2012. január 28., szombat

PDC idénnyitó 9-nyilassal már az első fordulóban

Benidormban egy két napos Players Championship tornával indult a PDC 2012-es szezonja. Az első versenynapra 148 nevezés érkezett (28-an vannak jelen a Top 32-ből) s nem sokáig melegítettek a játékosok, már az első forduló 9-nyilas játékot hozott. Az újak közül Ted Hankey, Dean Winstanley és Tony West is szerencsét próbált, bár ez egyelőre még elég rövid ideig tartott számukra. A győzelmet végül a mai verseny első kiemeltje Justin Pipe szerezte meg.


A szombati versenynapon Ted Hankey már az előselejtezőt sem élte túl, így fel sem került a 128-as táblára, miután 6-4-re kikapott Matthew Edgar-tól. De ugyanígy járt Boris Krcmar, Steve Hine és Peter Hudson is, míg Dean Winstanley és Kim Huybrechts sikerrel vették ezt a kört.

Az első fordulóban máris nagy mérkőzésekre és néhány meglepő eredményre került sor. Rögtön elvérzett a 8. kiemelt Dave Chisnall, a 9. kiemelt Simon Whitlock, és további három kiemelt is, Mark Hylton, Richie Burnett és Michael van Gerwen. Utóbbi legyőzője Jerry Hendriks egy 6-5-ös mérkőzésen, míg szintén ilyen eredménnyel zárult a Ronnie Baxter - James Richardson derby is. Tony West Andy Smith-től kapott ki 6-4-re, míg egy másik szintén nem tipikus első fordulós mérkőzés eredménye: Kim Huybrechts - Dean Winstanley 6-3. Mindeközben Ian White egy 9-nyilassal indította az új szezont, ráadásul a mérkőzést is megnyerve Mark Hylton ellenében.

Ian White 2012 első 9-nyilasát dobta a mai napon (Fotó: PDC Europe)

A második körben búcsúzott az általunk most árgus szemekkel figyelt John Part (Darren Whittingham-től kapott ki 6-2-re), de szintén a végállomást jelentette ez a forduló Colin Osborne-nak, Mervyn King-nek, a Premier Leage-ben szerepet kapó Kevin Painter-nek és Kim Huybrechts-nek egyaránt. Utóbbi ráadásul 6-0-ra kapott ki Steve Beaton-től.

A harmadik fordulót is sikerrel vette Shaun Griffith, aki eddig Dave Chisnall-t és Colin Lloyd-ot is elbúcsúztatta. Ugyanebben a körben Steve Beaton legyőzte Andy Hamiltont (6-5), Raymond van Barneveld pedig Ronnie Baxter-t (6-4).

Az egyben már a nyolcaddöntőket jelentő negyedik fordulóban Wes Newton múlta felül James Wade-et, Paul Nicholson pedig megállította Steve Beaton-t, míg a Part-ot korábban legyőző, nemrég Tour Card-ot szerző Darren Whittingham még ezt a fordulót is sikerrel vette. Ugyanígy tett a mai 9-nyilas Ian White is, ezúttal Terry Jenkins-t visszaküldve szállodai szobájába egy nagyszerű csatát követően. 5-2-re vezetett már White, ám Jenkins nemcsak kiegyenlített, de három mérkőzésnyílig is eljutott. Ám hiába, a győztes duplát végül White dobta meg.

A negyeddöntőkből egy mérkőzés kivételével az esélyesebbek kerültek be a legjobb négy közé. Az első elődöntőt Paul Nicholson hét tökéletes (T20) dobással indította, ám a T15 nem sikerült neki, végül 13 nyíl kellett a leg megnyeréséhez. A színvonalas mérkőzésen még egy 11-nyilas játék is sikerült az ausztrálnak, aki végül 6-2-re győzött. Mindkét játékos száz fölötti átlagot dobott. A második elődöntőben 13 és 16 nyíl közötti legeket játszva végül Justin Pipe nyert 6-4-re és jutott be ezzel a döntőbe.

A fináléban a verseny első kiemeltje, Justin Pipe lehengerlően kezdett. Egy 15 nyilas break-et követően hozta saját kezdését, majd 13 nyilas újabb break után 11 nyílból nyerte elölről a leget (ebben a játékban hat 140-est dobtak a játékosok zsinórban, mielőtt 81-ről Justin be is fejezte két nyíllal), ezzel már 4-0-ra vezetett. Hiába kezdte újra Nicholson az ötödik leget is, miután a kiszállókat sorra elhibázta, Pipe végül nem kegyelmezett és 18 nyílból befejezte ezt a leget is. Végül hozta sajátját is, s ezzel 6-0-ra nyerte az idei első PDC torna döntőjét.

Justin Pipe és Paul Nicholson (Fotó: PDC Europe)

Hogy az első versenynapon "csupán egy" 9-nyilas született, az annak is köszönhető, hogy mind Co Stompe, mind pedig Michael Smith célt tévesztett a D12-esen, amikor már csak a befejezés hiányzott nekik nyolc-nyolc tökéletes célzást követően.

Justin Pipe a következőképpen értékelte mai teljesítményét: "Nagyszerű évkezdés ez a számomra. Paul mindig kemény ellenfél, ezért külön örülök annak, hogy őt is sikerült legyőznöm. Nem volt ám ez olyan sima mérkőzés, mint amit az eredmény sejtet. Ennél szebbet kívánni sem tudtam volna a mai napra, nagy öröm számomra, hogy sikerült a tavalyi formámat átmentenem az idénre is (tavaly az utolsó tíz Players Championship tornából haton is döntőt játszott Pipe). A győzelmemet feleségemnek, Claire-nek ajánlom. Holnap lesz a születésnapja, s ez a mai győzelmem is hozzásegített, hogy egy igazán szép ajándékkal lephessem majd meg.


Players Championship 1, Benidorm - 2012. január 28. 

Nyolcaddöntők
Justin Pipe 6-4 Mark Webster
Shaun Griffiths 6-2 Adrian Gray
Ian White 6-5 Terry Jenkins
Darren Whittingham 6-2 Steve Brown
Wes Newton 6-3 James Wade
Magnus Caris 6-4 Darren Webster
Mark Walsh 6-5 Raymond van Barneveld
Paul Nicholson 6-5 Steve Beaton

Negyeddöntők
Justin Pipe 6-2 Shaun Griffiths
Ian White 6-2 Darren Whittingham
Magnus Caris 6-5 Wes Newton
Paul Nicholson 6-3 Mark Walsh

Elődöntők
Justin Pipe (97,41) 6-4 Ian White (91,98)
Paul Nicholson (101,64) 6-2 Magnus Caris (102,72) 

Döntő
JUSTIN PIPE (96,96) 6-0 Paul Nicholson (93,39)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése