2011. április 6., szerda

Tar Béla értékelése a Vasas CDL 5. fordulójáról

Tar Béla ezúttal alaposan megvárakoztatta a Dartsvilág olvasóit, hiszen a Vasas Centenáriumi Darts Liga ötödik fordulójának értékelésével mind ezidáig adós maradt. Most azonban elküldte a legutóbbi fordulóról összeállított értékelését, melyben a látszólagos késlekedésére is szolgál magyarázattal.



(Az értékeléshez kapcsolódóan, az 5. forduló történéseit itt eleveníthetik fel mindazok, akik már kezdtek megfeledkezni a két hete lezajlott eseményekről.)


Elöljáróban feltétlenül szeretném elmondani, hogy nagyon fontosnak, jó dolognak tartom ezt a versenyt!
Örülök, hogy létre jött, van, mert komoly motivációt kell, hogy jelentsen a magyar dartsosok számára, és ez alatt nem csupán a résztvevőket értem. Nem elsősorban a pénzdíj miatt, hanem mert ennek keretében olyan mérkőzéseket játszhatnak rendszeresen, melyek nagyban elősegítik fejlődésüket."

Igen, tudom, ezt már elmondtam, az első forduló után és a következő mondatokat is amiben most csak pár szót változtatnék.

Ugyanakkor senki ne vonjon le komoly következtetéseket (az első napon) az elmúlt versenynapokon mutatott játékokból. A premiert, az új verseny körülményeket mindenkinek túl kellett élnie, át kellett élnie. Hiába rutinos játékosokról van szó, ez számukra is szokatlan  helyzet volt, melyet nem egyszerű kezelni. Ez természetesen rányomta a bélyegét az (első napi) eddigi teljesítményükre.

Azért vártam az ötödik forduló értékelésével, mert a Vasas CDL versenynapjait kivéve az elmúlt két- három hónapban minden egyéb versenyen jól teljesítenek a játékosok, kíváncsi voltam a szombati steel OB-n is megmarad-e ez a tendencia.

Az elmúlt fordulók után egyre jobban éreztem, hogy a versenyzők mélyen tudásuk alatt játszanak. Az igaz, hogy a sportolók az edzéseken nyújtott teljesítményüknek csak a 75 - 80%-át tudják a versenyeken elérni. Ez a fajta játékmód úgy látszik egy újabb szintje a versenyzésnek, amit a Vasas Centenáriumi Ligán induló játékosoknak még tanulniuk kell.


A steel országos bajnokságokon a nyolc játékosból öt-hat mindig ott van a végén az első kilencben, és a döntőkben is egyikük mindig szerepelt. Azt hiszem, már ez is igazolja, hogy a meghívott játékosok valóban a magyar élmezőny tagjai.

A steel OB-kon elért helyezéseik:
Kulcsár A. :     2.  2.  3.  2.   2.  9.
Darányi Z. :    9.  -    1.  3.   5.  3.
Mészáros Zs.:  3.  3.  9.  3.  33.  5.
Melisek Zs.:   33.  5.  9. 33.   5.  1.
Székely P.:     5.   -   2.  5.  33.  9.
Balogh B.:      3. 33. 33.  9.   5. 17.
Rucska J.:     33. 17.  5.  9.   5. 33.
Végső J.:      33. 33. 17. 33. 33. 33.  (a miért megérne egy misét...)

Ugyanakkor azt is lehet látni a körátlagokból, hogy ugyanúgy a Szőnyi úton, mint az OB-kon a legkiegyensúlyozottabb és jó teljesítményt csak egyedül a legfiatalabb versenyző Darányi Zoli képes nyújtani. Azt a körátlagot, amit egy jó játékosnak tudnia kell Fehérváron is teljesítette, az elődöntőben 78.88-at ért el. Sajnos (a darts különlegessége, szépsége), az ellenfele kevesebbel nyert, a jobban dobott kiszállóinak köszönhetően. (Az OB. döntőjében alacsonyabb körátlag  is elég volt a győzelemhez.)

Úgy látszik a sok leges, hosszú mérkőzéseken még könnyen elfáradnak a játékosok. A magyar darts élet egyik legismertebb edzője, sikeres klubvezetője, a steel szakág vezetője Ziegenham Medárd mondta: "a magyar dartsosoknak a középszerűség a legnagyobb baja, nem úgy készülnek, ahogy a PDC játékosok, pl. a versenyeken kevés leget játszanak". 

Lehet, hogy igaza van. A Vasas CD Ligán minden játékos játszik egy– két nagyon jó leget, de folyamatosan négyet-ötöt már nem tudnak, és így lesz igen hullámzó a teljesítményük. 

Az elmondottak alátámasztására itt van a statisztikája az eddigi fordulóknak.



Az ötödik forduló mérkőzéseire ismét a görcsös küzdeni, győzni akarás volt a jellemző.

Az este első mérkőzésén Darányi Zoli újból bizonyította jó formáját és, hogy jó úton halad a fejlődésben. A második és harmadik leget is 140-140-nel kezdte, a körátlaga még magasabb is lehetett volna, ha számtalan alkalommal nem váltott volna két sima húszas dobás után tripla 19-re.
Rucska Józsi az első két leg bizonytalansága után sorozatról sorozatra összeszedettebben játszott, az elvesztett első négy leg után Ő nyert zsinórban négyet úgy, hogy a hatodik és nyolcadik leg-ben szinte nem is hibázott a húszas szektorra. Józsi dobásai: hatodik leg=100-100-60-81-100-60/3, hetedik leg= 57-100-100-100-100-44/2.
Az ilyen játékokat hiányolom a Centenáriumi Darts Ligán a játékosoktól.
A kilencedik legben Józsi hibázott egy kört, ezt Zoli 6/3-mal kihasználta. A tizedik legben Zoli volt pontatlanabb, így az 5-5-ös végeredmény igazságos volt.

A második mérkőzést felejtsük el minél hamarabb mi is és a két szereplő is. Érthetetlen, hogy miután mindketten az első három-négy sorozatban jól dobtak, az ötödik sorozattól mért nem tudtak tovább koncentrálni. Attila egy héttel későbbi ligaversenyen kétszer is (négy nyertben) nyolcvanas átlagot dobott...(?) Öcsi tíz nappal előtte és utána remek játékkal döntőt játszott a soft országos bajnokságokon... (?)

Az este harmadik mérkőzésén Székely Pali nagyon fontos két pontot szerzett. Láthatóan összeszedettebben állt a dobóléchez, mint az előző fordulókon, és egy jó közepes játékkal kihasználta Zsolt hibáit. Még az is belefért, hogy ismét óriási taktikai hibát vétett, 132-re húszas szektort dobott. (Lehet, hogy Pali egy kiváló soft játékos lesz? Húsz nap alatt két soft OB. fordulót is megnyert kiváló játékkal, számtalan 180-at dobva, amiből a Vasas CDL-án még mindig egyet sem dobott.)
Zsolt nehéz helyzetbe hozta magát, de remélhetőleg erőt merít hétközi ligán nyújtott parádés játékából, és az OB-n elért első helyéből.

A negyedik mérkőzésen kellemes meglepetés volt Végső Jani eddigi teljesítményét messze túlszárnyaló játéka, magabiztos győzelme. A második, negyedik, hatodik legekben hátsó pályáról dobott hatkörösöket és ez megpecsételte az amúgy jól játszó Mészáros Zsolti sorsát, aki a steel O.B.-n próbált meg vigasztalódni. Morzsi ezzel a győzelmével életben tartotta esélyét a rájátszásban való szereplésre.

Az első forduló előtt a játékosok névsorát látva azt mondtam, hogy teljes körbeverés lesz, izgalmas hajrával, sok szép mérkőzéssel. A háromból kettő bejött.

Sajnos továbbra is olyan feszített a versenyprogramjuk a játékosoknak, ami nagyon megnehezíti a tökéletes formaidőzítést. A magyar dartson kívül nincs olyan sportág, ahol három-négy hónapig folyamatosan száz százalékot kellene nyújtani. Úgy néz ki, ezek a fiúk ennek a rossz rendszernek isszák meg a levét.

Kívánom, hogy a következő jó formájuk a Vasas CDL fordulójára essen.

A játékosoknak további sok sikert, a nézőknek jó mérkőzéseket kívánok!

Tar Béla



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése