2011. május 13., péntek

PDC Austrian Open 2011 (Wiener Neustadt) - előzetes

Háromnapos hétvégi PDC versenyre kerül sor Wiener Neustadt-ban, melynek során összesen négy versenyszám kerül lebonyolításra az Aréna Nova komplexumban. Az Austrian Open-ként rendezendő két Players Championship forduló mellett pénteken egy kvalifikációs tornára, szombaton pedig az U21-esek vetélkedésére is sor kerül.


Ahogy azt már az utóbbi időben megszokhattuk, jelenlegi egyetlen PDC-s játékosunk, az idén sorozatban hatodik magyar bajnoki címét szerző Bezzeg Nándor is indul a viadalon. Örvendetes ugyanakkor, hogy a nyugati határszélhez igencsak közeli kisvárosba további honfitársaink is elutaznak, így mind a selejtezőben, mind pedig az ifjúsági versenyen is további magyar résztvevőkért szoríthatunk.



A sorozat pénteken este, 20 órakor veszi kezdetét a selejtezővel (a 18 órás teremnyitást követően regisztráció szigorúan 19 óráig lehetséges), ahol 256-os tábláról kell majd kiharcolni a legjobb 16 közé kerülést. Akiknek ez sikerül, azok elindulhatnak mind a szombati, mind pedig vasárnapi Players Championship viadalon, ahol akár Phil Taylor-ral is szembe kerülhetnek. A 128 közé kerülésért még csupán 3 nyert legre, majd azt követően 4 nyertre folyik a küzdelem. A korábban közzétett nevezési lista alapján a résztvevő magyar éljátékosok alighanem reális esélyekkel szállnak harcba a főtáblára jutásért. Előzetes információk alapján Darányi Zoltán, Kaufmann Krisztián, Melisek Zsolt, Mészáros Zsolt, Tax Tibor és Székely Pál állnak rajthoz hazánkból négy győztes mérkőzés reményében.




 

Szombaton és vasárnap a szokott időben déli kezdéssel kerül sor a Players Championship sorozat 7. és 8. állomására. Ezeken Bezzeg Nándor a biztos magyar résztvevő, és hozzá csatlakozhat(nak) még az(ok), aki(k) sikerrel veszi(k) a péntek esti selejtezőt. Szombatra előzetesen 190, míg vasárnapra 163 nevezést adtak le, így közel ennyien állnak majd rajthoz. Ezeken a napokon 11 óráig kell regisztrálni, majd a sorsolást követően kezdődik a játék. Az első fordulótól a döntővel bezárólag 6 nyert legig tart itt egy-egy találkozó.
 
A wiener neustadt-i mezőny némiképp eltérő összetételű az angliai társasághoz képest. Európában ugyanis 16-an a selejtezőből jutnak be, míg 83 nevezést a PDC-Europe-nál regisztráltak, többek között Pavel Drtil, Stefanie Lück, Rowby-John Rodriguez, Martin Kurecka, Arno Merk és további néhány ismerősen csengő név is jelezte indulási szándékát, ám számos ismeretlen név is szerepel ezen a listán. A valódi PDC-s (PDPA tagok) táborból ehhez még 91 induló csatlakozik. Ez mindenesetre azt is jelenti, hogy ez a 83 ember nem indul a kvalifikációban, többnyire azért gyengítve ezzel a selejtező mezőnyét, egyben tovább javítva ezzel a magyarok esélyeit. Másrészt ennek köszönhetően a főtáblán is nagyobb eséllyel jut majd kevésbé erős ellenfél az első forduló(k?)ban mind Bezzeg Nándor, mind pedig az esetlegesen oda jutó további honfitársunk/honfitársaink számára.
 
2010-ben még Salzburgban rendezték az Austrian Open-t

Ami a nagy verseny konkrét indulóit illeti, az előzetesen már beharangozottak, azaz Phil Taylor, Simon Whitlock, Terry Jenkins, Jamie Caven, Wes Newton, Paul Nicholson, Colin Osborne, Andy Hamilton, John Part, Ronnie Baxter mellett ott lesz az idén már kétszer is 9-nyilast dobó Dave Chisnall, valamint Kevin Painter, Denis Ovens és John Henderson is, ám sajnos igen tekintélyes a távolmaradók listája is. A közvetlen élmezőnyből nem utazik Wiener Neustadt-ba Gary Anderson, Raymond van Barneveld, Adrian Lewis, James Wade, Mervyn King és Mark Webster sem. Mindenképpen szokatlan ez utóbbi névsor, hiszen míg van Barneveld és Anderson sok európai tornát kihagyott a közelmúltban, a többiek eddig kivétel nélkül ott voltak minden európai versenyen.
 
Végül, de nem utolsó sorban, az U21-es PDC Unicorn Youth Tour idei 7. állomására szombaton 17 órától kerül sor. Regisztráció aznap 16:30-ig lehetséges annak, aki legkésőbb az előző nap, azaz pénteken 10 óráig előzetesen jelezte indulási szándékát. A fiatalok mérkőzéseit 4 nyert legre játszák. Ebben a versenyszámban is drukkolhatunk magyar versenyzőknek, Kovács Patrik és Darányi Zoltán ott lesznek a mezőnyben, s talán rajtuk kívül is áll még rajthoz magyar versenyző. Ennek a mezőnynek az erősségét most talán még megtippelni sem lehet, hiszen bár az angliai versenyekről származó információk alapján bombaerős szokott lenni a Youth Tour is, nagy kérdés, hogy az ott szereplő játékosok közül kik jönnek át Európába is egy verseny erejéig. Erre csak azokból lehet következtetni egyelőre, akik a felnőtt versenyre is beneveztek, így azt lehet tudni, hogy Reece Robinson, Ryan Harrington, Michael van Gerwen, Arron Monk, Co Stompe Jnr ott lesznek Wiener Neustadt-ban, míg az idén legnagyobb szenzációt elérő Michael Smith (egy hétvégén megnyerte az ifi, majd a másnapi felnőtt versenyt is, miközben az ifi tornán 9-nyilast dobott) nem utazik Ausztriába.

Itt a Dartsvilágon a hétvége folyamán helyszíni tudósítás lesz olvasható, folyamatosan frissülő eredményekkel, különös tekintettel a magyar játékosok mérkőzéseire. Fotók is készülnek majd a helyszínen, azokból is felkerül majd néhány ízelítőnek az oldalra.

Bezzeg Nándor eddigi, 2008-2010 közötti PDC pályafutásáról írt cikket itt lehet elolvasni. Ez a fejezet azóta tovább bővült a 2011. évi hallei szereplésével, melynek szombati versenynapjáról itt, a vasárnapiról pedig itt olvasható a korábbi blogbejegyzés.


1 megjegyzés:

  1. Sziasztok! Tudom, kicsit későn írok ebben az ügyben, de csak ma derült ki véglegesen, hogy van 2 szabad jegyem a szombati napra. Ha valakit esetleg érdekelne, írjon a makaveli187@freemail.hu címre egy elérhetőséget. Mi Szombathelyről indulunk, ha ez esetleg fontos információ!

    VálaszTörlés