 1-3)

James Richardson (86,39) - Kim Huybrechts (95,61) 1 - 4 (2-3, 3-1, 2-3, 0-3, 2-3)
Phil Taylor (100,32) - Dave Chisnall (99,05) 1 - 4 (2-3, 3-2, 2-3, 2-3, 1-3)
Paul Nicholson (97,61) - Alan Tabern (86,19) 4 - 0 (3-0, 3-0, 3-2, 3-1)


A szerdai program:
14:10 Mervyn King - Michael van Gerwen
15:30 Simon Whitlock - Steve Beaton
16:50 Colin Lloyd - Scott Rand

20:10 Gary Anderson - Devon Petersen
Harmadik forduló (4 nyert szett)
21:30 Adrian Lewis - Wayne Jones
22:50 Justin Pipe - Terry Jenkins


A teljes eredménylista, a játékrend és ÉLŐ KÖZVETÍTÉS (vagy arra mutató link) itt tekinthető meg.

A második forduló hivatalos - fokozatosan bővülő - PDC-s fotógalériája itt nézhető meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése