2012. január 15., vasárnap

Az egyiknek sikerült, a másiknak nem...

Tony O'Shea - Christian Kist finálé következik a 2012. évi World Darts Professional Championshipen vasárnap délután, miután az első elődöntőben a fiatal holland legyőzte Ted Hankey-t, majd Tony O'Shea múlta felül a másik ifjú hollandot, Wesley Harms-t. Az eredmények hajszálpontosan megegyeznek a korábbi PDC-s elődöntőkével, ugyanis mindkét mérkőzés csak döntő szettben, 6-5 arányban dőlt el. A mérkőzésnyílról veszítő Ted Hankey-nek minden bizonnyal ez volt az utolsó BDO-s mérkőzése.


Ha a színvonal esetenként nem is éri el a PDC vb-n látottakét, izgalmakban semmi hiányt nem szenvedtek a BDO Világbajnokság elődöntői. Ted Hankey már 5-3-ra vezetett a kvalifikációból induló, s már az elődöntőben járó Christian Kist ellen, ám a holland fiatalember nem ismert lehetetlent, küzdött tovább az utolsó nyílig, amely végül az ő kezét hagyta el a mérkőzésen. Pedig Hankey-nek volt egy bullra dobott kísérlete is a mérkőzés megnyeréséért, más esetben pedig 40-en vagy éppen 36-on várt a lehetőségre, amely azonban egyik esetben sem tért vissza, vagy érkezett meg, Kist ugyanis bámulatos hidegvérrel vágta bele a kiszállókat a legkritikusabb pillanatokban is a táblába. Mire a döntő szettre került a sor, Kist olyan lélektani előnyre tett szert, amit Hankey nem is tudott elviselni, többször is az adott helyzethez méltatlanul, flegmán hajigálta el nyilait, aminek egy egyoldalú befejezés lett az eredménye.

Ami sikerült tehát az egyik fiatal hollandnak, az nem jött össze honfitársának, őt ugyanis Tony O'Shea megállította az elődöntőben. Nézhetjük ezt persze abból a szemszögből is, hogy ami nem sikerült Ted Hankey-nek az egyik rutinos résztvevőnek, az összejött a másiknak, Tony O'Shea-nak. Így tehát a döntőben is folytatódik a rutin és a fiatalság párharca, ám ezúttal már döntésre kell vinni a dolgot, egyetlen győztes lehet csupán a torna végén. Bár sokan úgy vélték a második elődöntő utolsó szettje előtt, hogy Silverback kérésére cserélték ki a táblát, valójában Wesley Harms kérte a váltást, ellenfele számos kipattanó nyilára hivatkozva. Igazi úriembernek nevezte őt ezért a győztes.

Az egyre fokozódó találgatások közepedte, hogy vajon ki folytatja majd a PDC-nél a BDO világbajnokság mezőnyéből, Ted Hankey tűnik az egyik szinte biztos válasznak, amit ő maga is megerősített a mérkőzést követő interjújában. Miután a PDC tavaly minden Lakeside-i elődöntősnek felajánlott egy-egy PDC-s Pro Tour kártyát (ez az idén már nincs így), a BDO vélhetően erre reagálva külön szerződést irat(ott) alá az elődöntőbe jutottakkal. Ennek értelmében, aki a PDC-hez csatlakozna, annak vissza kell fizetnie a világbajnokságon nyert pénzdíját. Ezúttal azonban Ted Hankey megtagadta ennek aláírását, egyszerűen elődöntőbeli visszalépéssel fenyegetve meg a BDO-t, amennyiben köteleznék erre. Számára így tehát teljesen szabad az út a profik világába, már csupán az a kérdés, hogy ezért végig kell-e játszania a kvalifikációs sorozatot, vagy talál rá módot a PDC vezérkara, hogy szabadkártyával jutalmazza a legenda szándékát. A jövő heti PDC-s kvalifikációra már feliratkozott Steve West, ám minden bizonnyal nem ő lesz egyetlen neves BDO-s résztvevő, csak előbb fejeződjön be a világbajnokság...         


A szombati eredmények: 
Elődöntők
Ted Hankey (87,54) - Christian Kist (89,73) 5-6 stat.
Tony O'Shea (85,35) - Wesley Harms (88,38) 6-5 stat.

A vasárnapi program: 
Döntő (7 nyert szett)
18:45 Tony O'Shea - Christian Kist


A világbajnokság teljes eredménylistája, a játékrend és ÉLŐ KÖZVETÍTÉS (vagy arra mutató link) itt tekinthető meg.

5 megjegyzés:

  1. Én laikusként azt kérdezném egy hozzáértőtől, hogy az hogy ilyen sok nyila pattant ki a táblából Tony O'Shea-nek illetve a saját kiesésekor Gary Anderson-nak is (neki olyan is volt, amikor egy a már táblában lévő nyilát verte ki a másik, -2*60 pont) a nyilain (súlya, tollak), a dobási stílusán múlik, esetleg egész máson vagy "csak" véletlen?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kipattanó dartok 25 % a véletlenen múlik, de a többi sajnos az elengedés pillanatában a dart elejére átadott túlzott nyomás.
      A játék hevében elő fordul a kar a kézfej önkéntelen görcsös rándulása
      ami szintén a dart táblába érkezési szögét nagyban befolyásolja.
      AZ O'Shea mérkőzésen ezt nagyon jól meglehetett figyelni.

      Törlés
  2. Hankey-nek nagy erőfeszítésébe került, hogy uralkodjon magán, ami a végén így sem sikerült. Ez vezetett ahhoz, hogy a már megnyert mérkőzésen szétesett. Csak saját magát okolhatja. Nekem újabb nagy csalódás lenne, ha Ted Hankey tényleg betartaná a szavát, és átmenne a PDC-hez. Mondta már Ő, hogy befejezi a dartsot, majd a következő évben világbajnok lett...........

    Török L

    VálaszTörlés
  3. mirt nem tudja kist mindig kihasználni o'shea hibáit? az angolt kicsit nagyképünek tartom. egy darts rajongo kanizsárol.

    VálaszTörlés