2011. február 28., hétfő

PDC hétvége Barnsley-ban

Február utolsó hétvégéjén Barnsley-ban randevúzott a PDC-s társaság, ahol ezúttal egy kétnapos UK Open selejtezőt játszottak, valamint az ifjúsági versenysorozat második etapját rendezték meg. És nem a felnőtteknél dobták a 9-nyilast...


A héten elsősorban a közelgő wiener neustadt-i PDC Unicorn Youth Tour állomás miatti írásra érkezett egy olvasói kérdés, hogy vajon milyen színvonalúak is ezek az U21-es tornák, milyen játékkal lehet ott valakinek keresnivalója. Már ott is igyekeztem finoman rámutatni, hogy "van színvonal" az ifiknél is, de az igazi választ azt hiszem Barnsley-ban maguk a játékosok adták meg, közülük is elsősorban egy 20-esztendős Michael Smith névre hallgató fiatalember. 

Kronologikusan haladva az események sorában, szombaton először a UK Open első kvalifikációs versenyét rendezték meg. A június eleji UK Open-re nyolc selejtezőt rendeznek a profiknak, amit négy hétvégén tartanak, és az így kialakult összesített sorrend szerinti első 96 játékos jogosult a részvételre. Az eredményes szereplés mellett az is kikötés, hogy minimum kettőn részt kell venni a sikeres kvalifikációhoz. E mellett az amatőrök számára a Rileys klubokban (Rileys Darts Zones) április közepén rendeznek még számos - konkrétan 32 - selejtezőt, melyről az út ugyanoda vezet, a boltoni UK Open-re, a darts FA-kupájára. 

A szombati selejtező tornát (142 induló), melytől egy néhányan távol maradtak (pl. Phil Taylor, Raymond van Barneveld, James Wade, Ronnie Baxter) Steve Brown nyerte, közel 104-es átlagot dobva a döntőben Ian White ellenében. Ha valaki esetleg húzza a száját a döntő résztvevőinek olvasásakor, akkor ezt annak fényében tegye, hogy ők az elődöntőkben Simon Whitlock-ot és Adrian Lewis-t (Ian White-nak az edzőtársa) győzték le...

Steve Brown, aki pályafutása első PDC Pro Tour sorozatba tartozó versenyét nyerte, roppant boldog volt a győzelmét követően: "Olyan, mintha álmodnék, szinte hihetetlen! Már talán egy milliószor is elképzeltem ezt a pillanatot, de átérezni a győzelmet mégiscsak más, semmihez nem fogható érzés. Ez volt az első döntőm, és semmiképpen nem akartam elszalasztani ezt a kínálkozó lehetőséget, tudtam, hogy minden egyes eldobott dart számít - és sikerült véghezvinnem! Az egész nap során elég jól ment a játék. Három mérkőzést is 6-5-re sikerül megnyernem, melyeken volt néhány szép dobásom, ami önbizalmat adott."

Még egy említésre érdemes esemény erről a tornáról. Az első fordulóban Stacy Bromberg, a tavalyi női világbajnok Dave Chisnall-lal került szembe. És szokatlanul szépen helytállt. Már a 6-3-as eredmény is sejtetett valamit, mert Chizzy - aki januárban Halléban a Bezzeg Nándor által írt mérkőzés dobott 9-nyilast - igencsak jó formában játszik a januári PDC-hez csatlakozása óta. Nos Bromberg öt 180-assal, valamint egy 164-es kiszállóval nehezítette meg ellenfele dolgát azon az összecsapáson.


1. UK Open kvalifikáció, Barnsley – 2011. február 26.

Steve Brown (Fotó: PDC)
Negyeddöntők
Simon Whitlock - Mark Frost 6-1
Steve Brown - Jamie Caven 6-5
Adrian Lewis - Wes Newton 6-3
Ian White - Dave Chisnall 6-3 

Elődöntők
Steve Brown - Simon Whitlock 6-3
Ian White - Adrian Lewis 6-1

Döntő
STEVE BROWN - Ian White 6-3



Szombaton este következett a PDC Unicorn Youth Tour idei második állomása, melyet a 19-esztendős manchesteri Shaun Griffith nyert meg. S bár kétségtelen, hogy a legnagyobb siker a végső győzelem, ennek ellenére mégis a második helyezettről kell megemlítenem egyet, s mást. Egyrészt azért, mert Michael Smith a negyeddöntőben és az elődöntőben a tavalyi U21-es világbajnokság első két helyezettjét, Michael van Gerwent és Arron Monkot győzte le egymás után (na jó, teszem hozzá előtte Co Stompe Junior-t, azaz Co Stompe fiát, azt megelőzően pedig az előző ifi verseny győztesét, Adam Huntot verte meg...), másrészt azért, mert mindezt a fantasztikus sorozatot úgy vitte véghez, hogy a Michael van Gerwen elleni mérkőzésen egy 9-nyilast is teljesített, a 12, ill. 13 nyilas leg mellett (így lett 3-0). Egészen halkan megjegyezve, ez 132-es átlagot jelent a rövid mérkőzésre...

PDC Youth Tour 2. verseny – 2011. február 26.

Negyeddöntők
Shaun Griffiths - Steve Haggerty 3-2
Ryan Harrington - Richard North 3-2
Arron Monk - Ricky Evans 3-1
Michael Smith - Michael van Gerwen 3-0 - Michael Smith 9-nyilast dobott

Elődöntők
Shaun Griffiths - Ryan Harrington 4-0
Michael Smith - Arron Monk 4-3 

Döntő
SHAUN GRIFFITHS - Michael Smith 4-2



Vasárnap került sor az újabb UK Open kvalifikációs tornára. Michael Smith pedig vélhetően extázisban a felnőttek között is folytatta előző napi U21-esek közötti menetelését. S ezt olyan eredményesen tette a korábban maximum a legjobb 16-ig jutó ifjú titán, hogy megnyerte a felnőtt versenyt!

"Ez a legnagyszerűbb érzés, amit valaha is éreztem az életemben! Tegnap egy 9-nyilas, ma pedig ez a tornagyőzelem, egyszerűen hihetetlen. Először azt hittem, megint a 16 között vérzek el, ahogy szoktam (Robert Thornton 5-2-re vezetett ott ellene...), de ahogy túljutottam azon a határon, már úgy véltem, nincs aki megállítson a folytatásban (és legyőzte Simon Whitlock-ot is...)." - mondta el a hétvége hőse, akinek elsődleges célja az idei évre a legjobb 64 közé kerülés a világranglistán, majd a legjobb 32-be, miközben komoly kihívás elé állíthatja a legnagyobbakat is.


2. UK Open kvalifikáció, Barnsley – 2011. február 27.

Michael Smith (Fotó: PDC)
Negyeddöntők
Michael Smith - Vincent van der Voort 6-2
Simon Whitlock - Mark Webster 6-3
Darren Johnson - Mark Walsh 6-5
Dave Chisnall - Wes Newton 6-5

Elődöntők
Michael Smith - Simon Whitlock 6-4
Dave Chisnall - Darren Johnson 6-4

Döntő
MICHAEL SMITH - Dave Chisnall 6-5



2 megjegyzés:

  1. Ezt a cikket olvasva nem maradt más hátra, minthogy elviszem a nyilaimat a MÉH-be... :(

    Kulcsár Attila

    VálaszTörlés
  2. egy 'kicsit' durva az a 132-es átlag! bár anno láttunk ilyet van Gerwentől is, amikor Barneveld ellen megdobta a 9 nyilast. akkor ő 4 leg-ben (3:1-re nyerte a set-et) 136-os átlagot tolt. szóval ez még nem azt jelenti, hogy ő lesz az új télor, mindenesetre jó úton jár! :)
    Polgár Péter

    VálaszTörlés