2011. április 11., hétfő

Interjú Ziegenhám Medárddal a Steel Bizottság mb. vezetőjével

Az új elnökség megválasztása óta a szövetség oldalán a soft szakág megjelenéseivel és kommunikációival ellentétben meglehetősen kevés információ látott napvilágot a steel-ről. Így aztán bő félév "hallgatást" követően a DartsBlog és Dartsvilág egy közös interjú keretében kereste fel kérdéseivel Ziegenhám Medárdot, a Steel Bizottság időközben megbízott vezetőjét, hogy a hazai dartsélet szélesebb köreiben is megismertessük a terveit, elképzeléseit.


Az új elnökség megalakulásakor úgy alakult, hogy nem leszel benne az új apparátusban, pedig egyedül voltál jelölt a steel bizottsági munkára. Aztán a gyakorlat gyorsan rávilágított, hogy a steel szakágban is szükség van valakire, aki elkezdi a munkát. Kaptál erre egy elnöki felkérést, mint „külsős”, bár nyugodtan elhagyhatjuk az időző jelet mert a tény az tény: szavazati joggal nem bírsz és nem vagy az elnökség tagja a mai napig. Mit gondolsz erről? Szívesen vállaltad így is a felkérést?
- Ez egy igen kényes kérdés, szerintem mindenki számára, és nagyon örülök, hogy a tavalyi közgyűlésen történtekről beszélhetek. Az elején kezdeném. Az MDSZ új elnökségi felépítése szerintem csak félig készült el. Ugyanis bizottsági vezetőkről beszélünk, de nem arról szavaztunk. A közgyűlés csak az elnökségi tagok kilétét szavazta meg, és nem a bizottsági vezetőket. Így fordult elő, hogy a megismételt közgyűlésen - ahol 12 klub képviseltette magát az 52-ből – 5 igen szavazat 0 nem szavazat és 7 tartózkodás mellet nem kerültem be az elnökségbe. Ennek én sok jelentőséget nem tulajdonítottam, de a 7 tartózkodó hozzáállása valamelyest tükrözi a gyatra létszámot és az érdektelenséget.
Sokat gyötrődtem az elnöki felkérés után, hogy a megismételt közgyűlés és az ott tapasztalt érdektelenség vagy érdekképviselet tükrében, vállaljam-e a Steel Bizottság koordinálását. Sok minden járt a fejemben, sok múltban történt dolog, ami befolyásolta elhatározásomat. Döntésemet a bizottság személyi felépítésétől és az általunk benyújtott tervezettől tettem függővé, azaz ha az MDSZ Elnöksége elfogadja a bizottság felépítését és tervezetét, vállalom. Nem terveztem szélmalomharcot vívni!
Jelen pillanatban az Elnökség által kinevezett Steel bizottsági vezető vagyok, elnökségi tagság és szavazati jog nélkül. Nem vágytam, és nem is vágyom kinevezett címekre, csak egyszerűen dolgozni szeretnék a magyar dartsban.
Igaz sok energiámat leköti az Sport DC, de szerintem a klub fejlődése is bizonyítja, hogy kell nagyokat álmodni.
A Steel Bizottság Tagjai: Barta Zsolt (Szolnoki Baglyok), Kövesdi Andrea (Budapesti Darts Szövetség Elnöke), Székely Pál (Soul DC), Bezzeg Nándor (az egyetlen magyar PDC játékos), valamint Vass Péter (a Győri Darts Club egyik vezetője és az MDSZ Versenybizottságának vezetője).

Az mindenki számára köztudott, hogy az MDSZ működése általában hagy kívánni valókat maga után. Milyen problémákkal szembesültél az eddigi munkád során „belüről”? Mit tartasz a legsúlyosabbnak, amit mielőbb orvosolni kell?
- A legnagyobb problémának a gondolkodásmódot tartom. Vannak természetesen olyan anyagi és szervezeti problémák, amit sürgősen orvosolni kell, de eddig mindig csak maximum 1 évre előre terveztünk és dolgoztunk, így nagy változásokat nem fogunk tudni elérni. Rá kell már ébrednünk, hogy egy SPORT szervezet vagyunk, ezért kapjuk az állami támogatásokat, és ezért vagyunk a Sportok Házában is.
Először is kezdeném a legfontosabb „problémával”: MDSZ apparátus. Akik ismernek, tudják, hogy kritikus vagyok a hozzám közel álló személyekkel is. Az elmúlt években a „szokás” az volt, hogy „majd az iroda megcsinálja”. Ettől a felfogástól odáig jutott az MDSZ, hogy a válogatott ingek mosásától, az installáció pakolásától, a pénzügyi beszámolóktól, a versenykiírások elkészítéséig mindent az iroda csinált. Szakmai és vezetői döntésekre voltak kényszerítve a MDSZ működése érdekében.
Számon kérni az elnökségi tagok munkáját lehetetlen volt, ezért felelőse soha semminek nem volt. A legkönnyebb az irodai alkalmazottak gyalázása. Természetesen tudom, hogy az iroda működésén is van mit javítani, de a nem odatartozó fölösleges terhek levétele már sokat segítene.
A jelenlegi elnökség felépítése már alkalmasabb az elnökségi tagok munkájának ellenőrzésére. A jobb kommunikáció már része lehetne egy hosszú távú szakmai stratégiai tervnek, amit mihamarabb el kellene készítenie az Elnökségnek. Ezt egy annyira kiemelkedően fontos pontnak tartom, hogy kijelenthetem, hiánya okozza az MDSZ folyamatos „SZENVEDÉSÉT”. Tartalmaznia kellene pénzügyi, szakmai (steel, soft, utánpótlás) fejlődési stratégiai pontok tervezetét.

Az idei Spring Cup időpontjára utólag bajnoki forduló került. Ez nyilvánvalóan azt jelentette, hogy nem volt ott a magyar válogatott azon az eseményen, melyen éppen tavaly szerepelt eddig a legkiemelkedőbben A CSAPAT. Bár feltételezem, hogy ennek anyagi okai (is?) lehetnek, de tényleg nem ért volna meg egy VÁLOGATOTT CSAPAT évi talán egyetlen steel eseménye annyit, hogy megoldást keressünk a részvételi lehetőségre?
- Sajnos nem utazott Magyar Válogatott csapat a 2011-es idényben a Spring Cupra. Ennek két fontos indoka van. Az első igazából anyagi eredetű, a MDSZ nem rendelkezik olyan anyagi háttérrel, ami megfelelő lenne ahhoz, hogy erre a rendezvényre utazhassunk. A második indok már összetettebb dolog, de itt sok lesz a „volna” a mondatokban.
A régi vezetés nagyon magasan jegyezte a Spring Cup versenyét. Természetesen egyetértek ezzel a dologgal, de a mi számításaink szerint az „ár-érték aránya” nagyon alacsony ebben az esetben. Hogy az „ár-érték arány” mit is jelen a számunkra erről csak annyit, hogy egy Spring Cup utazási költségvetése kb. 1.200.000 - 1.400.000 forint között mozog. Ebből a pénzmennyiségből 5-6 hasonló színvonalú WDF-BDO versenyre lehet utazni és szerezni sokkal nagyobb nemzetközi tapasztalatot. (pl.: Bochum German Open I. kategóriás verseny kb. 1.300 férfi  és 600 női játékos a szokásos induló létszám.)
Az stratégiai alapelvünk az, hogy alulról építkezve kicsi lépésekkel előre haladva, évek folyamán kialakítani az anyagi hátteret úgy, hogy mellette a válogatott játékosok megszerezzék a kellő nemzetközi rutinjukat.

Ha már a Spring Cup „ugrott”, milyen versenyeken, eseményeken vesz majd részt a magyar válogatott, illetve vehetnek részt a magyar válogatottak 2011-ben?
- Ha az információim jók, az elnökség hozott egy határozatot, hogy az idei év júliusa végéig az MDSZ anyagi helyzetének rendezése miatt nem utazik semmilyen válogatott. Jelen pillanatban az éves költségvetés tervezetből nem tudni mire lesz pénz és mire nem. Mivel a Bizottság energiáját az ide versenyek befejeztetése, a WDF gyors és minél kisebb veszteséggel való megrendezése, és a jövő évi versenyrendszer megalkotása köti le, csak az év közepe felé leszünk abban az állapotban, hogy a szponzori „dolgokat” előtérbe helyezzük.

Mik a rövid távú tervek, és vannak-e hosszú távúak? Mit szeretnél elérni a honi dartséletben?
- A rövid távú tervek a Nemzeti Bajnokság rendes befejezéséről szólnak. Sokan nem tudják, milyen helyzetbe kerültünk a Nemzeti Bajnokság rendezések ügyében. A IV. forduló helyszínén szembesültünk az előző vezetés érdekcsoportjába tartozó rendezők jelzéseivel, miszerint ők nem is jelentkeztek NB forduló rendezésre. Miskolc és a két budapesti helyszín hiánya miatt ott álltunk tágra nyitott szemekkel, és azzal a kérdéssel, vajon be tudjuk-e egyáltalán fejezni a bajnokságot. Szerencsénkre azonnal segítségünkre sietett Massza Sándor és a Vecsési SE, az Alba Plaza és a Novo-Parts Kft., a Sport DC és Vámosi László vezetésével a Kavicsos DSE, valamint a China Mart. Így igaz, sok időpontváltozással, de kiváló körülmények között rendben befejezhetjük a bajnokságot.
Meg kell említenem a magyar WDF versenyünket is. Remélhetőleg sikerül minél kisebb veszteséggel megrendezni a 2011-es évad legfontosabb hazai eseményét. Sikerült szponzori szerződést kötnünk a Corvin Plazával és a Novo-Parts Kft.-vel, így a bevételi oldal már nem csak a nevezési díjakból fog összeállni. Hátra van még több szponzori tárgyalás és egyeztetés. Szeretnénk, ha a magyar versenyzők végre a magukénak is éreznék ezt a jelentős eseményt, és sokan használnák ki a lehetőséget a nemzetközi megmérettetésre. Évek óta tendencia ugyanis, hogy jelentősen több a külföldi versenyző a magyar WDF versenyen, mint a magyar. Jó lenne ezen az arányon már idén változtatni.
A hosszú távú tervek egy külön cikket is megérnének, ezért csak címszavakban megemlítenék egy pár dolgot: a Steel szakág megfelelő technikai hátterének megteremtése és folyamatos fejlesztése; szakmai tervek készítése és végrehajtása; a játékos-létszám növelése; amatőr kupa; jobb összhang a klubokkal és a területi szervezetekkel.

Bár a jövő évi NB versenykiírás még nincs elfogadva, beszélnél a javasolt változásokról és miértjeiről tételesen?
- A tervezetben nagyobb módosítások szerepelnek. A legfontosabb dolog az, hogy a Nemzeti Bajnokság az egyéni versenyszámban nyolcfordulós lesz, míg a páros Nemzeti Bajnokságban egy versenyen fog eldőlni a bajnoki cím sorsa.
Ami az egyénit illeti, nagyon fontosnak tartjuk a legek számának növelését. A mostani számok alapján a férfi mezőnyben a győztes kb. 40 leget játszik fordulónként. Egy átlagos 2. kategóriás WDF versenyen ugyanez kb. 70-80-ig elmehet. Ez hihetetlen különbség. Csökkenteni kell az arányokat, fejlődnünk kell ebben. Bezzeg Nándor a 2010-es PDC évadában 9. helyen végzett Salzburgban, 57 leget játszva érte el ezt az eredményt. Természetesen a legek számának növelése, a kevesebb meccset nyerő játékosoknak is játékidő növekedést jelent. A tervezetben 5 nyert legre kezdenének a játékosok. A legjobb 64-től már 6 nyert legre, a legjobb 16-tól 2×3 nyert legre küzdhetnének a helyezésekért. Az elődöntők és a döntő 3×3 nyert legre zajlanának. Természetesen az elődöntők és döntők során két szünetet is kérhetnek a játékosok.
A női egyéni versenyben is lennének nagyobb változások. Ez a csoportmeccsek megszüntetését és az egyenes kieséses rendszer visszaállítását jelenti. Természetesen ezt is a legek számának növelésével. A hölgyek 5 nyert leggel kezdenének, és a legjobb 16 között már 6 nyert legre játszanának. A elődöntők és döntők 2×3 nyert játszmára zajlanának.
Sokan azzal a felvetéssel szoktak előállni, hogy a csoportküzdelmek bevezetése is a legek számának növelés lenne, és így a kezdő játékosok is többet játszhatnának. Sajnos nem tudunk egyetérteni ezekkel az érvekkel. A Nemzeti Bajnokság a MDSZ első számú bajnoksága. Úgy kell összeállítani, hogy megfelelő felkészítést adjon a nemzetközi vizekre. Minden legnek súlya kell, hogy legyen, mindig kiélezett párharcok hozzák meg azt az alapot, ami szükséges a játékosok fejlődéséhez. Ez az állapot igazából a női mezőnyben volt érzékelhető. A 2008-2009-es szezonban bevezetett egyenes kieséses rendszernek köszönhetően sokkal színvonalasabb játékkal rukkoltak elő a lányok, amióta a csoport meccsek visszahozatala megtörtént, azóta kb. 8 pontos körátlaggal kevesebbet teljesítenek a hölgyek.
Fontos változás még, hogy a MDSZ Baráti Körös engedéllyel rendelkezők is indulhatnának az NB fordulókon, természetesen magasabb nevezési díjért.
A leg növeléseknek köszönhetően a játékidő megnyúlik, ezért a tervezetben szerepel a fordulónkénti páros versenyek megszüntetése. Egy minden eddiginél nagyobb, de egyfordulós páros verseny győztese lenne a Magyar Bajnok. A hölgyeknél - aki emlékszik -, már volt hasonló kezdeményezés és nagyon jól sikerült. Több páros nevezett, mint ebben az évben hat forduló alatt.
A játék módja a páros küzdelmekben, női- és férfi versenyszámban is csoportküzdelmek után egyenes kiesés. A férfi versenyben a csoportküzdelmek 3 nyert legre zajlanának, az egyenes kieséses részben 6 nyert legre. A hölgyeknél az egyenes kieséses részben 5 nyert leges meccsek lennének.
Változna a csapatbajnokság lebonyolítása is, elsősorban a legfelsőbb osztály küzdelmeiben lennének változások. Háromfordulós lenne a bajnoki szezon. Kétfordulós csoportkör, és egy rájátszás. A nyolc csapat egy csoportban szerepelne. A fordulókon a csapatok mindig egy helyszínen játszanának, így az egyik játéknapon három meccset, a másikon négyet játszana egy csapat. A rájátszásban a csoportkör 1-4. helyezettje játszana a bajnoki címért, az 5-8. helyezettek a kiesés elkerüléséért. Fontos megemlíteni, hogy így minden csapat megmérkőzhetne egymással az alapszakaszban. Sokkal látványosabb lenne, a médiának tálalhatóbbá válna, és játékban magasabb színvonalú lehetne.


1 megjegyzés:

  1. Nagyon összeszedett, laikusok számára is érthető válaszokat olvashattam. Úgy látom, hogy tudják mit és miért szeretnének elérni. Ehhez csak kitartást, erőt és türelmet szeretnék kívánni.
    M.B.

    VálaszTörlés