2011. december 16., péntek

Két drámai mérkőzés már a nyitónapon

Kétségtelenül elkezdődött a világbajnokság! Olyannyira, hogy bemelegítésről, lassú felvezetésről szó sincs az Alexandra Palace-ban. Két, tavaly az elődöntőben is érdekelt játékos lépett a színpadra rögtön a nyitónapon, s egyikük számára máris véget ért az idei kaland a kis képen látható Richie Burnett jóvoltából. A címvédő, Adrian Lewis pedig a szakadék szélén egyensúlyozva maradt végül állva, elsősorban ellenfele tapasztalatlanságának köszönhetően.



A nap mérkőzését két korábbi wales-i világbajnok vívta egymással. Csakhogy míg Mark Webster 2008-ban lett BDO világbajnok, addig Richie Burnett 13 évvel őt megelőzően. Webster ráadásul parádésan szerepelt mindeddig a PDC világbajnokságokon, hiszen átigazolása óta mindkétszer az elődöntőig jutott, tavaly ráadásul Phil Taylor legyőzésével. Idén is ő számított a favoritnak, hiszen már a hatodik helyen áll a PDC világranglistáján, míg Burnett a 36.

Ezen az estén azonban újra Burnett villantott fel többet egykori tudásából, s a világbajnokság első nagy meglepetését okozva legyőzte Webby-t. A végig kiélezett, izgalmas mérkőzésen összesen 20db 180-ast dobtak, s 2-2-es szett és ugyancsak 2-2-es legállásnál úgy kellett folytatniuk a küzdelmet, hogy addigra már mindketten dobhattak duplára a mérkőzés megnyeréséért. A vége felé azonban Webster, aki előtte már többször is az utolsó nyilával tartotta magát a mérkőzésben, egyre többször hibázott jelentőset, és egy idő után már nem volt képes újabb bravúrokkal játékban maradni, így számára már véget is ért a szezon.

Webster (balra) kétszer már közel járt ehhez a trófeához is, ám az idén Burnett lépett hozzá közelebb 

Adrian Lewis, a világbajnoki címvédő következett a hősies wales-i csata után, s a közönség döbbenetére hamarosan 0-2 állt az eredményjelzőn a szetteket tekintve. Valójában a sorsolás ismeretében is lehetett rá számítani, hogy nem lesz sétagalopp Lewis nyitómeccse, ám arra vlsz. senki nem gondolt, hogy akár egyetlen szett megnyerése nélkül is búcsúzhat a címvédő. S bizony ez ekkor már nem annyira rajta, mint inkább ellenfelén múlt, hogy mégsem így történt. Heydon-nak többször is elegendő lett volna "csupán" saját kezdéseinek győzelemre váltása, ám a kezdetekben jól működő kiszállók egyre kevésbé voltak pontosak, s Lewis általában kíméletlenül kihasználta ezeket a hibákat. A győztes elmondta a mérkőzést követően, hogy egyetlen pillanatra sem gondolt arra, hogy ő veszíthet ezen a mérkőzésen. Még az is lehet, hogy leginkább ennek a bizonyosságának köszönheti győzelmét, melyet még szorosabban vívott ki, mint ahogy a walesi-ek mérkőzése zárult.

Pénteken éjszaka immár a negyedik korábbi világbajnok, maga Phil Taylor lép a színpadra, ám előtte két szintén sokra hivatott, jó formában lévő versenyző, Justin Pipe és Wes Newton is megkezdi londoni szereplését.


A csütörtöki eredmények:
Jamie Caven (83,64) - Roland Scholten (83,47) 1 - 3 (1-3, 3-0, 2-3, 1-3)
Paul Barham (76,83) - Scott MacKenzie (73,23) (S) 2-4
Mark Webster (89,72) - Richie Burnett (95,30) 2 - 3 (2-3, 3-1, 1-3, 3-2, 4-2)
Adrian Lewis (96,41) - Nigel Heydon (91,30) 3 - 2 (2-3, 1-3, 3-2, 3-1, 5-3)
Wayne Jones (94,49) - Scott MacKenzie (85,37) 3 - 1 (3-2, 3-0, 1-3, 3-1)

A pénteki program:
20:10 Justin Pipe - Sean Reed
21:15 Haruki Muramatsu - Dennis Nilsson (S)
22:00 Co Stompe - Michael Smith
23:00 Wes Newton - Kurt van de Rijck
24:00 Phil Taylor - Muramatsu/Nilsson

A teljes eredménylista és játékrend itt tekinthető meg.

Az első forduló hivatalos - fokozatosan bővülő - PDC-s fotógalériája itt nézhető meg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése