2012. január 14., szombat

Anastasia Dobromyslova újra világbajnok

A hölgyeknél már véget ért a Lakeside-i világbajnokság, s 2008-at követően ismét az orosz Anastasia Dobromyslova (a képen) fejére került a korona. E közben a férfiaknál a negyeddöntők fejeződtek be, melyek során kikapott az utóbbi két évben is győztes, háromszoros világbajnok Martin Adams. Szombaton délután kerül sor a férfiak elődöntőre, vasárnap pedig a döntővel zárul a 2012-es BDO Világbajnokság.



A hölgyek versenyében az elődöntőben ott volt mindenki, aki a leginkább számított. Az első helyen kiemelt és 2011 során a legtöbb tornát megnyerő, ám világbajnokságot még sosem nyert Deta Hedman, a kilencszeres bajnok Trina Gulliver, és a BDO-t 2008-ban világbajnokként elhagyó, ám az év elején visszatérő Anastasia Dobromyslova is.

Az első elődöntőből Deta Hedman egy végsőkig kiélezett, döntő leges mérkőzésen jutott a fináléba, míg Anastasia Dobromyslova a 2008-as döntőt követően újfent felülmúlta Trina Gullivert. Utóbbi mérkőzésen a címvédő nyerte az első két leget, ám azt követően Ana zsinórban hat leget nyerve győzött. A döntőben már nehezebb dolga volt a világbajnoki részvétel jogát a szeptemberi selejtezőn kivívó orosz hölgynek, ám Hedman ellen még inkább vesztett helyzetből is a maga javára fordította a mérkőzést és lett újfent világbajnok.

Ám egy világbajnoknak sem minden fenékig tejfel, bizony Angliában nem mindenki örül annak, hogy egy orosz lány elvitte a világbajnoki trófeát a nagy múltú hazai játékosok elől. Olyannyira nem, hogy a Gulliver elleni elődöntőt követően egy egészen botrányos írásban számolt be a BDO honlapja (!) a mérkőzésről, arrogáns, önbizalomtól duzzadó, selejtezőből feljutó kelet-európainak titulálva Dobromyslovát, aki szerintük mentális trükkökkel zökkentette ki a játékából az ehhez csak a nyilait használó Golden Girl-jüket. Nem hivatalosan még arról is keringtek pletykák, hogy Ana Unicorn-os tollait ki akarták cseréltetni a mérkőzést megelőzően.

Nos, csattanós választ adott minderre a PDC-től visszatérő régi-új világbajnok, akit személyesen is többször látva versenyezni - többek között a szeptemberi selejtezőn kivívott világbajnoki kvalifikációját végig követve - nagyon nem osztom az angol "kolléga" véleményét. Anát minden alkalommal kifejezetten barátságosnak láttam, aki úgy örült, amikor sikerült kivívnia a világbajnoki részvételt, mint egy kisgyerek.

Mindeközben az Unicorn háza táján nagy az öröm, hiszen Dobromyslovát a PDC-s karrierje során támogató gyártó a visszatérést követően is kitartott mellette, és most nagy sikerként könyvelhetik el, hogy az idegen vizeken is - a BDO VB-t a konkurens Winmau szponzorálja - ők értek fel az orosz révén a csúcsra.          

A női mérkőzések csütörtöki és pénteki eredményei:
Elődöntők
Deta Hedman (79,11) - Lorraine Farlam (74,61) 2-1 stat.
Anastasia Dobromyslova (69,75) - Trina Gulliver (72,88) 2-0 stat.

DÖNTŐ
ANASTASIA DOBROMYSLOVA (73,95) - Deta Hedman (74,13) 2-1 stat.




A férfiaknál még csak az elődöntők következnek, ám a négy játékos között két olyan holland fiatalember is található, akik először vesznek részt a világbajnokságon. Ellenfeleik pedig olyan rutinos, minden hájjal megkent világnagyságok lesznek, mint Tony O'Shea és Ted Hankey.

O'Shea Martin Adams-et győzte le a negyeddöntőben, s azzal a jóleső tudattal is folytathatja a világbajnokságot, hogy az utóbbi évek során aki eddig legyőzte Adams-et, az világbajnok is lett. A két öreg egyébként nagyszerű, élvezetes mérkőzést vívott egymás ellen, még ha az átlaguk a végére vissza is esett, a 161-es kiszálló Adams-től, majd a 170-es "válasz" O'Shea-tól különösen lázba hozta a közönséget.

Ted Hankey-nek egy halovány, 85-ös átlag is elegendő volt a négy közé kerüléshez, ám ennél minden bizonnyal több kell majd tőle, a torna eddigi messze legjobb teljesítményét nyújtó (közel 96-os átlag az eddigi három mérkőzésen - mellette 105 fölötti első 9-nyilas átlag) Christian Kist ellen. Az a helyzet, hogy olyan gyilkos küzdelem zajlik a kvalifikáció során a két világbajnoki pozícióért a nem angol versenyzők között, hogy aki ott kivívja a Lakeside-i részvételt, az bizony igencsak jó játékos, és nem esélytelen "kutyaütőként" vesz részt a legnagyobbak küzdelmeiben.

Vajon a döntőre is megmarad-e a rutinos angol - fiatal holland srác párharc, vagy esetleg az öregeknek, avagy a fiataloknak sikerül kisajátítaniuk maguknak a 2012. évi BDO VB fináléját?


A férfiak csütörtöki és pénteki éeredményei:

Negyeddöntők (5 nyert szett)
Wesley Harms (87,39) - Paul Jennings (85,86) 5-3 stat.
Tony O'Shea (94,00) - Martin Adams (92,50) 5-2 stat.

Christian Kist (93,67) - Alan Norris (90,19) 5-1 stat.
Ted Hankey (85,08) - Martin Atkins (86,99) 5-1 stat.

A szombati program:

Elődöntők (6 nyert szett)
15:30 Ted Hankey - Christian Kist
18:30 Tony O'Shea - Wesley Harms


A világbajnokság teljes eredménylistája, a játékrend és ÉLŐ KÖZVETÍTÉS (vagy arra mutató link) itt tekinthető meg.


3 megjegyzés: