2011. február 13., vasárnap

Phil Taylor két évre visszavonul?

A The Sun szombaton megjelent írása szerint Phil Taylor fontolóra vette, hogy két éves szünetet iktat be hosszú és egyedülállóan sikeres pályafutásába azt követően, hogy csütörtökön már-már csúfos vereséget szenvedett a 888.com Premier League Darts 2011-es idényének nyitófordulójában.


A rövid cikk az alábbi mondatokat tulajdonítja Taylornak: "Szünetet kell tartanom. 25 éve folyamatosan benne vagyok, és most kimerültnek érzem magam. Nem is igazán tudom, hogy mi a gond velem. Soha nem éreztem még így. Vajon vágyok-e arra, hogy visszaküzdjem magam és újra világbajnok legyek? Őszintének kell lennem és valójában erre az a válasz, hogy nem. Úgy érzem, hogy két év kihagyásra van szükségem. Rendbe kell rakni önmagamat.

Eddig a megjelent írás, a helyi bulvársajtóban.

A valóságtartalmán egyelőre lehet vitatkozni, de két dolog biztos: az egyik, hogy a tavaly 50. születésnapját ünneplő és visszavonulását 55 éves korára predesztináló tizenötszörös világbajnok az elmúlt nyolc hónapban önmagához mérten nagyon mérsékelt időszakot tudhat maga mögött, s ezt "koronázta meg" a korábbi tanítványától csütörtökön elszenvedett megalázó vereséggel (mégha nem is volt teljesen egészséges, mert influenzával küszködött), a másik pedig, hogy Phil Taylor csak úgy nem vonulhat vissza és nem tűnhet el mondjuk két évre.

Reméljük, nem fordít hátat a közönségnek...

Egyrészt szerződéses kötelezettségek vannak (a Premier League sorozatot egészen biztosan végig kell játszania), másrészt a PDC márkanév és Phil Taylor neve között is igencsak szoros kapcsolat áll fent. A szponzorok támogatásában az ő neve is sokat nyom a latba, így ők sem vennék szívesen, ha akár csak egy időre is hátat fordítana, nem beszélve Barry Hearn-ről, a PDC mindenható elnökéről.

Így tehát, ha van is valóságalapja a The Sun-ban megjelenteknek, az elsősorban azt jelentheti, hogy Phil Taylor egy időre főképp a nagyobb tornákra koncentrál majd, és érzékelhetően visszavesz a Pro Tour Players Championship sorozat hétvégi versenyein való jelenlétéből, valamint esetlegesen a bemutatóiból. De a televízióban közvetített, komoly szponzorok által támogatott jelentősebb eseményeken minden bizonnyal még  "pihenése" idején is jelen lesz.

A januári németországi tornán Halléban még játszott, vajon ott lesz-e Bécsben is?

Más kérdés, hogy nekünk magyaroknak különösen nem jönne jól már csak a két feltételezett csökkentés sem két okból. Egyrészt mert ez nagy valószínűséggel jelentheti azt, hogy a májusi Wiener Neustadt-ban rendezendő PDC Players Championshipen sem áll majd rajthoz, márpedig Magyarországhoz ilyen közel még sosem rendeztek ekkora PDC-s eseményt, melyre sokan kíváncsiak lehetnek hazánkból is, másrészt ha még nincs írásos megállapodás a Vasas Centenáriumi rendezvénysorozatának záróeseményére, melyre szintén őt várják hazánkba, akkor ez a szereplés is veszélybe kerülhet.

De leginkább reménykedjünk abban, hogy már a következő csütörtökön Nottingham-ben Mark Webster ellen újra megmutatja, hogy miért is őt nevezik The Power-nek és gyorsan szertefoszlatja a fentiekben ecsetelt találgatásokat, spekulációkat és minél több honfitársunk láthatja őt élőben is ez év tavaszán.


3 megjegyzés: