2011. május 28., szombat

James Wade életbevágóan fontos harca

A héten a The Sun-ban jelent meg egy hosszabb interjú James Wade-del, a PDC világranglista aktuális negyedik helyezettjével, aki őszintén beszélt a pályafutását is befolyásoló komoly egészségügyi problémájáról. A téma komolyságát erősítette, hogy mind a PDC, mind a Unicorn hivatalos honlapján is közzétételre kerül az érintett köszönetnyilvánítása mindazok felé, akik a válságos időszakában is támogatták, és buzdították őt.


James Wade, - aki a 2006-os World Matchplay előtt két héttel hagyta ott civil autószerelői állását, profi dartsos pályafutása érdekében -  immár jobban érzi magát, ám egy évvel ezelőtti, áprilisi születésnapjára még így emlékszik: "Az egy évvel ezelőtti születésnapomon egész nap hevertem az ágyban és bőgtem. Arra vágytam, hogy bárcsak infarktusom lenne, meg akartam halni."

James Wade jó pár éve szenvedett már mániás depresszióban és figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD). Előbbi betegség legfőbb tünete szerint a személy hangulata két végállapot között változik, ez a depresszív állapot és a mániás állapot. A depresszív állapotban a beteg a depresszió tüneteit mutatja, míg a mániás állapotában éppen ellenkezően viselkedik, rendkívül aktívan, feldobottan, cselekvően (forrás: pszichologia.blog.hu). Az ADHD-ról a Wikipedia a következőképpen kezdi: neurológiai természetű fejlődési rendellenesség, melynek vezető tünete a figyelemzavar, kísérő tünetei a hiperaktivitás, feledékenység, gyenge impulzuskontroll.

A 2008 óta "The Machine" művésznévre hallagató, 28 éves játékos úgy érzi, a kezeléseknek köszönhetően immár túl van a nehéz időszakon, és formáját is kezdi visszanyerni, melyet bizonyított is a Premier League utolsó pár heti fordulójában. Wade egyébiránt a PDC történetének második legsikeresebb játékosa, hiszen Phil Taylor-t követően ő büszkélkedhet a legtöbb nagy tornagyőzelemmel. 

Hivatalos kommünikéjében köszönetet mond mindazoknak, akik bámilyen módon is támogatták a nehéz időszaka alatt. Úgy érzi újra kivirágzott a sok kedves buzdítástól. Szeretné, ha minden ember, aki ezektől a betegségektől szenved tudná, hogy nem szégyen segítséget kérni - sőt, valójában ez a legjobb, amit tehet az ember.

"Viszlát Boltonban!" - búcsúzik James Wade a közzétett nyilatkozatában, hiszen június 2-án kezdődik a UK Open, melyen már az első napon fellépése van az idei gyengébb kvalifikációs eredményeinek következtében.




Az alábbiakban a The Scottish Sun 2011. május 26-i számának írásából olvasható néhány részlet magyarul:

"Már 11-12 éves koromban is éreztem, hogy valami nem stimmel. Egészen másképp tekintettem az előttem álló életre, mint a többi gyerek, még a szüleimet is megkérdeztem, hogy nem vagyok-e mentálisan fogyatékos."

"Mindig is borzasztóan hullámzott a hangulatom. Az egyik pillanatban rettentő boldog voltam, a következőben már meg akartam halni. De ma már sokkal szilárdabb vagyok, és ura vagyok a hangulatváltozásoknak is. Korábban a legkisebb problémákat is képes voltam katasztrófáknak vélni."

A tavalyi év során szakítottak híres barátnőjével, a TV-s műsorvezetőnő Helen Chamberlain-nel, melyet követően a sportoló kiköltözött a közösen bérelt házból. Ez elég rosszul érintette őt. Ennek ellenére nyert két nagy tornát is az idényben, legyőzve Adrian Lewis-t és Phil Taylor-t is, majd 8-0-ra vezetett Scott Waites ellen egy harmadik nagy verseny döntőjében. Ám ekkor fordult a kocka, ekkora előnyről is elveszítette a döntőt, majd kiestek Phil Taylor-ral a Csapat Világkupa első fordulójában, a világbajnokságon pedig megdöbbentő vereséget szenvedett a második fordulóban az ismeretlen Mensur Suljovic-tól. (Dartsvilág megjegyzés: a The Sun számára Suljovic olyannyira ismeretlen, hogy egyszerűen ausztrálként említik...) 

A világbajnoki kiesést követően már azonnal lépett: "Tudtam, hogy segítségre van szükségem. Jártam már rendszeresen pszichiáterhez, de tisztában voltam vele, hogy 24 órás felügyeletre van szükségem. A menedzserem addigra már kinézett egy színvonalas helyet is, a The Priory klinikát, de akkor azt mondtam, hogy azonnali segítség kell. Kétségbeesésemben már végképp elszánt lettem. December 29-e volt, és az apám bevitt a The Priory-ba."

"Megkérdeztem tőle, hogy mit gondol ő erről. Csak ennyit válaszolt: 'Vissza akarom kapni James-t, az igazai fiamat.' Ez keményen érintett..."

"Először azt mondták, hogy jöjjek vissza pár nap múlva, mert az év vége miatt kevesebb orvos volt bent. De miután eljöttünk, egyszerűen nem tudtam tovább várni és úgy döntöttem, hogy visszamegyek."

"Amikor visszaértem megkérdezték tőlem: 'Meg fogja ölni magát?'. Ezt válaszoltam: 'Szeretném, de nincs hozzá bátorságom.'"

"Erre azonnal felvettek és rögtön az öngyilkosokhoz hasonló megfigyelés alá kerültem. 24 órán belül szerepeltem élő TV adásban a világbajnokságon és kötöttem ki a klinikán."

"Szerintem sokan azt hiszik, hogy a rehabilitáción a show-biznisz celebjei csak relaxálnak, ám ez egy kemény hely. Gyakorlatilag kaptam egy órarendet, amely alapján mindenféle vizsgálatokon kellett részt vennem. Valaki követett, és 15 percenként ellenőrzött. Ott nincsenek üvegtükrök, se radiátorok, se függöny karnisok, szóval semmi olyasmi, ahová fel tudná magát akasztani az ember, vagy segítené az öngyilkosságban."

Wade 28 napot töltött felügyelet alatt, és ez csodákat tett vele - de továbbra is minden nap egy külön harc.

"Boldogabb vagyok, mint valaha is voltam. A klinikán sok időt töltöttek azzal, hogy beállítsák a gyógyszereket, melyekkel egyensúlyban tartanak. Ma már csak egy tablettát kell szednem naponta, amely segít a pozitív hangulatom fenntartásában."

"Volt idő, amikor rossz gyógyszert kaptam. A Premier League első hét hetében túl erőset szedtem. Olyan voltam a színpadon, mint egy zombi. Aztán ez megoldódott, és utána egyre jobban is játszottam. Épphogy csak lemaradtam a play-offról a végén."

Wade új barátnőjével, Gemmával visszaköltözött szülővárosába Alderhot-ba. "Szeretek otthon lenni. Ez a mi menedékhelyünk Gem-mel, és a kutyáinkkal. Itt vagyok a legboldogabb."

"Továbbra is minden nap megvan a magam harca. Még van bennem félelem, hogy visszatérnek a régi sötét napok. Ugyanakkor remélem, hogy már túl vagyok rajta."

"A tavalyi év borzasztóan kemény volt a pályán kívül. Annak ellenére is, hogy megnyertem két nagy tornát, és anyagilag az eddigi legsikeresebb szezont zártam. Néhány mérkőzést követően sírtam, amikor hazatértem a gyalázkodás miatt. De meg tanulnom ezt is kezelni és remélem, hogy ahogy egyre erősebb leszek, ezzel is megbirkózom."

A további pályafutása vonatkozásában Wade elmondta: "Még egy pár nagy torna megnyerése és egy világbajnoki győzelem nagyszerű lenne." 


Forrás: The Scottish Sun 26, May 2011 - Magyar fordítás © Holczer Péter / Dartsvilág
   

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm ezt a nagyszerű cikket. Chat ablakban én kértem :))) Még a mai napig lusta voltam regisztrálni :)
    Remélem Wade nem csak a táblánál nyer, hanem ez a szörnyű betegség felett is győzelmet arat. Nálam ő a No1. remélem a világbajnoki címet is megszerzi minél előbb, mert megérdemelné. Kámon Wade!!!! Mégegyszer köszönöm!

    VálaszTörlés