2010. november 29., hétfő

Teljessé vált a PDC világbajnokság mezőnye

Hétfőn minden résztvevője ismertté vált a decemberi Ladbrokes.com World Darts Championshipnek, azaz a PDC világbajnokságnak, és megtartották az előselejtező sorsolását is. Érdekes levél érkezett ugyanakkor a PDC-hez "Oroszországból szeretettel"...


Jyhan Artut

A hétvégén a németországi selejtezőt Jyhan Artut, míg a kínai és hong-kongi résztvevőkkel az utóbbi helyszínen rendezett kvalifikációt Scott MacKenzie nyerte, így ők szerezték meg az utolsó két helyet a nemzetközi selejtezőkön a világbajnokságra.

A hétfői PDPA kvalifikáció győztese Alex Roy lett, aki Matt Padgettet győzte le a fináléban.  Végül egy érdekes orosz közjátéknak köszönhetően utóbbi is résztvevője lehet az év legrangosabb dartsos eseményének. Wayne Mardle az elődöntőben vérzett el, így nélküle rendezik az idei világbajnokságot.

Matt Padget és Alex Roy

Hiába rendeztek korábban külön oroszországi kvalifikációt is, melyről értelemszerűen egy orosz résztvevőt vártak Londonban. Történt ugyanis, hogy a selejtező győztese Andrej Rashnikov levelet intézett a PDC vezérkarához, melyben tájékoztatta őket - családi okokra hivatkozva -,  hogy nem tud elutazni és részt venni az eseményen. Rashnikov a hazai selejtezőn az elődöntőben a tavalyi győztest, Roman Konchikovot, majd a döntőben Anastasia Dobromyslovát győzte le 8-1 arányban, kivívva ezzel a rangos játéklehetőséget, melyet végül visszamondott. Az eset legnagyobb vesztese Oroszország és az orosz versenyzők lettek, hiszen a PDC érvényben lévő szabályai szerint ilyenkor nem a második helyezett léphet a helyére, aki ezúttal Dobromyslova lett volna, hanem a PDPA kvalifikációról kerülhet be újabb versenyző. Így lett tehát az idén világbajnoki résztvevő a fentebb említett Matt Padgett, a PDPA selejtező második helyezettje.

Ami a visszalépés hátterét illeti, a hivatalos indoklás mellett természetesen a találgatások is megindultak, így felmerült, hogy Rashnikov azzal sem volt igazán tisztában, hogy mivel jár a tornagyőzelem az oroszországi viadalon, így sem érvényes útlevéllel, sem vízummal nem rendelkezik az utazáshoz. De bármi legyen is az igazság, a PDC következetesen betartotta kőkemény szabályait, így Oroszország hiába rendezhetett önálló selejtezőt és biztosítottak számára egy biztos részvételt a világbajnokságon, az eseményt orosz induló nélkül rendezik meg december 16-tól.

Az előselejtező sorsolása:
Magnus Caris (svéd) v Dietmar Burger (osztrák)
Devon Petersen (dél-afrikai) v Norman Madhoo (Guyana-beli)
Gary Mawson (amerikai) v Juanito Gionzon (fülöp-szigeteki)
Michael Mansell (északír) v Preston Ridd (új-zélandi)
Roland Scholten (holland) v Viejo Viinikka (finn)
Jyhan Artut (német) v Scott MacKenzie (hong kongi)
Per Laursen (dán) v Boris Krcmar (horvát)
Matt Padgett (angol) v Morihiro Hashimoto (japán)

Az első forduló sorsolását november 30-án, kedden kb. 15 óra 15 perces kezdettel tartják a Sky Sports News élő adásában.

A világranglista alapján az első 32 helyezett, aki indulási jogot nyert:
1. Phil Taylor
2. James Wade
3. Raymond van Barneveld
4. Simon Whitlock
5. Adrian Lewis
6. Mervyn King
7. Terry Jenkins
8. Ronnie Baxter
9. Colin Lloyd
10. Mark Walsh
11. Gary Anderson
12. Andy Hamilton
13. Wayne Jones
14. Colin Osborne
15. Wes Newton
16. Paul Nicholson
17. Co Stompe
18. Kevin Painter
19. Jamie Caven
20. Vincent van der Voort
21. Robert Thornton
22. Dennis Priestley
23. Alan Tabern
24. Steve Beaton
25. Mark Webster
26. Jelle Klaasen
27. Andy Smith
28. Mark Dudbridge
29. Denis Ovens
30. Barrie Bates
31. Michael van Gerwen
32. John Part

A Players Championship ranglista alapján indulási jogot nyert 16 versenyző:
Steve Farmer
Richie Burnett
Steve Brown
Justin Pipe
Tony Eccles
Dennis Smith
Nigel Heydon
Brendan Dolan
Steve Hine
Steve Maish
Kevin McDine
Mark Hylton
Chris Thompson
Peter Wright
Steve Evans
Joe Cullen  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése