2012. január 3., kedd

Adrian Lewis megvédte világbajnoki címét

Adrian Lewis győzelmével, s ezzel a címvédő duplázásával ért véget a 2012-es Ladbrokes World Darts Championship. The Jackpot a döntőben Andy Hamiltont múlta felül 7-3 arányban, s csupán egyetlen nyíl hiányzott neki ahhoz, hogy a tavalyi év után az idén is 9-nyilast láthasson tőle a vb-döntő közönsége.

 

Adrian Lewis, The Jackpot kibérelte magának a PDC trónját, miután 2011. évi győzelmét megismételve 2012-ben sem talált legyőzőre (a huzatot kivéve...) a Ladbrokes World Darts Championshipen, vagyis a PDC Világbajnokságon. Lewis ezzel Phil Taylor mellett az egyetlen játékos, aki a PDC-ben meg tudta védeni világbajnoki címét, s a darts történelmében is csupán az ötödik. Kettejükön kívül ez még Eric Bristow-nak, Raymond van Barneveldnek és Martin Adams-nek sikerült ezidáig. Azt pedig, hogy valaki első világbajnoki címét védje meg, csak Bristow és Barneveld vitték véghez Lewis-t megelőzően. (Tegyük hozzá, Lewis mindössze 26 éves...)

Lewis-nak kis híján sikerült a tavalyi bravúrját is megismételnie, amikor is - elsőként - világbajnoki döntőben 9-nyilat dobott, ám ezúttal nyolc tökéletes triplát követően a D12 kifogott rajta.

Adrian Lewis ezzel a győzelemmel megvalósította azt a menet közben (bár nem vele kapcsolatban) hangoztatott gyakori esetet, hogy olyan játékos ért fel végül a trónra, aki korábban már szinte elbúcsúzott a versenytől, ellenfele mérkőzésnyiláról megfordítva egy mérkőzését. (Más kérdés, hogy ezúttal nem szabadott volna Lewis-nak döntőt sem játszania, de ez már ma sem érdekel senkit - legkevésbé őt, neki erről totálisan más a véleménye -, csak a részletesebb történelemkönyvek számára jegyzem meg...)

A Hamilton elleni mérkőzésen a győztes 93,06-os átlagot dobott. PDC-s döntőben ennél alacsonyabb átlaggal csupán John Part tudott győzni 2008-ban, még Lewis is 99,40-et dobott a tavalyi fináléban.

A mérkőzést követő interjújában Lewis elmondta, hogy elsősorban a Wade elleni elődöntőben nyerte meg a világbajnokságot, amit soha nem adott fel és úgy fordított meg, amire csak ő, a világbajnok képes. A döntőben érezte, hogy Andy a végsőkig küzd és volt néhány nagyszerű kiszállója is, de elsősorban saját maga volt az, aki a megfelelő időben a megfelelőket dobta. Ellenfelét dicsérve kitért arra is, hogy Hamiltonnak szerinte helye van a Premier League-ben. Saját megítélése alapján nagyszerű évet zár annak ellenére, hogy többen is leírták már, hiszen döntőt vívott a Premier League-ben és az European Championshipen is, valamint elődöntőt játszott a World Matchplay-en és a Grand Slam-en. Ezt a győzelmét pedig akkor fogja majd csak igazán felfogni, amikor a felébred és ott lesz mellette a trófea.

Andy Hamilton csalódott volt a döntőbeli teljesítményével, mert borzasztóan szeretett volna nyerni, ám ugyanakkor élvezte, hogy itt lehetett. Úgy vélte, hogy Lewis nagyobb tapasztalatokkal bír nála egy ilyen mérkőzés kapcsán, de sokat tanult az idei sorozatban, és jövőre egy jobb és tapasztaltabb játékosként már nyerni tér vissza. 

A díjátadást követően a riporternek a győzteshez intézett utolsó kérdésére, hogy mit gondol hányszor fogja még megnyerni a világbajnokságot, valamint hogy úgy érzi-e, hogy ő a világ legjobb dartsosa  Lewis így felelt: "Legalább tízszer." és "Feltétlenül". 


PDC Ladbrokes World Darts Championship DÖNTŐ
ADRIAN LEWIS (93,06) - Andy Hamilton (90,83) 7 - 3 (3-2, 1-3, 3-1, 1-3, 3-2, 3-1, 0-3, 3-1, 3-2, 3-2)

Adrian Lewis jutalma a világbajnoki trófea mellé 200.000 angol font


A világbajnokság teljes eredménylistája, valamint minden játéknap részletesebb összefoglalójára mutató link itt tekinthető meg. 

A döntő hivatalos PDC-s fotógalériája itt nézhető meg.


6 megjegyzés:

  1. "ezúttal nem szabadott volna Lewis-nak döntőt sem játszania"

    A 'szabadott' szó jelentését megmagyaráznád légy szíves egy kicsit pontosabban? Az elődöntőbeli viselkedésére gondolsz hogy büntetést érdemelt volna érte (nem ismerem a pontos szabályt), vagy valami másra amiről lemaradtam?

    Amúgy köszönöm a cikkeket+statisztikákat, és a live streaming linkeket. :)
    Kár, hogy a sport2 abbahagyta a közvetítést (nem csak a VB-t, korábban más tornákról is voltak összefoglalók). Igaz, hogy a BDO VB-t az Eurosport közvetíti, de az valahogy nem hoz ennyire lázba.

    VálaszTörlés
  2. Végig Lewis-nak drukkoltam.Örülök az újabb győzelmének.Magabiztos gyerek.Immáron két vb címmel,26 évesen.Nem semmi.
    Remélem Peter Manley jövőre végre ismét kvalifikálja magát,mert ő is nagy kedvencem.
    Hajrá!:)

    VálaszTörlés
  3. Utalom ezt az antipatikus barmot, nagy sajnálatomra behúzta, de azért pár igen minőségi meccs valamelyest kárpótolt. Jó vb volt, a BDO is az lesz

    VálaszTörlés
  4. A "szabadott" egy szubjektív megjegyzés volt, véleményem szerint, az elődöntőt látva abszolút Wade-nek kellett volna a döntőben játszania. Én sajnáltam, hogy ekkora előnyről elveszítette a már-már megnyert mérkőzést, mert bár lehet(ne) ódákat zengeni Lewis bravúrjáról és feltámadásáról, fordításáról, ám arról nekem az volt a véleményem, hogy Wade omlott össze érthetetlenül (lehet, talán korábbi pánikbetegségével is kapcsolatos a dolog?). Lehet elájulva magától Lewis, a mérkőzésnyílnál nem rajta múlott, hogy az egész döntőt nem otthonról a fotelból nézte csupán végig.
    Én elsősorban az olyan feltámadásokat és fordításokat szeretem, amikor az úgy történik meg, hogy a másik is jól játszik, s mégis fölé kerekedik vesztett helyzetből. Ám ez itt egyik elődöntőben sem volt helytálló, mindkét mérkőzést inkább a vesztesek veszítették el, mint a győztesek nyerték meg. Nem lebecsülve ezzel az ő teljesítményüket sem, természetesen arra is nagyon nagy szükség volt.

    VálaszTörlés
  5. Szerintem sajnos mindkét elődöntő vesztese már elhitte, hogy megnyerte a mecset és ez volt az Óriási hiba. Saját maguk vesztették el fejben, mert így megtört a koncentrációjuk, kontrolljuk, sajna. JW vs. SW. döntőn más lett volna a hangulat(om) és nem lett volna elég a gyözelemhez 93-as átlag, az tuti.
    EZER KÖSZÖNET A KÖZVETÍTÉSEKÉRT!!!!!!

    VálaszTörlés
  6. jó lehet a BDO vb is, egyrészt többen vannak, akik a magyar WDF fordulót is megjárták, kiderül mire viszik majd, másrészt kb. megtudjuk, kik lesznek jövőre az új PDC-sek... (tippverseny? Winstanley, Waites, O'Shea(??))

    VálaszTörlés