2013. január 26., szombat

Mire számíthatunk Hamburgban a kezdésig?

Ez az írás elsősorban azoknak szól, akik a tavaly még nem követték figyelemmel a PDC World Cup of Darts hamburgi eseményeit, vagy szívesen idézik fel újra azokat néhány nappal az idei esemény megkezdése előtt. Számos korábbi írásra utaló hivatkozás és tavalyi fotó is megtalálható lesz benne, megpróbálom előre elképzelni és felvázolni a péntek 14 órai színpadra lépésig várható eseményeket.

Szóval ismét egy nagyszabású PDC-s rendezvény előtt állunk, melynek részünkre még mindig különlegessége és újszerűsége, hogy magyarok is jelen lesznek rajta. Számunkra ez az egyik legnagyobb megtiszteltetés is egyben, hogy immár második éve számon tartják Magyarországot a világ első 24 darts nemzete között. Míg a tavalyi évben nyilvánvaló volt az oda kerülésünk (akkor a 24. helyre :-)) a világranglistán elfoglalt pozíciókat tekintve, addig ez az idén közel sem volt ennyire egyértelmű, hogy ott lehetünk. Nincs ugyanis magyar játékos jelenleg a PDC világranglistáján, amely az elmúlt két esztendő "pontszámait" (valójában pénzdíjait) tartalmazza. (Nem számít bele ugyanis a Csapat Világkupa pénzdíja). Ám mégis ott lehetünk, míg a ranglistán megtalálható egy-egy indiai, szingapúri, hong-kongi és portugál versenyző országa nem. Kis híján ide sorolhatók az olaszok is, ám ők végül az utazási nehézségekre hivatkozó Fülöp-szigetek helyén meghívásra kerültek. (Mondjuk magam is meglepődtem, amikor felfedeztem az olasz versenyző nevét a világranglistán. Aki ellenőrizni szeretné, csak szólok, hogy gyorsabb, ha hátulról kezdi a keresését.)


Ami már magát Hamburgot illeti, a helyszín változatlanul az Alsterdorfer Sportcsarnok, melynek Nándival már szinte minden helyiségét ismerjük. Sőt, immár a csarnok mellett parkoló kamionok és közvetítő autók sokasága, valamint a hozzájuk vezető kábelek tömkelege sem jelenthet majd szokatlan látványt. A színpad minden bizonnyal a World Matchplay-en felállított dekorációra fog majd hasonlítani az azonos, egyben névadó főszponzornak köszönhetően - remélhetőleg megtartva a tavalyi évben a résztvevő nemzetek színeiben pompázó, látványos zászlós díszítést is. A szálláshely változik, a PDC ezúttal egy előkelőbb szállodában rendezi be a központot és kínálja fel az elhelyezést a csapatoknak. Ez sajnos azt is jelenti, hogy a borsos áron ott kínált szobák helyett a magyar csapat ezúttal másik szálláshelyet volt kénytelen választani magának. Igazán kár ezért, mert összehasonlíthatatlan a hangulata egy közös lobby-nak, bárnak, gyakorlószobának - de a mai hazai szponzoráció (többnyire hiánya) mellett most ez jut. Tavaly egyébként az amerikai csapat lakott más szállodában - bár kétlem, hogy ez akkor is hasonló okok miatt történt. Minden más tekintetben azért biztatónak ígérkezik a választott szálloda, amely mindössze bő 2 km-re található a versenyhelyszíntől.

A csarnokban már csütörtökön este nagyüzem lesz, lévén idén a kibővített európai versenysorozatot egy angliai versennyel indítják, melyre ugyanúgy selejtezőket is vívnak, mint az öreg kontinensen rendezett tornákra. Hamburgban január 31-én rendezik ezt az európai kvalifikációt, melyről 8 játékos jut majd be a márciusi mineheadi versenyre. Nem lennék meglepve, ha első pénteki ellenfelünk egyik tagja, Ronny Huybrecths is ott dobálná a nyilakat csütörtök este 20 órától. A mieink azonban a pénteki fellépésre összpontosítanak, ami nem is árt, hiszen a tavalyi évhez hasonlóan ismét velünk indítják a programot. Jelentős különbség ez ahhoz képest, aki csak 2-3 órával később lép majd a színpadra.


Ehhez természetesen ismét elsőként kell majd a csarnokba érkezni jó két órával a kezdést megelőzően, amikor még mindenki csak a helyét keresi a saját helyiségében, bár a színpad már teljes pompájában áll. A szokásos regisztrációs karszalagok és igazolványok felvétele is akadozhat még ilyenkor, a szervezők pedig mérgezett egér módjára rohangálnak fel s alá. Könnyen előfordulhat, hogy elkezdenek az embernek egy mondatot mondani, amit csak 5-10 perc múlva, a legközelebbi felbukkanáskor fejeznek be (jó esetben...). Ekkor még a profi kommentátorok is csak ismerkednek a szabályokkal, lebonyolítással, elkezdenek akklimatizálódni az aktuális helyszínhez. Ők belakják a sajtóközpontot és elkezdenek vadul információkat gyűjteni a résztvevőkről - ami ilyenkor a szokásosnál nehezebb, hiszen olyan csapatok, játékosok vannak jelen, akikről ők ott hallanak először. Nyilván fogják majd a fejüket, amikor a nyitómeccsen felfedezik Mészáros Zsolt nevét, akinek még a vezeték és keresztnevét is fordítva kezelik jelenleg - de le kell nyelniük ezt a békát is. Így hát Stuart Pyke majd udvariasan felkeres minket és megtudhatja milyen háttérrel is érkezett oda Zsolti, és mit alkotott Nándi az eltelt egy esztendő során. Valamint nem éri majd meglepetésként őket, hogy immár nem a Malév egyik utolsó járatán érkezett Hamburgba a csapat. E közben a srácok nyüstölik majd a gyakorló táblákat, ahol ekkor csupán a délutáni felvonásban érdekeltek lesznek csak jelen.


Délután 14 órára aztán profi módon összeáll majd minden, s amint a SkySports megkezdi élő közvetítését a PDC World Cup of Darts-ról, elsőként Bezzeg Nándort és Mészáros Zsoltot kísérik majd le a lépcsőkön, hogy a színpad mögül a bevonuló folyosó végébe tessékeljék őket. Majd az élő képen John McDonald felkonferálja Magyarországot és a torna nyitányaként Nándi és Zsolti pacsizhat elsőként a vélhetően még erősen csak lézengő közönséggel mielőtt a színpadi lépcsőkre lépnek az őket felvezető dekoratív walk-on girl mögött. Természetesen a nyomukban szorosan ott lesznek a Huybrechts-brothers, vagyis Kim és Ronny Huybrecths Belgium képviseletében. És 6-6 3-3 gyakorló nyíl eldobását követően máris kezdődhet a VB. Várható, hogy a négy nyert legre vívott páros mérkőzés villámgyorsan véget is fog érni, különösen ha nem úgy indul az első leg, mint tavaly a kanadaiak ellen, ahol a 23. duplára dobott nyíl vetett csak véget az első partinak.



Hogy mindezt hol lehet majd élőben nézni - a helyszínt kivéve -, az evidens mindazon helyeken, ahol a SkySports 2 adása fogható (pl. sport pubokban is), illetve PDC.TV internetes előfizetés van. Minden további elérhetőség az internet adta pillanatnyi lehetőségek függvénye. A Dartsvilágon az esemény oldalán ki lesz téve a mypremium.tv adása, de semmi garancia nincs rá, hogy elérhető is lesz rajta akkor az adás (különösen, hogy nem az 1-es csatornán közvetítik az eseményt). Éppen ezért lesznek további linkek is az oldalon, ahol érdemes lesz körülnézni az élő adás végett.



A World Cup of Darts 2012. évi eseményiről szóló hosszabb írás itt érhető el.
A tavalyi Kanada - Magyarország mérkőzés itt nézhető meg.
Az elmúlt évi fotók itt érhetők el.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése