2012. január 12., csütörtök

BDO VB: Két trónkövetelő is kiszállt a versenyből

Az esélyesek fekete napja volt a szerdai a Lakeside-i BDO Világbajnokságon. Egyazon estén búcsúzott el a versenytől a második és a harmadik kiemelt is! Scott Waites-et, aki egyben a világbajnokság első számú favoritja volt Ted Hankey (a képen) ütötte el a továbbjutástól, míg egy éjszakába nyúló mérkőzésen Dean Winstanley is alulmaradt Alan Norris-szal szemben. A férfiaknál a negyeddöntők, a hölgyeknél az elődöntők következnek csütörtökön.



Két fordulón jutottak túl, és a legjobb nyolc között járnak a férfiak, míg egy fordulót követően már az elődöntőknél tartanak a hölgyek a BDO World Professional Darts Championship-en.

A férfiaknál az első fordulóban "csupán" az 5., 6. és a 7. kiemelt (Gary Robson, Jan Dekker, John Walton) búcsúzott az élmezőnyből, ám a második körben már ennél sokkal tekintélyesebb a világbajnokságtól elköszönők listája. A nyolcaddöntőkben ugyanis elvérzett a 2., 3. és a 4. kiemelt (Scott Waites, Dean Winstanley, Robbie Green) is, így az első nyolcból már csak az első (Martin Adams) és az utolsó (Tony O'Shea) van versenyben. Ők pedig éppen egymás ellen mérkőznek majd a negyeddöntőben.

Ez egyben azt is jelenti, hogy hat olyan játékos is ott van a nyolc között, akikre előzetesen nem sokan számítottak ilyen magasságokban. Ide tartozik a kétszeres világbajnok Ted Hankey is, akinek Scott Waites felett aratott győzelme bizony most meglepetésnek számít. De ott van a legjobb nyolcban a tavalyi budapesti Hungarian Open első kiemeltje Paul Jennings, valamint a szeptemberi hull-i "gyilkos" selejtezőn részvételi jogot kivívó holland Christian Kist is.

Ami a színvonalat illeti, elkerülhetetlen, hogy a másfél hete véget ért PDC-s világbajnokságon látottakkal mérjük össze a Lakeside-i teljesítményeket. Nos, lássuk egy gyors összevetését a nyolcaddöntőknek. A PDC VB-n ebben a körben két 90 alatti és két 100 fölötti átlag mellett tizenkettő 90-100 közötti átlaggal találkozhattunk. Itt öt 90 fölötti átlag mellé jut tizenegy 90 alatti. A forduló átlaga a PDC-nél: 94,25, a BDO-nál: 88,14.      


Természetesen újfent a levegőben lógó kérdés, hogy lesz-e, és ha igen, kik lesznek azok, akik megpróbálkoznak majd átnyergelni a PDC-hez 2012-ben? Vajon köztük lesz-e a világbajnokság két nagy vesztese, akik ennél szinte bármikor többre hivatottak, ahogy azt oly sokszor bizonyították már, Waites részben PDC-s tornán is. Erre a kérdésre január 18-ig kell majd válaszolnia minden ilyesfajta gondolatokkal és tervekkel kacérkodónak.

A férfiak nyolcaddöntőinek keddi és szerdai eredményei:

Paul Jennings (82,86) - Steve Douglas (82,23) 4-2 stat.
Wesley Harms (90,72) - Robbie Green (84,99) 4-1 stat.
Gary Stone (86,97) - Martin Adams (90,78) 0-4 stat.
Ross Montgomery (87,63) - Tony O'Shea (90,48) 1-4 stat.

Willy van der Wiel (87,02) - Martin Atkins (89,73) 2-4 stat.
Ted Hankey (86,73) - Scott Waites (85,14) 4-3 stat.
Geert de Vos (87,21) - Christian Kist (96,51) 2-4 stat.
Alan Norris (89,28) - Dean Winstanley (91,92) 4-3 stat.


Csütörtökön két klasszikus mérkőzés is szerepel a programban. Az egyiket a hölgyek elődöntői között találjuk, a Trina Gulliver - Anastasia Dobromyslova mérkőzés ugyanis a 2008. évi világbajnoki döntő párosításával egyezik meg. Akkor az orosz játékos győzött és azzal a lendülettel ott is hagyta a BDO-s női mezőnyt, s meg sem állt a PDC-ig. 2011-ben azonban visszatért, s rögtön az első évben újra szinte ugyanott folytathatja, ahol anno befejezte Lakeside-i pályafutását.

A nap másik rangadója, a Martin Adams - Tony O'Shea férfi negyeddöntő lesz, amely könnyen lehet, hogy ebben a műfajban az idei világbajnokság utolsó ilyen patinás mérkőzése is lesz egyben. A találkozók az Eurosport műsorán magyar kommentárral is megtekinthetők, de a szokott internetes közvetítések is élnek majd a számítógép előtt ülőknek.  

A csütörtöki program:

Női elődöntők
18:00 Lorraine Farlam - Deta Hedman
18:45 Trina Gulliver - Anastasia Dobromyslova

Férfi negyeddöntők (5 nyert szett)
19:30 Paul Jennings - Wesley Harms
21:00 Martin Adams - Tony O'Shea


A világbajnokság teljes eredménylistája, a játékrend és ÉLŐ KÖZVETÍTÉS (vagy arra mutató link) itt tekinthető meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése