2011. január 21., péntek

Tar Béla értékelése a Vasas CDL 3. fordulójáról

A Vasas Centenáriumi Darts Liga harmadik fordulójában nyújtott teljesítményekkel egészen pontosan tisztában lévő - a statisztikákat is neki köszönhetjük hétről-hétre - Kulcsár Attila azzal búcsúzott szerda este az éppen távozó Tar Bélától, hogy "aztán ne kímélj minket". Ezt a rendszeres szakmai értékeléseket nyújtó edző meg is fogadta. Íme a meglátásai - csak "erősebb idegzetűeknek".



"Túl vagyunk a harmadik fordulón.
 Várjuk a negyediket.
 Nagyon örülünk, hogy túl vagyunk a harmadikon, és nagyon várjuk a negyediket.
 Szerintem a játékosok is, de a nézők biztosan.

Ezen a szerdai napon a játékosok teljesítménye, szereplése után akaratlanul is rengeteg kérdés vetődik fel, például: biztos, hogy a megfelelő helyre tették céljaik között ezt a versenyt a játékosok? 
Ezen a Vasas kupán ugyanis elméletileg a magyar darts versenyzők élmezőnyének a fele kapott lehetőséget, hogy megmutassa, kipróbálja magát. A harmadik játéknapon látott teljesítményt szerintem az utánuk következő dartsosok közül még vagy ötvenen biztosan tudják. Akkor mégis mitől ők az élmezőny tagjai?
Szerintem attól, hogy az elmúlt években valamit biztosan másképp, jobban csináltak, mint a többiek. Most éppen ez nem látszott a verseny eddigi három fordulóján, az utolsón pedig végképp... 
Persze kívülről könnyű okoskodni, de aki dartsozik az tudja, hogy mennyi mindentől, pici, apró, kívülről nem látható, nem tudható tényezőtől függ a pillanatnyi jó szereplés. Ezek a fiúk viszont attól jobbak már egy ideje a többieknél, hogy igyekeztek a zavaró tényezőket kizárni, megoldani, felkészülni rájuk. Sajnos most ez - úgy látszik - nem sikerült.


Persze vannak váratlanul felmerült nehézségek (pl. az eredetileg hetenként ismétlődő fordulók helyett több héttel elcsúsztatva követik egymást a mérkőzések, s valahogy a már meglévő versenynaptárba be kell illeszteni ezeket). Ennek ellenére, vagy éppen ezért felmerül a kérdés: biztos, hogy jó felkészülési módszer egy ilyen mérkőzésre, ha egy fontos, nehéz OB után még előző este részt venni egy késő éjszakáig tartó versenyen (annyira fontos volt a pár pont és/vagy forint)? 

Mint mondtam, természetesen lehetne még sorolni a kérdéseket, és keresni a válaszokat, ám egy biztos, az eltelt három forduló (főképp az utolsó) azt mutatja, hogy a játékosok ezt a versenyt, nem biztos,  hogy a helyén kezelték eddig.

Okoskodásom alátámasztására készítettem a statisztikákból egy táblázatot, amin szerintem elég jól követhető a versenyzők eddigi teljesítménye - általában, önmagukhoz képest és egymáshoz képest, fordulóról-fordulóra. A táblázatban a szint mérőszámokat természetesen nem a PDC mezőnyéhez, de nem is a területi II. osztály szintjéhez adtam meg, hanem a magyar élmezőny elvárható teljesítményéhez, tíz leg lejátszása esetén.



 

A harmadik forduló első mérkőzésén az országos bajnokságra jól felkészült Darányi Zoli hozta a kötelező minimumot, és ez bőven elég volt az immár sorozatban magát mélyen alulmúló Végső Janival szemben. Zolinak nagyon rá kell készülnie a következő ellenfelekre, mert szerintem a nehezebb mérkőzések majd most jönnek, és arra a minimum két-három pontra, amivel többet tud Zoli az eddigi teljesítményénél, nagy szüksége lesz.
Végső Jani számomra a legnagyobb talány, hisz egy jó évvel ezelőtt a Nándival szoros meccseket játszott, a Dartsvilág szavazásán a legesélyesebbnek vélt játékos, és úgy játszik, mint egy kezdő amatőr...???



A második mérkőzés Székely Pali és Balogh Béla között szintén finoman szólva elgondolkodtató. Öcsin mintha erre az évre jött volna ki a fáradtság, versenyről-versenyre hullámzó teljesítményt mutat. Az OB-re aránylag össze tudta szedni magát, de szerdára ismét leeresztett (biztos vagyok benne, hogy előző este nem kellett volna versenyeznie!). A dekoncentráltságának a legjobb példája a játék közbeni folyamatos szövegelése - amit már nagyon régen csinált. Nagyon komoly taktikai hibának vélem, hogy 0-3-nál nem kért azonnal szünetet. Biztos vagyok benne, hogy a szünet alatt rendezni tudta volna magát annyira, hogy a szintén gyatrán játszó Pali ellen egy döntetlent elérjen. Székely Pali megszerezte első győzelmét. Ennyi! Még mindig hihetetlenül sok energiát emészt fel a folyamatos "érzelemnyilvánításaira" (szerepléseire). Még mindig mindenféle külső zavaró tényező ellen harcol, és így nem bír száz százalékosan koncentrálni még egy-egy pillanatra sem. Mutatja ezt az is, hogy 27 leg lejátszása alatt sem volt képes még egyetlen egy 180-ast sem dobni. Pedig, hogy itt a helye, és lenne esélye, mi sem bizonyítja jobban, mint a második legjobb 9 dartos átlaga. 



Következett a Melisek Zsolt - Mészáros Zsolt találkozó. Melisek Zsolt biztos, stabil játékos is lehetne, ha a céljait, motivációját átértékelné, s végre kigyógyulna az egyik legsúlyosabb dartsos betegségből, a fóbia gyártásból. Rossz nézni, micsoda küzdelmeket folytat a duplákkal. Szerintem az edzéseken a feladatokat át kellene írnia. Ugyanakkor a 9 dartos átlaga bizonyítja, hogy ő VALÓBAN az egyik legesélyesebb a résztvevők közül. Mészáros Zsolti az elmúlt év után az egyik legnagyobb tehetség - ígéret. És ezt mindenki el is mondja neki, elvárja tőle a jó szereplést. Sajnos úgy néz ki, ez túl nagy teher, még nem tudja kezelni, önmaga felé is nagy az elvárása - talán ezért indul el minden létező versenyen. Lehet, másképpen kellene súlypontoznia a versenyek között, vagy kicsit pihennie, hogy lekerüljön róla ez a görcsös nyerni akarás. 



Az este utolsó mérkőzésén két olyan játékos mérkőzött meg egymással, akik - önmagukhoz képest idáig gyengén szerepeltek ebben a sorozatban - a többiekhez képest viszont az átlagokat tekintve a legstabilabb játékot produkálták. Láthatóan ezt ők is tudták egymásról, s ez rányomta a bélyegét a teljesítményükre. Kívülről igazságosnak tűnt a döntetlen, szerintem ők is meg vannak vele elégedve. Kulcsár Attila  a tömeggel volt bajban, Rucska Józsi a duplákkal. Mi sem mutatja ezt jobban, mint a statisztikák. Attilának  a 9 dartos átlaga alacsonyabb, mint az összes átlaga. Józsi eközben az 5 kiszállóhoz 24 nyilat használt fel, míg Attila csak 16-ot.

Végezetül azt javasolnám a nyolc játékosnak, hogy a motivációjuk erősítése érdekében gondolják át még egyszer céljaikat ezzel a versennyel kapcsolatban. Kinek-kinek a számára legpozitívabb gondolatokat előtérbe helyezve. - a döntőben való szereplés élménye - a döntőn és odáig vezető úton megszerezhető rutin, amit a későbbiekben lehet hasznosítani - a megnyerhető díj (pénz) - ...

Jó felkészülést kívánok a következő fordulóra mindenkinek!"

Tar Béla


1 megjegyzés:

  1. Remélem megfogadják a tanácsokat,és átértékelik magukban a dolgokat a játékosok, mert így ez csak egy szerdai kocsma darts-ra kezd hasonlítani, amit az ember a haverokkal szokott játszani nem pedig egy színvonalas darts ligára profi játékosokkal.

    VálaszTörlés