2011. június 5., vasárnap

Speedy Hire UK Open 2011 - elődöntők és döntő

Mint a tündérmesékben... Avagy James Wade útja a klinikáról a Speedy Hire UK Open 2011-es bajnoki címéig. Alig egy hete láttak napvilágot a hírek James Wade komoly egészségügyi problémáiról, most pedig már a friss bajnokról szólnak az írások, az alany pedig egy és ugyanaz az ember: James Wade. Neki sikerült az a bravúr, hogy vasárnap három mérkőzést is megnyerjen, hiszen a csúcsra vezető úton Paul Nicholson-t, Mark Webster-t és Wes Newton-t kellett legyőznie nagyjából egy negyed nap leforgása alatt.


Az első elődöntő: James Wade - Mark Webster
James Wade bámulatos fordulattal nyerte meg az első esti elődöntőt Mark Webster ellenében. Bár ő kezdhette a mérkőzést, csupán egyetlen egyszer vezetett, a legvégén! Mindvégig a walesinek állt a mérkőzés, a második szünetet követően már 7-3-ra vezetett, teljesen megérdemelten. Ekkor az angol egyet visszanyert elvesztett kezdései közül, s ezzel felzárkózott egészen 7-6-ra. Ám 8-6, majd 9-7 lett az állás a korábbi BDO világbajnok javára, csupán egyetlen leg hiányzott neki első nagy PDC-s döntőjéhez, ráadásul egy nyilat dobhatott is a győzelemért. Wade azonban egy remek 120-as kiszállóval menekült meg a várható befejezéstől, majd 9-9-nél a mérkőzés során először, már ő volt kedvezőbb helyzetben, ő kezdhette ugyanis a döntő leget. Ezt a lehetőséget pedig egy ilyen kaliberű játékos nem szalaszthatta el, így a 2008-as győztes újra megmérkőzhet a bajnoki címért.
"Nem feltétlenül érdemeltem meg ezt a győzelmet, de mindvégig igyekeztem és végül nyertem. Annyi 180-ast dobott, hogy egyszerűen képtelen voltam vele lépést tartani. A D18-nál, melyet a 9-9-ért dobtam virtuálisan becsuktam a szememet is, majd a döntő legben a 11-nyilas győzelem egyszerűn fantasztikus érzés volt." - mondta a győztes a mérkőzést követően. 

   

A második elődöntő: Wes Newton - Denis Ovens
A második elődöntőben sem maradt el a fordulat. vajon ki gondolta volna 5-2-es Ovens vezetésnél, hogy a tavaly is az elődöntőig jutó Denis Ovens már csupán egyetlen leget fog nyerni? Pedig így történt, Wes Newton magára talált és nyolc leget nyerve a következő kilencből bejutott élete első döntőjébe a kiemelt versenyek sorozatában. A korábban elsősorban a kisebb, TV-kamerák nélküli versenyeken bizonyító játékos immár a TV-kamerák jelenlétében is a legjobbak egyike, sőt akár a darts történelmébe is beírhatja a nevét a döntő megnyerésével.
"Kicsit csalódott vagyok a teljesítményemet illetően Raymond van Barneveld legyőzése óta, ám ez is elég volt ahhoz, hogy a döntőbe jussak. A 170-es kiszálló most nagy lökést adott a mérkőzés megnyeréséhez, onnantól nagyon beindultam. Győztem már le James-t is korábban, úgyhogy tisztában vagyok vele, hogy képes vagyok erre." - nyilatkozta Wes Newton.



A döntő: James Wade - Wes Newton 
A döntő érdekes mérkőzést hozott a tekintetben, hogy az egyik játékos relatív jól dobta a tömeget és szinte minden legben ő ért le először kiszállóra, míg a másik relatív gyengébben teljesített a kiszállókig, ám ha ott megkapta a lehetőséget, akkor többnyire élt is vele. Így fordulhatott elő, hogy bár borzasztóan James Wade-nek állt a zászló mindvégig, mégis 6-4-es Newton vezetéssel vonulhattak a második pihenőre a felek.
Onnan visszatérve azonban Wade elkezdte eltalálni a duplákat is, ekkortól már egyértelműen érezni lehetett, hogy hacsak nem történik valami újabb dráma, ezt a döntőt a nagy tornákon való finálék tekintetében lényegesen rutinosabb korábbi győztes nyeri. Így is lett, s ezzel James Wade már kétszeres UK Open bajnoknak vallhatja magát. Hetedik jelentős PDC tornagyőzelmét aratva ráadásul megerősítette Phil Taylor-t követő második pozícióját a nagy tornákat nyerő bajnokok sorában. Nem utolsósorban pedig egy 40.000 angol fontról (mintegy 12 millió forintnak felel meg) szóló csekket is magával vihetett Bolton-ból. Azt se felejtsük el, hogy míg a nagyok többsége csak pénteken kezdte meg a játékot és rögtön 9 nyert legre játszott, addig Wade-nek már csütörtökön játszania kellett két mérkőzést, ráadásul 4 nyert legre, amiben azért a nagyobb rizikót a jobb játékosok hordozzák.




Elődöntők:
James Wade (97,63) - Mark Webster (96,09) 10-9
Wes Newton (94,55) - Denis Ovens (88,75) 10-6

Döntő:
JAMES WADE (96,25) - Wes Newton (88,51) 11-8
 

1 megjegyzés:

  1. Ez a mai nap bővelkedett meglepetéssel, Barney nagyon nem volt ott a tábla előtt, Taylornak meg duplákat kell gyakorolnia. Remélem lesz Taylornak valami kis interjúja a veresége után.

    VálaszTörlés