2011. március 14., hétfő

Hétvége a darts világában

Az elmúlt hétvégén a PDC-sek Wiganben két UK Open selejtezőtornán, valamint a nagy sikerű ifjúsági tornán vettek részt, míg a BDO mezőnye az Isle of Man Nemzetközi Dartsfesztiválon randevúzott. Hazánkban az utánpótlásé volt a főszerep, az Országos Darts Diákolimpia döntőjét rendezték meg a fővárosban.


Wigan-ben a harmadik és a negyedik UK Open profi selejtezőtornára került sor, Phil Taylor távolmaradása és Raymond van Barneveld részvétele mellett. Még a héten tartottak sajtótájékoztatót arról, hogy új névadó szponzorra talált az esemény, így az idei évben Speedy Hire UK Open névre hallgat a darts FA-kupájaként számontartott torna.

Az első, szombati napon Adrian Lewis 0-3-ról fordított a fináléban Robert Thornton ellen, és szerezte meg világbajnokhoz méltóan a győzelmet. A skót másfél év után játszott döntőt, miután az elődöntőben honfitársát, Gary Andersont győzte le, meghiúsítva így egy "bemelegítő" Lewis-Anderson derbit a csütörtöki Premier Leage-es találkozójuk előtt.


3. UK Open kvalifikáció, Wigan – 2011. március 12. 

Adrian Lewis (Fotó: PDC)
Negyeddöntők
Andy Jenkins - Andy Hamilton 6-4
Adrian Lewis - Steve Brown 6-4
Robert Thornton - Richie Burnett 6-5
Gary Anderson - Peter Wright 6-3

Elődöntők
Adrian Lewis - Andy Jenkins 6-4
Robert Thornton - Gary Anderson 6-2 

Döntő
ADRIAN LEWIS - Robert Thornton 6-4




A szombat esti ifjúsági tornán már a nyitófordulóban szembekerült a legutóbb 9-nyilast dobó, majd a felnőtt tornán diadalmaskodó Michael Smith és az U21-es világbajnok Arron Monk. 3-2-re végződő csatájukat Smith nyerte, de Monk-kal együtt szintén az első fordulóban búcsúzott az első ifi torna győztese Adam Hunt (aki egyébként napközben Adrian Lewistól kapott ki a felnőtteknél szintén a nyitó körben). A győzelmet egy ismerős név, Harrington gyűjtötte be, méghozzá a korábbi világbajnok Rod Harrington fia, Ryan. A világbajnoki döntős, Michael van Gerwen a negyeddöntőben szenvedett vereséget.

Rod Harrington is a helyszínen ünnepelte fia tornagyőzelmét
PDC Youth Tour 3. verseny – 2011. március 12.

Negyeddöntők
Steve Haggerty - Marc Evans 3-1
David Pallett - Michael van Gerwen 3-1
Paul Barham - Johnathan Mulley 3-1
Ryan Harrington - Pascal van Mourik 3-2

Elődöntők
Steve Haggerty - David Pallett 4-2
Ryan Harrington - Paul Barham 4-3

Döntő
RYAN HARRINGTON - Steve Haggerty 4-2



A vasárnapi UK Open kvalifikáción holland döntőt rendeztek, s nem is akármilyen mérkőzést vívott egymással Raymond van Barneveld és Vincent van der Voort. Barney, aki 2009. áprilisát követően játszott újra döntőt a PDC Pro Tour sorozatban, háromszor is vezetett fiatalabb honfitársa ellen, ám végül a győzelmet van der Voort szerezte meg azt követően, hogy a negyedik legben csupán a D12 hiányzott a 9-nyilasához, amit Barneveld lekopírozott a következő, ötödik játékban, ahol ő dobott rá a 9-nyilasra.

4. UK Open kvalifikáció, Wigan – 2011. március 13.

Vincent van der Voort (Fotó: PDC)
Negyeddöntők
Mervyn King - Adrian Lewis 6-0
Raymond van Barneveld - Robert Thornton 6-4
Vincent van der Voort - Mark Walsh 6-4
John Part - Antonio Alcinas 6-5

Elődöntők
Raymond van Barneveld - Mervyn King 6-2
Vincent van der Voort - John Part 6-4 

Döntő
VINCENT VAN DER VOORT - Raymond van Barneveld 6-4

A PDC felnőtt tornáin a győztesek 6000, a másodikok 3000, a harmadikok 2000, az ötödikek 1000 angol fonttal gazdagodtak.


A BDO-sok ezzel egyidejűleg a Man-szigeteken egy nemzetközi dartsfesztivál keretében mérkőztek meg. A férfiaknál (527 induló) az utóbbi időben mérsékelten szereplő Ted Hankey ezúttal meg sem állt a végső sikerig. A hölgyeknél két korábbi négyszeres bajnok vívta egymás ellenében az elődöntőt, csakhogy míg Julie Gore négy éve veretlen volt a szigeteken, addig Deta Hedman 13 évvel ezelőtt nyert utoljára ezen a tornán. A másik elődöntőben Anastasia Dobromyslova három nyilat dobhatott a D16-ra a döntőbe kerülésért Lisa Ashton-nal szemben. 

A 25. Isle of Man BDO torna végeredményei
Férfi egyéni:
1. TED HANKEY (£5000)
2. Ron Meulemkamp (£1000)
3. Darryl Fitton és Wesley Harms (£500) 

Női egyéni:
1. DETA HEDMAN (£3000)
2. Lisa Ashton (£1000)
3. Julie Gore és Anastasya Dobromyslova (£400)



A Diákolimpia Országos Döntőjét a budapesti László Gyula Általános Iskola és Gimnázium tornatermében rendezte a magyar utánpótlás bizottsága. A jó hangulatú, színvonalas versenyen 47 oktatási intézmény 153 tanulója mérte össze erejét 3-3 korcsoportban. Az eseményről - melyen a hagyományoknak megfelelően Bezzeg Nándor, hazánk jelenlegi egyetlen PDC-s játékosa is bemutató mérkőzést vívott a fiúk legidősebb korcsoportjának győztesével (ezúttal Darányi Tamással) - a házigazda Kavicsos DSE honlapján olvasható beszámoló, részletes eredménylista, valamint tekinthetők meg fotók nemenként és korcsoportonként a díjazottakról.

Az Országos Darts Diákolimpia díjazottjai (Forrás: http://www.kavicsos6.gportal.hu/)


A Diákolimpiáról az Utánpótlássport új portálján is olvasható beszámoló.


Az eredetileg erre a hétre kiírt Vasas Centenáriumi Darts Liga 5. fordulója halasztásra került, és március 23-án (szerdán) lesz megtartva a szokott helyen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése