2012. január 31., kedd

Az első ellenfél: Kanada

Amint az egy ideje már ismert, a kanadai csapat lesz a magyar válogatott ellenfele a február 3-án 14 órakor rajtoló PDC World Cup of Darts-on Hamburgban. Ezúttal az ellenfelet ismerhetjük egy kicsit alaposabban. Míg a juharleveles duó egyik tagja háromszoros világbajnok, s így a dartsélet egyik meghatározó, központi alakja, addig társa számunkra egy teljesen ismeretlen fiatalember. Ugyanez az ismeretlenség persze fordítva is igaz, Montreálból nézve alighanem még alaposabb kutatómunkára van szükség, ha Kaufmann Krisztiánról igyekeznek információhoz jutni.


John Part 45 esztendős, háromszoros világbajnok (1994 BDO, 2003 és 2008 PDC), 2003-ban fél éven keresztül a világranglista éllovasa, az aktuális rangsor 24. helyezettje. 1987-ben kezdett el dartsozni, 1991-1997 között a BDO-t erősítette, azóta a PDC-nél versenyez. Tíz nagy torna döntőjébe sikerült PDC-s pályafutása során bekerülnie, ezek közül hármat meg is nyert. A 2010-es év során mély hullámvölgybe került, szinte alig nyert mérkőzést, ám a 2011-es szezonban határozottan kezdett magára találni. Három Players Championship tornán sem talált legyőzőre, a júliusi World Matchplay-en pedig 9-nyilast is dobott. A legutóbbi világbajnokságon a negyeddöntőig jutott, ahol James Wade állította meg egy nagyszerű mérkőzés végén.


Társa Kevin MacNeil szintén megtalálható a ranglistán, jelenleg a 115. pozícióban. Ő 36 esztendős és már 10 éves korában megismerkedett a játékkal, ám csak 19 kora óra foglalkozik vele komolyabban. 2005-2008-ig versenyzett a BDO-nál, azóta a PDC-nél próbál szerencsét. Bezzeg Nándorhoz hasonlóan egyszer játszhatott a világbajnokságon (2010-ben), ahol megnyerte előselejzetős mérkőzését, majd 3-2-re kikapott Alan Tabern-től. Idén januárban végigjátszotta a négy napos kvalifikációs sorozatot Tour Card reményében, ám elég halványan szerepelt, még csak pontot sem szerzett a négy forduló során. Ötödik világversenyén képviseli majd a kanadai színeket a hazai ranglista - immár második éve - vezetője.

Saját magáról a következőképpen vélekedik: "Nagyon eltökélt vagyok a darts tekintetében, ezt mindenki tudja is rólam, aki ismer engem. Sokszor olyan célokat tűztem ki magam elé, melyről az emberek azt mondták, hogy sosem fogom elérni, ám én megtettem. Amit én egyszer a fejembe veszek, azt el is érem. A dobó karomon két tetoválás is van. Az egyik egy kanadai zászló, mert büszke vagyok rá, hogy onnan származom, a másik pedig egy "Believe" (Hiszek) felirat. Meg vagyok róla ugyanis győződve, hogy ha az ember valamit fejébe vesz és keményen meg is dolgozik érte, és hisz is magában, akkor bármit képes elérni, amit csak szeretne."   

A kanadai válogatott - ugyanebben az összetételben - természetesen ott volt a 2010-es World Cup-on is, ahol csak a második fordulóban kapcsolódtak be a küzdelembe. Akkor az a kör is egyetlen páros mérkőzésből állt, az ellenfél pedig az első mérkőzésen a finneket legyőző belgák voltak. A John Part, Kevin MacNeil páros 6-5-re nyerve a mérkőzést bejutott a legjobb nyolc közé, ahol akkor csoportmérkőzések következtek.

Hollandiával, Ausztráliával és Ausztriával kerültek össze a kanadaiak. Ekkor már két egyes és egy páros mérkőzésből álltak a találkozók. Először kikaptak Hollandiától, egy-egy egyéni mérkőzést nyerve, míg a párosban 3-2-re győzött a későbbi végső bajnok Raymond van Barneveld, Co Stompe páros. Ezt követően Ausztráliától kaptak ki, szintén egy-egyes egyéni eredmények után (itt MacNeil győzött Simon Whitlock ellen!), szintén a párost elveszítve 3-1 arányban. Végül szépségtapaszként legyőzték Ausztriát - ezúttal is a páros döntött, melyet 3-1-re nyertek Suljovic és Langendorf ellen -, de nem jutottak tovább a csoportból az elődöntőbe.

Csak érdekességként, az említett két kanadai játékoson kívül további 37(!) kanadai van még a világranglistán (mindannyian Nándi mögötti pozícióban). Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy augusztus végén Kanadában is rendeztek egy kétnapos Players Championship fordulót.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése