2012. január 5., csütörtök

Kezdődik a Lakeside-i BDO Világbajnokság

Szombaton délután rajtol a BDO 35. világbajnoksága, amely hivatalosan a Lakeside World Professional Darts Championship névre hallgat. A kilencnapos eseményen 32 férfi, valamint 8 női játékos száll harcba a két világbajnoki címért. A mérkőzéseket a BBC és az ESPN adja élőben, de jut majd közvetítés az Eurosport-ra is, melyet hazánkban magyar kommentátorok kíséretében lehet majd figyelemmel követni.

A férfiaknál Martin Adams a címvédő, akinek a mérkőzésével kezdődik majd a szombati közvetítés, míg a hölgyeknél Trina Gulliver igyekszik majd megvédeni bajnoki címét - az ő mérkőzésére vasárnap kerül majd sor. Martin Adams háromszoros bajnok, 2007-et követően az utóbbi két évben is ő diadalmaskodott, így zsinórban is triplázásra készül. Trina Gulliver - aki meglehetősen szomorú apropóval áll a táblák elé, miután csütörtökön reggel veszítette el édesanyját - már a tizedik világbajnoki címére tör. 

Inkább a sztorik kategóriájába tartozik, de a világbajnokság történetében első alkalommal egy kiemelt (a magánéletben is) páros is rajthoz áll, Dean Winstanley a tavalyi döntős a harmadik számú kiemeltként a férfi-, míg párja Lorraine Farlam a hölgyek csöppnyi mezőnyének negyedik kiemeltje. A legfiatalabb résztvevő a holland Benito van de Pas, aki 18 esztendősen vág neki a tornának, míg a legidősebb maga a címvédő, Martin Adams az ő 55 évével. 

A versenyt szokás szerint az egyik fő támogató, a Winmau Blade4-es tábláin bonyolítják le. Az eddigi egyetlen 9-nyilast BDO VB-n Paul Lim dobta még 1990-ben.

A férfi döntőre január 15-én vasárnap kerül sor, míg a nőit már január 13-án, pénteken megrendezik. A győztesek 100.000 (férfi), ill 10.000 (női) angol fonttal gazdagodnak a 329.000 fontos összdíjazásból. 

Ami  hivatalos esélyeket illeti, a férfiaknál a következő az első tíz sorrendje: Martin Adams, Scott Waites, Dean Winstanley, Ted Hankey, Tony O'Shea, Robbie Green, Gary Robson, Darryl Fitton, Ross Montgomery és Martin Phillips. 

A hölgyeknél Trina Gullivernek számos komoly kihívóval kell szembenéznie, közülük is a legnagyobb érdeklődés a PDC-s mezőnyből pont egy éve visszatérő Anastasia Dobromyslova szereplését kíséri, aki 2008-ban indult ugyanitt utoljára, amikor világbajnokként búcsúzott a BDO-tól. Másik legnagyobb riválisának Deta Hedman ígérkezik, aki rengeteg versenyt nyert 2011 során, éveken át vezette a női világranglistát is, ám soha nem sikerült még világbajnokságot nyernie.

Azzal együtt, hogy ennek a világbajnokságnak a nevében szerepel a "Professional" kifejezés, ennek leginkább marketing jelentősége van, különösen a PDC-hez viszonyítva. Így aztán lássuk egy pár játékos "profession"-jét - ha már a szójátéknál tartunk - vagyis civil foglalkozását. Dean Winstanley autókat újít fel, restaurál; Scott Waites és Willy van der Wiel asztalosok, csakúgy, mint Trina Gulliver is volt valaha; Ross Montgomery amerikai focista volt, míg Martin Phillips kukás (azaz vlsz. hulladékbegyűjtési menedzser marketinges nyelven).

A BDO Vilábajnokság annyiban áll általában közelebb a hazai nézőkhöz, hogy egyik-másik résztvevője már hazánkban is megfordult. A 2011. évi hazai WDF verseny győztese Dave Prins is sikeresen kvalifikálta magát a vb-re, csakúgy, mint az itteni elő kiemelt Paul Jennings, vagy a nálunk az elődöntőben elvérző Clive Barden. De az egy évvel korábbi budapesti győztes Willy van der Wiel már a 10. kiemelt, míg akkori döntőbeli ellenfele, Joey ten Berge is ott lesz a lakeside-i mezőnyben.  

Az esemény során a Dartsvilágon elsősorban a külön oldalon vezetett eredmények frissülnek majd, de amennyiben lesz elérhető élő internetes közvetítés, úgy nagy valószínűséggel az is látható lesz. Az Eurosport adásideje alatt pedig érdemes lesz a TV-n is nézni az eseményt, hiszen a magyar kommentátorok bizonyára sok érdekességgel is szolgálnak majd a közvetítés során.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése