2011. január 27., csütörtök

Bezzeg Nándor eddigi PDC-s pályafutása (2008-2010)

Alábbi cikk a tavalyi évben a DartsBlog-on megjelent írásomnak az átdolgozott és kibővített változata, melynek apropója ugyanúgy mint tavaly, a jelenlegi egyetlen magyar PDC versenyző új évadbeli első nemzetközi tornája, amely a hétvégén a németországi Halléban kerül megrendezésre. Átdolgozott azért, mert az akkori írás rengeteg - ma sajnos nem elérhető - linket tartalmazott a korábbi versenyek beszámolóira, és kibővített azért, mert immár a tavalyi versenyek eseményeit is tartalmazza.

2008 

A „csoda” még 2008. októberében történt, amikor Bezzeg Nándor Prágában megnyerte a PDC-s világbajnokság kelet-európai selejtezőjét, ezzel jogot szerezve a decemberi világbajnokságon való indulásra. Hatalmas volt az öröm, hiszen magyar játékossal ilyen még sohasem történt, hogy a legnagyobbak között, ráadásul rögtön egy világbajnokságon vehessen részt.
  
Bezzeg Nándor a PDC világbajnokság színpadán

Maga a világbajnokság, bár csak egy mérkőzésig – melyet a holland Vincent van der Voort ellen vívott - tartott Nándi számára, ám életreszóló élményekkel gazdagította, és a pályafutására vonatkozóan meghatározó változást eredményezett. Az esemény feldolgozása is időbe telt, így csak közel két hónap elteltével emlékezett meg róla annó a honlapján.


2009 

Bár február utolsó napján még – önhibáján kívül – pár perccel lekéste a nevezést a gladbeck-i torna első napján, március 1-én már semmi nem gátolta meg abban, hogy részt vegyen élete első hétvégi PDC-s versenyén. A debütálás kimondottan sikeresen alakult, hiszen rögtön három mérkőzést is játszhatott a legnagyobbak között, végül Jamie Caven (jobbra a képen) állította meg a lehető legkisebb különbséggel, így egyértelműen győzelemként élte meg a fellépést.

Nem kellett sokat várnia második, és az első valóban teljes hétvégéjére a hivatásosak táborában. Áprilisban már Hollandiában, Nulandban állt rajthoz, és újabb győzelmet követően Andy Smith, majd másnap Wes Newton ellen mérkőzhetett – nem kis nevekkel került tehát szembe a két nap során.

Wez Newton ellen Nulandban
  

Szeptemberben rendezték meg első ízben Salzburgban az osztrák versenyt, ahol a (számára) 5 hónapos PDC-s szünetet követően a sorsolással nem volt nagy szerencséje, hiszen az első fordulókban rögtön Chris Thompsonnal és Steve Beatonnel hozta össze a sors. Bár a mérkőzéseket nem sikerült megnyernie, ebből a turnéból is csak profitált pályafutása vonatkozásában. 

Egy hónappal később újra Nulandba utazott, ahol ismét világsztárokkal indított mindkét napon. Először „visszavágót” játszhatott Jamie Cavennel, másnap pedig Colin Osborne-nal  (jobbra a képen) mérkőzött meg a nyitófordulókban. Erről a szerepléséről és magáról a verseny hangulatáról az alaposan a hatása alá is került Ziegenham Medárd számolt be Nándi honlapján. 


2010

Az eddigi leghosszabb - 7 hónapos - szünetet követően állt Nándi ismét a dobóvonalra PDC-s versenyen, visszatérve az előző év szeptemberi helyszínére Salzburgba. Ez volt az első olyan turné, ahol a többi profihoz hasonlóan ő is élvezhette a "pályaszállás" minden előnyét, valamint szintén ez volt az első olyan verseny, melyről élő helyszíni internetes tudósítás készült, számos fotóval kiegészítve a DartsBlogon. És ami a legfontosabb, eddigi legsikeresebb szereplését produkálta Bezzeg Nándor, hiszen az első napon négy mérkőzést nyerve, két kiemeltet, köztük a másodikat (Wes Newton-t) is legyőzve egészen a legjobb 16-ig jutott, alaposan megörvendeztetve ezzel a maroknyi magyar tábort a helyszínen. A második napra már inkább a fáradtság maradt, és az első körben búcsúzott a vasárnapi küzdelemtől. 

Egy hónappal később már Haarlemben versenyzett honfitársunk, ám az erre való felkészülése össze sem volt hasonlítható a salzburgi-val, melynek eredményeképpen két első fordulós vereséggel térhetett haza. Volt különbség azonban e kettő között is, hiszen míg az első napon talán legfájóbb vereségét szenvedte el a hazaiak fiatalja Rico Dera ellenében, másnap kifejezetten jó játéka - és neves ellenfelénél magasabb átlaga - ellenére állította meg őt Mervyn King.

Mervyn King ellen Haarlemben


Az esztendő harmadik profik közötti hétvégéjét szeptemberben ismét Nulandban töltötte, ahol az első napon nem sok babér termett számára, elsősorban a gyengébben sikerült kiszállók miatt kikapott Steve Grubb-tól. Másnap azonban robbant a bomba, hiszen pályafutása eddigi legnagyobb győzelmét aratva az első fordulóban kiverte a világranglista-második, ráadásul az előző napon tornagyőztes James Wade-et egy simának tűnő 6-2-es mérkőzéssel. A lendület átvitte a következő fordulón is, ám ezúttal a "Muffin Man", azaz Steve Hine visszavágott neki salzburgi vereségéért, így a legjobb 32 között fejezte be napjainkig utolsó PDC-s versenyét.

Az eddigi legnagyobb skalp, James Wade legyőzése közben Nulandban
  


2011

Feltétlenül jó jel, hogy - a támogatóknak köszönhetően - az idén már januárban megkezdheti profi évadját és részt vehet a január 29-30-án a németországi Halléban megrendezésre kerülő German Darts Championship névre keresztelt Players Championship fordulókon.5 megjegyzés:

 1. Hajrá Nándi, remélem ott leszel a legjobb 16ban.

  VálaszTörlés
 2. Nándi nagyon sok szerencsét kívánok! Szedd szét őket!:P :D

  taxi

  VálaszTörlés
 3. Lehet tudni milyen típusú darts-al játszik Nándi,
  Darts típusa, szárhossz stb.
  Előre is köszönöm.

  Sok sikert Németországban.

  VálaszTörlés
 4. Unicorn T90, 23g, a keskenyített elejű, hosszú szárral

  VálaszTörlés