2012. január 2., hétfő

Andy Hamilton - Adrian Lewis a világbajnoki címért

Hétfőn este 21:15 perces kezdéssel Andy Hamilton - Adrian Lewis döntőre kerül sor a PDC World Darts Championshipen. A vasárnapi elődöntőkből mindkét játékos hátrányból fordítva, egyaránt 6-5-re nyerve került be a fináléba. A kérdés tehát az, hogy sikerül-e Lewis-nak (a képen) megvédenie világbajnoki címét vagy Andy Hamilton is úgy lesz világbajnok, hogy egyetlen más nagy versenyen sem sikerült még előtte célba érnie.


A programnak megfelelően a Hamilton - Whitlock elődöntő nyitotta a sort. Látható, hogy az olvasók szavazatai szerint a legesélytelenebb mérkőzött a legesélyesebb ellen. A mérkőzés végül elég hullámzóan alakult, Hamilton 3-1-es előnyre tett szert, majd 3-2-nél már 2-0 volt a javára a legeket tekintve is, amikor jött egy hatalmas fordulat a mérkőzésen, melynek során az ausztrál kilenc leget nyert zsinórban. Ez pontosan három szettet jelentett, vagyis 5-3-ra már Whitlock vezetett. Ekkorra Hamilton játéka nagyon elbizonytalanodott, meglehetősen szenvedett, akadozott a gépezete. Whitlock viszont nagyon elkapta a fonalat, az egyik szettet pl. 115-ös átlaggal hozta.

Innentől kezdve Whitlock-nak már csak be kellett volna fejeznie a "kivégzést", ám ő e helyett pontosan azt tette, amit előzetesen nem akart, visszaengedte egy szoros mérkőzésbe azt a Hamiltont, akinek kifejezetten ez az erőssége. A vége nem is lehetett más, mint ebben a kiélezett küzdelemben újbóli Hamilton győzelem Whitlock felett. S bár el kell ismerni, The Hammer valóban hatalmas küzdő, az ausztrál ezúttal tálcán kínálta fel neki sorra a lehetőségeket azzal, hogy a remekül dobott tömegek után képtelen volt megnyerni is a legeket, mert azokat nem lehetett 180-nal befejezni, ahhoz a duplát kellett (volna) eltalálni.  Ám míg a kiszállókat Hamilton kitűnően (58%) dobta, addig Whitlock azokon veszítette el a mérkőzést (36%). Az angolnak 40 lehetőség elég volt 23 sikeres duplához, az ausztrálnak 61 kellett a 22-höz is... 


 
A második elődöntő eleve másfél órás késéssel kezdődött az első elhúzódása miatt, ezt tetézte még egy jó húsz perces huzavona már a mérkőzés alatt, mert különösen a címvédő nehezen viselte a huzatot (és a közönség ellenszenvét). Ezen annyira "jól" el is volt, hogy az eredményjelző kisvártatva 5-1-es Wade előnyt mutatott. Normál esetben ilyen előnyről és a hozzá mutatott színvonalas játékról egy világranglista harmadiknak már nem illene veszítenie, ám Wade esetében erre volt már példa egy évvel korábban is Scott Waites ellenében.

Lewis ekkor már minden mindegy alapon folytatta, miközben Wade elkezdett visszaesni. Egyetlen pillanatra azonban még mindig Wade-nek állt a zászló, amikor 5-2-nél mérkőzésnyila volt, ám az egyetlen lehetőségét a D18-ra nem sikerült kihasználnia. Ami ez után következett, az maga volt a rémálom, The Machine atomjaira hullott (minden további szettben bőven 90-es átlag alatt teljesített), egyetlen egy kiszállót sem volt képes már megdobni és zsinórban tíz leget veszítve kikapott az időközben magára találó és sok 180-ast dobó Adrian Lewis-tól.


Lewis természetesen élete legnagyobb győzelmének tartja ezt a sikert - szokásos szerénységével - úgy érzi, megmutatta, hogy ő az igazi bajnok és továbbra sem akarja elengedni a már egyszer megszerzett trófeát.



A vasárnapi eredmények: 
Elődöntők (6 nyert szett) 
Andy Hamilton (95,61) - Simon Whitlock (98,62) 6 - 5 (3-0, 2-3. 3-1, 3-1, 0-3, 2-3, 0-3, 0-3, 3-2, 3-1, 4-2)
Adrian Lewis (95,55) - James Wade (94,19) 6 - 5 (1-3, 2-3, 3-2, 0-3, 1-3, 1-3, 3-1, 3-2, 3-0, 3-0, 3-0)


Hétfőn már csupán a döntőre kerül sor és befejeződik a 2012-es PDC Világbajnokság. A két résztvevő mindegyike roppant magabiztosan hisz a sikerében, ám egy biztos, ez csak egyikük számára válik majd valósággá az éjszakában. 

A hétfői program:
Döntő (7 nyert szett) 
21:15 Andy Hamilton - Adrian Lewis

A világbajnokság teljes eredménylistája, a játékrend és ÉLŐ KÖZVETÍTÉS (vagy arra mutató link) itt tekinthető meg. 

Az elődöntők hivatalos PDC-s fotógalériája itt nézhető meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése