2010. november 22., hétfő

PDC-BDO párharcok a Grand Slam of Darts-on

A Dartsvilág az egész torna során megkülönböztetett figyelmet fordított a sportágban napjainkban kuriózumnak számító összecsapásokra, melyeken egy-egy PDC ill. a BDO kötelékeibe tartozó játékos állt egyszerre a dobóvonalra. Ez ma különlegességnek számít, mert a két világszervezet között éles határvonal húzódik, és az élmezőny tagjai egy versenyidényben kizárólag ezen a tornán találkoznak egymással. Ami a határvonalat illeti, arról mi sem mond többet, minthogy a BDO éljátékosa, Martin Adams még ezen az egy - PDC által szervezett - eseményen sem lép fel.



Bár történtek kísérletek a két szervezet egyesítésére, konkrétan a PDC első embere, Barry Hearn tett már ajánlatot a BDO felvásárlására, az ajánlat nemhogy süket fülekre, hanem részben merev elutasításra került. (Erről bővebben korábbi írásunkban olvashatnak.) Tulajdonképpen ennek a kikosaraásnak az egyik következménye a World Cup of Darts, azaz a Csapat Világkupa létrehozása is, melyről újabb információk látnak hamarosan napvilágot a Dartsvilágon is.

Visszatérve a párharcra, a Daily Mirror Grand Slam of Darts kilencnapos sorozata remek alkalmat biztosított a két szervezet párviadalain keresztül is összemérni őket. Anyagi lehetőségek tekintetében nem kérdés a PDC fölénye, nem véletlenül szólnak arról a hírek minden idény befejezésekor, hogy éppen mely BDO-s éljátékos(ok) folytatják a PDC-ben pályafutásukat. Az is nyilvánvaló, hogy mennyivel nagyobb a PDC respektje, amit kicsiben az is jól mutat, hogy a Dartsvilágon szavazók még akkor is sorra jelölték be, hogy a párharcot a PDC-sek fogják nyerni, amikor ennek már matematikai esélye is minimális volt.

Ezek után jöjjenek a tények. A torna 32 résztvevője között 7 BDO-st találhattunk, vagyis a két hölgyversenyzőt leszámítva, 23 PDC-sel szemben. Ezért az egyszerűség kedvéért - bár írhatnánk, az eredmények elismeréseként is - a BDO-sok szemszögéből tekintjük át az eredményeket:

Scott Waites (6/0): Co Stompe 5-4, Adrian Lewis 5-3, Raymond van Barneveld 10-7, Co Stompe 16-10, Steve Beaton 16-9, James Wade 16-12
Ted Hankey (3/1): Wes Newton 5-3, Phil Taylor 5-4, Martin van Gerwen 5-4, Steve Beaton 6-10
Tony O'Shea (3/1): Vincent van der Voort 5-1, James Wade 5-1, Justin Pipe 5-4, Terry Jenkins 7-10
Martin Phillips (1/1): Adrian Lewis 5-2, Co Stompe 4-5
Dave Chisnall (1/2): Simon Whitlock 5-1, Robert Thornton 2-5, Colin Osborne 3-5
Darry Fitton (0/2): Colin Lloyd 4-5, Raymond van Barneveld 1-5
John Henderson (0/2): Terry Jenkins 2-5, Mervyn King 4-5

Összesítésben: BDO-PDC 14-9



A leglényegesebb, és legtöbbet mutató természetesen maga a versenyen való szereplés, annak végeredménye. E tekintetben a BDO-sok az alábbi eredményeket érték el az összes sztárt felvonultató PDC-s mezőnyen:

1. Scott Waites
9. Ted Hankey és Tony O'Shea
17. Martin Phillips, Dave Chisnall, Darry Fitton és John Henderson

Ezúttal tehát nem csupán az egymás elleni mérkőzések összesítése kedvezett a BDO-s indulóknak, hanem az a nem várt esemény is megtörtént, hogy a PDC minden világsztárját, köztük Phil Taylort is felvonultató mezőnyben egy BDO-s játékos vitte el a pálmát, Scott Waites nagyszerű játékának és a döntőbeli bravúros fordításának köszönhetően.


Utóirat:
Fenti cikk lezárását követően, de még annak megjelenését megelőzően máris megjelentek a találgatások - ahogy arról a cikkben is tettem említést -  hogy mely BDO-s játékosok folytatják majd a PDC-ben a következő idénytől. Ennek keretében a "mindentudók" azt rebesgetik, hogy Ted Hankey nemhogy PDC-s versenykártyát, de egyenesen szabadkártyát is kap a 2011-es Premier League-re. Ez különösen annak fényében érdekes hír, hogy Wolverhamptontól úgy búcsúzott, hogy jövőre talán vissza sem tér, a közönség inzultálásának köszönhetően. És hogy milyen a közönség a Premier League-ben? Javaslom, kérdezze meg erről Mervyn Kinget... Vagy ha mégis bevállalja, legalább a csinos füldugók beszerzési helye felől érdeklődjön a Királynál.
Folytatva a "biztos információkat", Tony O'Shea váltását a lakeside-i világbajnokságot követően szinte biztosra veszik. Mi sem természetesebb persze, minthogy Scott Waites-et is PDC-várományosként emlegetik, nem szabad megfeledkezni ugyanakkor arról sem, hogy Scotty már tavaly is második lett Wolverhamptonban,  tehát  egyszer már időszerű lett volna számára a váltás, ám az mégsem történt meg, amiben talán személyes körülményei is szerepet játszottak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése