2012. január 29., vasárnap

Fiatal diadal Spanyolországban a második napon

A második játéknap 140 nevezővel és Dean Winstanley - Ted Hankey előselejtezővel indult a benidormi PDC Players Championship-en. Az ex-BDO-s párharc győztese később Simon Whitlock-ot is legyőzte, ám a végső győzelem ezen a napon egy 21 esztendős fiatalemberé lett, aki élete első Players Championship tornáját nyerte.


Egy biztos, Ted Hankey nem ilyen PDC-s debütálásról álmodott, mint amit Spanyolországban összehozott a hétvégén. Két nap, két meccs, öt nyert leg, s még csak a 128-as táblára sem került fel... Ehhez persze a sorsolás is hozzájárult, csak azon múlt ugyanis, hogy mindkétszer már a táblára jutásért is mérkőznie kellett. Ám a többi már csak rajta állt. Ezek után nyilvánvaló , ennél már csak jobb jöhet számára!

Vasárnapi legyőzője, Dean Winstanley is hasonló cipőben járt, pályafutása első PDC-s Players Championship-én vett részt. Ő is előselejtezőre kényszerült mindkét napon, amit azonban sikerrel is vett. Szombaton még kikapott után az első fordulóban, ám vasárnap már eredményesebben játszott. Hankey legyőzését követően nyert az első fordulóban is, majd Wayne Jones-t és Simon Whitlock-ot legyőzve a legjobb 16 közé jutott, ahol Dave Chisnall-tól szenvedett vereséget. A harmadik BDO-s debütáns Tony West Co Stompe legyőzésével megnyerte első PDC-s mérkőzését, mielőtt a második körben kikapott Matt Clark-tól.

A figyelmünk középpontjában álló John Part negyedik kiemeltként az első körben nyert a fiatal, az U21-es vb-döntőre készülő James Hubbard ellen (6-3), majd egy hazai versenyzőt múlt felül (6-0), mielőtt Matt Clark őt is megállította a harmadik fordulóban (5-6).

Justin Pipe szombati győzelmét követően kishíján véghezvitte azt a bravúrt, hogy a hétvége mindkét napját tornagyőztesként zárja, ám végül a zsinórban megvívott tizenhárom győztes mérkőzését követően a fináléban megállították őt. Mégpedig a nap meglepetésembere, egy bizonyos Michael Smith, aki mindössze 21 esztendős, de tavaly nyert már egy ehhez hasonló lebonyolítású UK Open kvalifikációs versenyt, s dobott egy 9-nyilast is ugyanazon a hétvégén, csak az ifjúsági tornán.

Smith ezen a hétvégén is remek formában volt, ezt bizonyította már a szombati játéka is, ahol csupán egyetlen D12-es választotta el az újabb 9-nyilastól. Vasárnap pedig megállíthatatlannak bizonyult. Eyg hazai játékossal szemben kezdett, majd Magnus Carist, a tegnapi elődöntőst győzte le (6-4). Utána Paul Nicholson következett, a szombati finalistát 6-3-ra múlta felül. Peter Wright okozta neki a legkevesebb gondot a nap folyamán (6-1), majd Dave Chisnall legyőzésével (6-3) ő került elsőként a legjobb négy közé. James Wade, a világranglista harmadikja sem tudta megállítani az ifjú Bully-t (6-4), aki végül a döntőben az első versenynap győztesét is felülmúlva (6-3) bravúros tornagyőzelmet aratott.

Michael Smith próbálja feldolgozni győzelmét (Fotó: PDC Europe)

A győzelmét először sírva ünneplő Smith később az alábbiakat mondta el: "Nagyon sokat jelent nekem ez a győzelem. Annyira csalódott voltam a világbajnokságot követően (0-3 Co Stompe ellen az első fordulóban - a szerk.), hogy többé a kezembe se akartam venni a nyilaimat. Ám apám négyszer-ötször visszanézette velem a mérkőzést, s végül egy hét múlva újra a tábla elé álltam. Ezt az évet úg akartam elkezdeni, hogy megmutatom az embereknek, hogy mire is vagyok valójában képes a helyett, amit a vb-n láthattak tőlem. Túl sokat hibáztam ott a kiszállókra, amikért Co sorra meg is büntetett. Van otthon egy jegyztem, melyben fel vannak sorolva az idei céljaim: dobni egy 9-nyilast, megnyerni egy ProTour versenyt, és a legjobb 40 közé kerülni a világranglistán. Úgyhogy ezek közül egyet máris kipipálhatok. Ez a második PDC-s tornagyőzelmem, s kétségtelenül a legfontosabb eddigi pályafutásomban. Nehéz lenne elmondani, hogy mit is érzek most valójában. Szombaton közel jártam egy 9-nyilashoz, ám az csupán egyetlen leg, ahhoz pedig hogy egy versenyt megnyerjél, mérkőzéseket kell nyerni - és ez az, ami sikerült ma. Justin tegnap 6-3-ra legyőzött, így aztán különös örömmel tölt el, hogy máris visszavághattam neki."  

Michael Smith és Justin Pipe (Fotó: PDC Europe)


Players Championship 2, Benidorm - 2012. január 29. 

Nyolcaddöntők
Justin Pipe 6-5 Mark Webster
Ross Smith 6-3 Darren Johnson
Kim Huybrechts 6-3 Raymond van Barneveld
Matt Clark 6-5 Mensur Suljovic
Michael Smith 6-1 Peter Wright
Dave Chisnall 6-3 Dean Winstanley
Alex Roy 6-5 Vincent van der Voort
James Wade 6-0 Toon Greebe

Negyeddöntők
Justin Pipe 6-3 Ross Smith
Matt Clark 6-4 Kim Huybrechts
Michael Smith 6-3 Dave Chisnall
James Wade 6-5 Alex Roy
Elődöntők
Justin Pipe 6-5 Matt Clark
Michael Smith 6-4 James Wade

Döntő
MICHAEL SMITH 6-3 Justin Pipe



1 megjegyzés: