2011. február 11., péntek

A feje tetejére állt a dartsvilág...

Az első fordulót rendezték meg a 2011-es Premier League Darts sorozatban és a tabella máris így fest: Phil Taylor, James Wade, Simon Whitlock, Raymond van Barneveld. Igenám, de alulról nézve... Az újoncok és az újdonsült világbajnok ellenben szárnyaltak, köztük a kis képen látható "repülő skót", Gary Anderson is.


Minden idők legsúlyosabb vereségét szenvedte el Phil Taylor a Premier League-ben, hiszen 8-2 arányban maradt alul Adrian Lewis-zal szemben. Korábban még 2008-ban kapott ki 8-3-ra Peter Manley-től, eddig az volt a legnagyobb arányú veresége a tizenötszörös világbajnok legendának. "Mellesleg" 101. Premier League-ben vívott találkozóján hatodik vereségét szenvedte el.

Már a párosítás önmagában is számos érdekességet rejtett, hiszen az egészen tavaly őszig fennálló korábbi mester-tanítvány, tizenötszörös világbajnok-feltörekvő ifjú, egymás ellen (tv-s mérkőzésen) veretlen-nyeretlen viszonyok most hirtelen megváltoztak. Ezúttal már úgy kezdték az idei Premier League sorozatot, hogy Adrian Lewis az aktuális világbajnok és egyszer már sikerült legyőzni Phil Taylort kamerák előtt is a tavaly októberi World Grand Prix elődöntőjében. 

Azonban még ezen "szerepcserékhez" viszonyítva is döbbenetes volt azt látni, hogy a sorozatot tavaly még két 9-nyilassal lezáró The Power csak asszisztál Adrian Lewis szinte megalázó győzelméhez, amely során 2-2-t követően zsinórban hat leget veszít el a múlt hétvégén még újra tornagyőzelmet ünneplő Taylor. Sokat mond erről a mérkőzésről a végén lejátszódó, fotón is megörökített jelenet, amikor Lewis vigasztalta Taylort a kobakjára nyomott puszival... Azért felemelőbb látvány The Powert ereje teljében ünnepelni látni.


"Ez szörnyű volt, és keményen kell dolgoznom, hogy helyére rakjam a dolgokat. A továbbiakban így nem akarok játszani. Tudom, hogy mit kell tennem, és csak rajtam áll, hogy el is végezzem a teendőimet." - mondta el Phil Taylor a  mérkőzést követően.

Adrian Lewis ezzel szemben boldog és duzzad az önbizalomtól: "Phil mindent megpróbált a mérkőzés közben, de ha a világ legjobb játékosát 8-2 arányban le tudom győzni, akkor biztos vagyok benne, hogy bárkit meg tudok verni. Jól koncentráltam és szép munkát végeztem, de hosszú ez a sorozat és továbbra is kiegyensúlyozottnak kell maradnom."



A további mérkőzéseken is nagyjából az történt, amit az utóbbi két hónap során mutatott formák alapján várni lehetett: Mark Webster nagyon magabiztosan győzte le a szánalmasan vergődő James Wade-et, és Gary Anderson is megmutatta, hogy ő miért az idén játszott világbajnoki döntőt, a tavaly még ugyanott szereplő Simon Whitlock ellen. Talán furcsa ezt az első fordulóban kijelenteni, de kis bátorsággal leírható, hogy a vélhetően alsóházi rangadóból ezúttal Terry Jenkins került ki győztesen, bár Raymond van Barneveld 6-4-re még vezetett, utána azonban nem nyert több leget a zsinórban négyet hozó The Bull-lal szemben.

Természetesen az első fordulót követően nagyon messzemenő következtetéseket nem szabad levonni, különösen nem egy 15 héten át zajló vetélkedés tekintetében, de ha az utóbbi fél évet is hozzávesszük, akkor azért megállapítható, hogy már az első fordulót követően sem véletlenül fest így a tabella.

Bár James Wade tavaly is kiábrándítóan kezdte ezt a sorozatot, akkor nagyszerűen felállt, továbbjutott, sőt egy hosszú időre emlékezetes döntőt vívott végül Phil Taylorral. Nagy kérdés azonban, hogy erre az idén is képes lesz-e, mert ellenkező esetben tartósan a táblázat alsó felében találhatja magát. Erre sajnos jó esélyei vannak a hosszabb ideje csúcsformán kívül versenyző Raymond van Barneveldnek, és ebben a borzalmasan erős mezőnyben Terry Jenkinsnek is. Ha a fellendülőben lévők formája kitart, a négy továbbjutó helyért vélhetően öten folytatnak majd komoly harcot.


Az 1. forduló eredményei
Mark Webster (100,49) - James Wade (86,79) 8-3
Gary Anderson (97,02) - Simon Whitlock (99,09) 8-5
Raymond van Barneveld (89,73) - Terry Jenkins (90,65) 6-8
Adrian Lewis (100,79) - Phil Taylor (90,54) 8-2



A nap eseményeinek hivatalos fotógalériája itt tekinthető meg.














2. forduló
Február 17. - Capital FM Arena, Nottingham

Simon Whitlock - Raymond van Barneveld
James Wade - Adrian Lewis
Phil Taylor - Mark Webster
Terry Jenkins - Gary Anderson



3 megjegyzés:

  1. Szuper volt az első forduló, de ez biztos, h csak jobb lesz. Tippjeim bejöttek minden mérkőzésre, ez meg is lepett :) Én Gary-t tartom a legesélyesebbnek, de Lewis ismét egy nagyon magabiztos játékot mutatott, ki tudja, talán megismétlik a VB-döntőt :) Wade, Barney és Taylor veresége nem lepett meg. Bár azért nem ma láttunk ilyet, h az este végén Taylor kap ki a legjobban és ezzel a legrosszabb mutatóval áll ott alul :)) De igaz, nagyon messzi még a vége. Esélyesnek viszont erre a tornára sem látom, a tömeggel bajban volt. Valaki esetleg meg tudná mondani, h mi volt Wade-Webster meccsén, az első 2 leg utáni "dobálgatás"? Én képernyő rögzítő programmal vettem fel, hangot viszont elfelejtettem állítani és némán néztem vissza a meccseket nemrég. Ebből nem sikerült rájönnöm, h mi volt az. Összevesztek valamin? Kámon Wade & Gary :))

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Szóval senki sem tudja? :) Juszkó írtál valamit, de az törölve lett :S

    VálaszTörlés