2010. november 7., vasárnap

WDF-BDO 16. Czech Open - páros végeredmény és szombati összefoglaló

Vasárnap a párosok versenyeit bonyolították le a prágai WDF-BDO tornán. Az Ihász Veronika - Köntös Zsófia női kettős az első fordulóban egy német párossal szemben alulmaradt, míg a férfiak versenyében induló Zeitler Ferenc - Kjell Kings duó is hamar befejezte a napot.  A férfiak mezőnyében végül a Waites-Mitchell páros, míg a hölgyeknél a Farlam-Hedman  kettős szerezte meg a győzelmet, így teljes angol sikerrel fejeződött be a nap. 

Az alábbiakban a szombati nap összefoglalója olvasható utólag, míg egy fényképes összeállítás külön lát majd napvilágot szintén az egyéni nap eseményeiről.

Székely "Penge" Pál
A szombati versenynapon a magyarok közül a férfiaknál Székely Pál kezdte volna a játékot, ám jól sikerült, alapos bemelegítését követően konstatálta, hogy holland ellenfele nem érkezett meg, így játék nélkül lépett tovább a második körbe. Ott nem kisebb név, mint Garry Thompson várta, aki az aktuális BDO világranglistán a 9., a WDF-én a 10. helyet foglalja el. Penge azonban nem ezzel foglalkozott, hanem igazolva szisztematikus felkészülését, Anglia után Csehországban is nagyszerű játékkal rukkolt elő és 4-2 arányban legyőzte angol ellenfelét.

Eközben a hölgyeknél is megkezdődött a játék, de Köntös Zsófia számára sajnos gyorsan be is fejeződött, ő nem bírt angol ellenfelével. Ihász Veronika azonban szép menetelésbe kezdett, győzött az első fordulóban, sőt a második akadályt is magabiztosan vette. Végül Fekete Nóra is bemutatkozott, egy könnyed győzelemmel lépett a következő körbe.

Visszatérve a férfiak küzdelmeire, egy időben került sor a két Péter mérkőzésére. Vass Péter 0-2-t követően 2-2-re még kiegyenlített Pertl ellenében, ám újabb két leget követően az osztrák úriember került a második fordulóba. A másik táblánál Holczer Péter kapott ki a csehek PDC világkupa csapatában is fellépő hazai játékosától, Martin Kapuciantól. Míg a második legben még másfél környi lehetősége volt Péternek a kiszállóra is, ezt követően egy 120-as kiszállóval, majd egy öt körös 111-ről befejezett leggel Kapucian igazolta klasszisát. Végül Zeitler Ferenc – aki az előző esti warm-up-on a 9. lett - is begyűjtött egy játék nélküli továbbjutást.

Zeitler "Sheriff" Ferenc saját alkotásával

Ekkor négy magyar volt még versenyben, ők azonban szinte mindannyian egyidőben folytatták. Zeitler Ferenc és Székely Pál szerencsére egymás melletti táblán, így könnyen követhető volt, amint Sheriff alulmaradt német vetélytársa ellenében, Penge azonban már a 4-1-ért is dobhatott a jól ismert Milos Bedy-vel szemben. Végül azonban a PDC európai versenyeit is rendszeresen látogató szlovák kiegyenlített, de a bullra dobásnál már ismét a magyar játékos koncentrált jobban. Bár úgy tűnt nem tudja majd győzelemre váltani kedvező pozícióját, ám a legjobbkor dobott 180-nak köszönhetően a következő körben 57-ről ő fejezte be sikerrel a partit és került be ezzel az 512-es táblán a legjobb 64-közé.

Fekete Nóra
Ezzel egyidőben Fekete Nóra is sikerrel vett egy újabb kört, majd a nyolcaddöntőben is gyorsan legyőzte svájci ellenfelét, akinek két játék nélküli győzelmet követően ez volt az első valódi partija. Bár sokat kellett várnia két mérkőzése között, Ihász Veronika is igazolta, hogy nem véletlenül nyert meg egymást követően két magyar bajnoki fordulót is, szoros mérkőzésen legyőzte az orosz Irina Puginát, ezzel ő is bejutott a legjobb nyolc közé.

A női negyeddöntőkre várva véget ért Székely Pál menetelése, ezúttal gyorsan elintézte őt hazai pályán játszó ellenfele, mindössze egy legben dobhatott kiszállóra Penge. Ehhez az is kellett persze, hogy a cseh játékos hiba nélkül dobja ki a duplákat.

Ihász Veronika
Kora délután került sor a női negyeddöntőkre és nagyszerű volt hallani a táblákhoz szólításnál, hogy négy világklasszis mellett két magyar hölgy neve is elhangzott. Ihász Veronikának a verseny első kiemeltje, Deta Hedman jutott, és miután a mérkőzés előtt felvilágosították Verát, hogy kit rejt ez a név, sajnos megremegett a keze és hiába volt partner a tömeggel, a kiszállók kizárólag angol riválisának sikerültek. Végül mind a négy kiemelt villámgyorsan igazolta klasszisát, és négyen összesen két leget veszítve kerültek az elődöntőkbe. Köztük a címvédő Irina Armstrong is, aki Fekete Nórát győzte le magabiztosan. Ennek a mérkőzésnek az átlagait is sikerült feljegyezni, Irináé 76,10, míg Nóráé 67,56 lett.

Fekete Nóra és Irina Armstrong

Gyorsan sor került ezt követően a női elődöntőkre is, melyek a várakozásoknak megfelelően szorosabb küzdelmet hoztak. Elsőként kisebb meglepetésre – az előző napi warm-up női nyertese - Lorraine Farlam került ki győztesen az angol házimérkőzésből Deta Hedman ellen, ahová Karin Krappen követte őt, miután Irina Armstrong négy lehetőséget is elszalasztott ellene a duplákra a döntő leg végjátékában.

A férfiaknál még a színpadra lépés előtt lezajlott talán a nap legjobb párharca a brit Sott Waites és a norvég Robert Wagner között. Utóbbi bánhatta, hogy már ekkor összekerült a későbbi győztessel.

A terem egy részének ülőtérré alakítását követően fél hatkor szólították a színpadra először az ifjúsági döntő résztvevőit, ahol az osztrák színeket képviselő, de a magyar csapatbajnokságban is résztvevő Rowby-John Rodriguez végül ezüstérmes lett. Majd a férfi elődöntők következtek, melyekből a verseny első két kiemeltje jutott be a fináléba. Az ezt követő női döntőben Karin Krappennek jött ki jobban a lépés, ezt a rá jellemző örömujjongással és jellegzetes szökdécselésével ünnepelte meg. A nap utolsó mérkőzésén pedig Scott Waites tette fel a koronát egész napi teljesítményére.

A helyezettek az ötszörös világbajnoktól, Eric Bristow-tól vehették át megérdemelt kristály vázájukat a nap zárásaként.

A 16. Czech Open WDF-BDO pontszerző versenyének végredményei:

Férfi egyes:
1. Scott Waites (angol)
2. Dean Winstanley (angol)
3. Fabian Roosenbrand (svéd) és Gordon Dobey (angol)

33. Székely Pál

Női egyes:
1. Karin Krappen (holland)
2. Lorraine Farlam (angol)
3. Deta Hedman (angol) és Irina Armstrong (orosz)

5. Fekete Nóra és Ihász Veronika

A péntek esti warm-up-ok győztesei:
Férfiak: Jemaine Wattimena (holland)
Nők: Lorraine Farlam (angol)

Az utóbbi évek Czech Open egyéni versenyszámainak győztesei:
2006: Dietmar Burger (osztrák) és Blanka Vojtková (cseh)
2007: Loos Ptrick (holland) és Karin Krappen (holland)
2008: Dave Prins (angol) és Karin Krappen (holland)
2009: Krzysztof Ratajsky (lengyel) és Irina Armstrong (orosz)
2010: Scott Waites (angol) és Karin Krappen (holland)


Két rövid videorészlet a férfi egyes döntőjéből és képek ízelítőül az eredményhírdetésről.



Ifjúsági fiú helyezettek

Karin Krappen a győzelem pillanatában

Eric Bristow és Karin Krappen

Scott Waites a győzelem pillanatában

Eric Bristow és  Scott Waites

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése