2011. január 4., kedd

Dupla JACKPOT - Adrian LEWIS a világbajnok!

ADRIAN LEWIS a PDC 2011-es világbajnoka, miután 7-5-re legyőzte Gary Andersont a hétfő esti fináléban. A "Jackpot" művésznévre ezúttal duplán is rászolgáló Lewis ráadásként egy 9-nyilast is dobott a világbajnoki döntőben.





Ladbrokes.com World Darts Championship Döntő (7 nyert szett)
(A győztes £200,000-ot, a vesztes £100,000-ot kap.)
ADRIAN LEWIS - Gary Anderson  7-5 (3-1, 3-0, 0-3, 3-1, 1-3, 1-3, 3-1,3-2, 3-1, 1-3, 0-3, 3-0)




ADRIAN LEWIS egy fantasztikus 9-nyilas leget is bemutatva lett a Ladbrokes.com World Championship of Darts győztese, vagyis a PDC világbajnoka. A londoni Alexandra Palace-ben rendezett teltházas fináléban 7-5 arányban győzte le Gary Andersont.

A 25 esztendős angol, stoke-i illetőségű játékos 2004 óta tartó profi pályafutása legnagyobb eredményét érte el ezzel, hiszen első nagy tornagyőzelmét aratva szerezte meg a 200.000 angol fontos fődíjat.

A döntőt szinte extázisban kezdő angol a harmadik leget egy 9-nyilas játékkal nyerte meg, ez volt a világbajnokságok történek harmadik tökéletes játéka, ám az első, amit a döntő során értek el, és az első, amit nem Raymond van Barneveld vitt véghez. Az első szettet végül 123-as átlaggal nyerte meg Lewis.

Összességében 20 db 180-ast dobott a döntő során, alaposan megdolgoztatva ezzel a közönséget is. Különösen, amikor ellenfelével felváltva, zsinórban produkálták a legnagyobb értékű dobásokat. Kevés módon lehet gyorsan elfeledtetni több, mint kétezer emberrel, hogy Phil Taylor ezúttal nincs ott a fináléban, ám ezen a napon Lewisnak és Andersonnak  ez pillanatok alatt sikerül, olyan parázs kezdést produkáltak ugyanis, hogy mindenkinek gyorsan tátva maradt a szája. A 9-nyilas játék pedig végleg biztosította azt, hogy már a mérkőzés elejétől olyan tombolás legyen a nézőtéren, amely sokszor csak a mérkőzés vége felé, a fokozódó izgalmakkal alakul ki.



„Egyszerűen hihetetlen érzés, őszintén szólva egy álomvilágban érzem most magamat. Úgy vélem, rászolgáltam erre az elmúlt években nyújtottak alapján is. A Mark Webster elleni elődöntő során ideges voltam, de amikor ma reggel felébredtem, nagyszerűen éreztem magamat. És ez tükröződött a mai teljesítményemen is. Fantasztikus, hogy egy 9-nyilas is sikerült, különösen, hogy pont egy ilyen alkalommal értem el, mint egy világbajnoki döntő. Ez csak tovább fényesíti ezt a nagyszerű estét.” - mondta az újdonsült világbajnok.

Anderson, bár az előző öt mérkőzése során mindvégig száz fölötti átlagot nyújtott, ezúttal éppenhogy alatta fejezte be pályafutása legnagyobb mérkőzését: „Őszintén szólva elfáradtam mára, talán egy mérkőzéssel már több volt a kelleténél. Adrian igazán remekül játszott és egyszerűen kinyírt a folyamatos nagy értékű dobásaival.”

Végül tehát az alma nem esett messze a fájától, Phil Taylor megüresedett világbajnoki trónjára egykori tanítványa, Adrian Lewis ülhetett fel. Így természetesen maga a korábbi mester is rendkívül büszke volt tanítványára.

Adrian Lewis 9-nyilasa a döntőben


Adrian Lewis, bár különösebben nem tartotta senki valóban esélyesnek a világbajnoki cím megszerzésére, a világranglista ötödik helyéről vágott neki a Világbajnokságnak és a legjobb négy között már ő volt a legelőkelőbben jegyzett játékos. Végül úgy nyerte meg a tornát, hogy nem is kellett önmagánál előrébb jegyzett ellenféllel megküzdenie, hiszen Simon Whitlockot a holland Vincent van der Voort, majd Phil Taylort Mark Webster takarította el az útjából, míg a döntőtől mind Raymond van Barneveld, de különösen James Wade igencsak távol volt ezúttal.

De természetesen fentiek mit sem vonnak le Adrian Lewis fantasztikus teljesítményének értékéből, a 2011-es esztendő során mindvégig ő vallhatja magát a PDC aktuális világbajnokának, s ennél nagyobb dicsőség manapság ebben a sportágban nem létezik. Most Lewison a sor, hogy bizonyítsa, tud ő rendszeresen is győzni a legnagyobb versenyek közé tartozó tornákon is.

A döntő hivatalos fotógalériája itt tekinthető meg.

A PDC VB negyeddöntői itt, elődöntői itt, a döntője pedig itt tekinthető meg utólag



PDC Unicorn Under-21 World Championship Döntő (6 nyert leg)
Michael van Gerwen (87,06) - ARRON MONK (93,03) 4-6

Arron Monk (balra) és Michael van Gerwen

Simon Whitlock elégedetten fényképezte az általa felkészített, újdonsült  U-21-es világbajnokot


Szurkolói szemmel... (végezetül pár helyszíni amatőr kép és video felvétel)
























Legvégül pedig a világbajnoksággal együtt Londontól is búcsúzunk egy YouTube videóval


1 megjegyzés:

  1. Lewis bebizonyította hogy nem olyan rég miért győzte le az egykori tanítóját. Hát egy vb cím elnyeréséért!!!

    VálaszTörlés