2011. június 23., csütörtök

Bezzeg Nándor eddigi PDC-s pályafutása (2008-2011) - 3. kiadás

Egy újabb félév elteltével ismét frissült a Bezzeg Nándor, PDC-s pályafutását nyomon követő összefoglaló írás. Három versennyel bővült a krónika, ráadásul ebben az időszakban további magyar versenyzők is belekóstolhattak a PDC légkörébe, ketten a 128-as főtáblán is kipróbálhatták magukat.

2008 

A „csoda” még 2008. októberében történt, amikor Bezzeg Nándor Prágában megnyerte a PDC-s világbajnokság kelet-európai selejtezőjét, ezzel jogot szerezve a decemberi világbajnokságon való indulásra. Hatalmas volt az öröm, hiszen magyar játékossal ilyen még sohasem történt, hogy a legnagyobbak között, ráadásul rögtön egy világbajnokságon vehessen részt.
  
Bezzeg Nándor a PDC világbajnokság színpadán

Maga a világbajnokság, bár csak egy mérkőzésig – melyet a holland Vincent van der Voort ellen vívott - tartott Nándi számára, ám életreszóló élményekkel gazdagította, és a pályafutására vonatkozóan meghatározó változást eredményezett. Az esemény feldolgozása is időbe telt, így csak közel két hónap elteltével emlékezett meg róla annó a honlapján.


2009 

Bár február utolsó napján még – önhibáján kívül – pár perccel lekéste a nevezést a gladbeck-i torna első napján, március 1-én már semmi nem gátolta meg abban, hogy részt vegyen élete első hétvégi PDC-s versenyén. A debütálás kimondottan sikeresen alakult, hiszen rögtön három mérkőzést is játszhatott a legnagyobbak között, végül Jamie Caven (jobbra a képen) állította meg a lehető legkisebb különbséggel, így egyértelműen győzelemként élte meg a fellépést.

Nem kellett sokat várnia második, és az első valóban teljes hétvégéjére a hivatásosak táborában. Áprilisban már Hollandiában, Nulandban állt rajthoz, és újabb győzelmet követően Andy Smith, majd másnap Wes Newton ellen mérkőzhetett – nem kis nevekkel került tehát szembe a két nap során.

Wez Newton ellen Nulandban
  

Szeptemberben rendezték meg első ízben Salzburgban az osztrák versenyt, ahol a (számára) 5 hónapos PDC-s szünetet követően a sorsolással nem volt nagy szerencséje, hiszen az első fordulókban rögtön Chris Thompsonnal és Steve Beatonnel hozta össze a sors. Bár a mérkőzéseket nem sikerült megnyernie, ebből a turnéból is csak profitált pályafutása vonatkozásában. 

Egy hónappal később újra Nulandba utazott, ahol ismét világsztárokkal indított mindkét napon. Először „visszavágót” játszhatott Jamie Cavennel, másnap pedig Colin Osborne-nal  (jobbra a képen) mérkőzött meg a nyitófordulókban. Erről a szerepléséről és magáról a verseny hangulatáról az alaposan a hatása alá is került Ziegenham Medárd számolt be Nándi honlapján. 


2010

Az eddigi leghosszabb - 7 hónapos - szünetet követően állt Nándi ismét a dobóvonalra PDC-s versenyen, visszatérve az előző év szeptemberi helyszínére Salzburgba. Ez volt az első olyan turné, ahol a többi profihoz hasonlóan ő is élvezhette a "pályaszállás" minden előnyét, valamint szintén ez volt az első olyan verseny, melyről élő helyszíni internetes tudósítás készült, számos fotóval kiegészítve a DartsBlogon. És ami a legfontosabb, eddigi legsikeresebb szereplését produkálta Bezzeg Nándor, hiszen az első napon négy mérkőzést nyerve, két kiemeltet, köztük a másodikat (Wes Newton-t) is legyőzve egészen a legjobb 16-ig jutott, alaposan megörvendeztetve ezzel a maroknyi magyar tábort a helyszínen. A második napra már inkább a fáradtság maradt, és az első körben búcsúzott a vasárnapi küzdelemtől. 

Egy hónappal később már Haarlemben versenyzett honfitársunk, ám az erre való felkészülése össze sem volt hasonlítható a salzburgi-val, melynek eredményeképpen két első fordulós vereséggel térhetett haza. Volt különbség azonban e kettő között is, hiszen míg az első napon talán legfájóbb vereségét szenvedte el a hazaiak fiatalja Rico Dera ellenében, másnap kifejezetten jó játéka - és neves ellenfelénél magasabb átlaga - ellenére állította meg őt Mervyn King.

Mervyn King ellen Haarlemben


Az esztendő harmadik profik közötti hétvégéjét szeptemberben ismét Nulandban töltötte, ahol az első napon nem sok babér termett számára, elsősorban a gyengébben sikerült kiszállók miatt kikapott Steve Grubb-tól. Másnap azonban robbant a bomba, hiszen pályafutása eddigi legnagyobb győzelmét aratva az első fordulóban kiverte a világranglista-második, ráadásul az előző napon tornagyőztes James Wade-et egy simának tűnő 6-2-es mérkőzéssel. A lendület átvitte a következő fordulón is, ám ezúttal a "Muffin Man", azaz Steve Hine visszavágott neki salzburgi vereségéért, így a legjobb 32 között fejezte be napjainkig utolsó PDC-s versenyét.

Az eddigi legnagyobb skalp, James Wade legyőzése közben Nulandban
  


2011

Ebben az évben találkozhatott eddig a legkorábban a profikkal, hiszen már januárban az évad első két Players Championship tornáján ott lehetett a németországi Halléban. A Phil Taylor részvételével is emelt színvonalú, remek hangulatú verseny szombati játéknapján Kevin McDine-nal került szembe az első fordulóban, aki kezdésnek túl nagy falatnak bizonyult számára. McDine 94 fölötti átlagára Nándinak nem volt ellenszere, 2-6 lett a mérkőzés végeredménye. Ezt követően azonban nem mindennapi élményben lehetett része, hiszen íróként éppen egy 9-nyilas, tökéletes játék jutott neki az angol Dave Chisnall-nak köszönhetően. A második napon egy első fordulóbeli győzelmet követően (Stefan Schaffer ellen 6-2), ismét Jamie Caven-be szalad bele Nándi. Míg neki nem igazán ment a játék, addig Caven 95 fölötti átlagot dobott és nyert is ezzel 6-1-re. Bezzeg Nándor röviden és tömören foglalta össze a hétvégi szereplését: „Gyenge voltam. Nem tudtam megvalósítani azt, amit akartam, de ha sikerült is volna megvalósítanom, akkor se biztos, hogy más lett volna összességében az eredmény.

Éppen Dave Chisnall 9-nyilasát írja fel Nándi a táblára

A folytatásra májusban a wiener neustadt-i Austrian Open-en került sor, amely az évad 7-8. Players Championship tornája volt. Ez volt az első olyan PDC-s verseny, ahol Nándi mellett további két magyar versenyző - Kaufmann Krisztián és Mészáros Zsolt (a képen) - is ott lehetett a főtáblán a sikeres kvalifikáció megvívását követően. Sajnos mindhárom magyar versenyzőnek az első forduló jelentette a végállomást, Nándit Scott Rand győzte le (2-6), aki bár kevéssé ismert játékos ez időtájt, aznap kiválóan szerepelt, egészen a legjobb nyolcig menetelt. A két újoncnak pedig meghatározó élményt jelentett két igazán neves játékos Wayne Jones, valamint Mark Dudbridge elleni találkozójuk. Vasárnap Kirk Shepherd (1-6) búcsúztatta Nándit az első fordulóban, amikor is rajta kívül már csak Mészáros Zsolt állt újra rajthoz, és szenvedett szoros, 5-6 arányú vereséget Sebastijan Pecjak-tól még a 128-as táblára jutásért.
 
Ezt követően a profik ritmusába kóstolhatott bele, hiszen rögtön a következő hétvégén a Csatornát átszelve az angliai Crawley-ban indult el a következő két Players Championship tornán. A 2008-as világbajnoki részvételét követően egyúttal első alkalommal játszhatott újra a darts őshazájában. A minden korábbi európai versenyénél erősebb mezőnyben (ott nincs kvalifikáció, csak a Pro Tour kártyával rendelkező 128 játékos indulhat) mindkét napon egy-egy az U21-esek között vitézkedő fiatal játékossal hozta össze a sors. Szombaton Michael Smith (3-6), vasárnap pedig Adam Smith-Neale (5-6) ellen veszített a nyitókörben, de ennek ellenére is hasznos és a későbbiekre vonatkozóan tapasztalatokkal zárult utazása, melyről külön interjúban számolt be a Dartsvilágon.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése