2013. január 19., szombat

Kiemelt csoportellenfelünk: Észak-Írország

Mint arról korábban már beszámoltam, Magyarország a H csoportba került a február 1-én rajtoló PDC Csapat Világkupán, amely csoportnak a kiemelt csapata Észak-Írország. Elsőként tehát velük, egészen pontosan az észak-ír csapatot alkotó Brendan Dolannel és Michael Mansell-lel ismerkedjünk meg.



Az észak-ír válogatottat a 6. helyen emelték ki a szervezők, ami a csapatot alkotó játékosok ranglistahelyezéséből fakad. Brendan Dolan a 19., Michael Mansell pedig az 51. az aktuális rangsorban.

Brendan Dolan ebben az évben tölti majd be 40. életévét és a 2002-es esztendő óta versenyez a PDC-nél. Komolyabbra 2008-ban fordult a karrierje, abban az évben már közel 30 tornán vett részt. A köztudatba a 2011. októberi World Grand Prix-n robbant be, ahol az elődöntőben olyat tett, ami még Phil Taylornak sem sikerült, 9-nyilast dobott a dupla beszállóval indított játékban. (Csak érdekességként: a "szenvedő" alanya ennek ugyanúgy James Wade volt, mint Taylor egy mérkőzésen belüli két 9-nyilasának, és van Gerwen egy nyíl híján zsinórban dobott két 9-nyilasának is. Úgy látszik Wadey-t vonzza a történelem...) Ott végül a döntőben kapitulált Phil Taylorral szemben, de ez sem akadályozta meg abban, hogy magára akassza a "Történelmet író" szerény becenevet.


A 2012-es esztendőben további sikereket ért el, két újabb elődöntőt vívhatott PDC major versenyen. Nyáron az European Championshipen legyőzte Phil Taylort, aki ezzel a torna negyedik éve zajló történetében először szenvedett vereséget. Ősszel visszatért előző évi sikere színhelyére, ahol ismét csak a döntő küszöbén állították meg. A legutóbbi világbajnokságon Mark Jones legyőzését követően Raymond van Barneveldtől szenvedett vereséget az alacsony termetű, I'm Shipping Up to Boston című Dropkick Murpys zenére a színpadra vonuló észak-ír éljátékos.

Dolan társa, csakúgy, mint 2012-ben, ismét Michael Mansell lesz, akivel ugyanazon esztendő, ugyanazon hónapjában is születtek. A balkezes játékos azonban 2006-2010 között még a BDO-nál játszott, mindössze 2011-től versenyez a PDC-nél, melyre az év eleji kvalifikációs tornán (Q School) vívta ki a játékjogot. Igazán emlékezeteset még nem alkotott, bár számos győzelmet azért aratott az 51. pozíció megszerzéséhez. A 2013-as világbajnokságon a későbbi győztes, immár 16-szoros világbajnok Phil Taylor győzte le a nyitó körben, aki ellen 78,5-ös átlaga mindössze egyetlen leg megnyerésére volt elegendő. Mickey bevonulózenének Eminem Lose Yourself című dalát használja.

A PDC World Cup of Darts első felvonásakor 2010-ben - John MaGowan volt akkor Dolan párja - meglepetésre kikaptak Ausztriától, így azonnal csomagolhattak is. Tavaly Hamburgban már Dolan-Mansell párosításban szintén 6. kiemeltként kezdték a tornát és esélyeshez méltóan le is győzték Dániát, 1-1-es egyéni mérkőzésállást követően a párost megnyerve. A folytatásban vívott negyeddöntő során minden mérkőzést elveszítve búcsúztak a hollandokkal szemben. Azon a páros mérkőzésen 4-3 arányban maradtak alul a van Barneveld-van der Voort kettőssel szemben.

Észak-Írországnak jelenleg három versenyzője található meg a PDC ranglistáján, míg ketten éppen a legutóbbi két nap során nyertek Pro Tour kártyát az ezen a hétvégén zajló Q School küzdelmei során. 

Magyarország Észak-Írország elleni mérkőzésére rosszabb esetben (Belgium elleni vereség esetén) február 1-én, péntek este 20 órától kerül majd sor, míg jobb esetben (Belgium legyőzése esetén) február 2-án 14:30-kor kezdődik a találkozó Hamburgban a SkySports kamerái előtt. A páros mérkőzést négy nyert legre vívják. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése