2012. február 24., péntek

És a (Taylor-)show folytatódik

Csütörtökön este - legalább az internet jóvoltából - ismét szemtanúi lehettünk a Premier League-nek nevezett nagyszabású PDC-s show aktuális állomásának. A nyolcadik éve megrendezett sorozat immár a világbajnokság rendíthetetlennek tűnő státuszával vetekszik, míg jellegének köszönhetően látogatottságában felül is múlja az Alexandra Palace-beli eseményt. Ezúttal 8.000 ír tombolta végig Belfast-ban a világ nyolc kiválasztottjának vetélkedését.


A világbajnoki címet követően manapság alighanem a Premier League trófeának van a legnagyobb jelentősége a darts világában. Ám amíg a világbajnoki címért 72 versenyző száll harcba Londonban, addig a Premier League-ben mindössze nyolcan mérik össze tudásukat 15 héten keresztül. Ám ez a nyolc játékos egyben aktuálisan a világ nyolc legjobbjának ítélt dartsozó, akiknek a hétről-hétre rendezett fellépéseivel alkalmanként 4-10 ezer fős csarnokokat töltenek meg nézőkkel.

Innentől kezdve pedig egy hatalmas show-ban lehet része mind a közönségnek, mind pedig a játékosoknak egyaránt. Nem véletlenül vágyakozik szinte minden a világranglista legjobb 16 helyezettje közé bejutó játékos arra, hogy egyszer részese lehessen ennek a nagyszabású eseménynek. Az idén ez a kiváltság Andy Hamiltonnak és Kevin Painternek jutott, ami ugyan sok vitát kavart, ám ők már fürdenek a népszerűségben és együttesen már három győzelemél járnak ugyanennyi fordulót követően.

Phil Taylor időnként már a világbajnokság elé is helyezi a Premier League-et, amit még egy dolog különböztet meg nagyban a világbajnokságtól. Míg utóbbin minden egyes mérkőzés gyakorlatilag élet-halál harcot jelent, hiszen a vesztes azonnal búcsút mondhat (minimum) egy évre a tornának, addig a Premier League-ben közel sem okoz ekkora tragédiát egy-egy vereség, hiszen további 13 hét áll a rosszul sikerült este kiküszöbölésére. A mostani sorozatot három vereséggel indító James Wade sem került még lehetetlen helyzetbe, elméletileg bőven van még lehetősége a legjobb négy közé kerülve kiharcolni a rájátszásba kerülést.

Közel egy Papp László Arénányi néző Belfastban a Premier League 3. fordulóján (Fotó: PDC)

Sőt, tulajdonképpen "mindössze" ennyi minden rajthoz álló célja, hogy a tabella első felében végezzen a végelszámolásnál megadva a lehetőségét, hogy a play-off-ban elődöntőt vívhasson, onnantól kezdve már úgyis bármi megtörténhet az utolsó estén. Ennek a felszabadultságnak köszönhetően aztán remek hangulatú párharcoknak lehetünk - az internetnek köszönhetően - hétről-hétre szemtanúi. Itt mindenki bátran kísérletezhet, s még a vesztesek is többnyire remekül érzik magukat a színpadon. Bár a közönségnek megvannak a maguk kedvencei, Adrian Lewis is inkább csak mosolyogva veszi tudomásul, hogy az idei szezonban ő lett az egyik aktuális feketebárány.

Phil Taylor pedig egyenesen szárnyal! Immár három hete zsinórban olyan parádét ad elő a sorozat keretében, hogy nem érti az ember, hogyan tud ez a nagypapa még mindig egy-egy újabb lapáttal rátenni, s újabb és újabb csúcsokat ostromoló előadást nyújtani. Süt róla, hogy abszolút felszabadultan játszik, egyedül az újabb rekordok jelentenek kihívást számára, s szinte ugyanúgy tud örülni az ellenfelek jó teljesítményének, mint a sajátjának. Az első héten egy 112,79-es átlaggal indított, amely a Premier League történetének második legmagasabb átlaga volt, majd ezt a második héten egy 9-nyilassal "feledtette", hogy a harmadik fordulóban egy 112,91-es teljesítménnyel adja át két hét korábbi átlagát a múltnak. Három fordulóra vetítve mindez 111,25-ös átlagot jelent, ilyenre se tudom volt-e már példa valaha is a darts történelmében.

Ritka pillanat, Phil Taylor magányosan a színpadon (Fotó: PDC)

Ha Barney majd egyszer az unokájának elmeséli, hogy 105,93-as átlagot teljesítve és 100%-os kiszállót dobva kikapott, alighanem a fiatalember is csak egyre gyanakodhat majd: Phil Taylor-ra. The Power minden idők legkeményebb sorozatának tartja az ideit (nem tudom mondta-e már valaha érdekelt játékos, hogy nem az aktuális verseny a legkeményebb... :-)), az mindenesetre biztos, hogy az a mezőny, melyben James Wade pont nélkül kullog az utolsó helyen, s előtte egy a játékhoz újra kedvet kapó, s valóban sokszor régi önmagát idéző Raymond van Barneveld áll, az - pestiesen szólva - nem gyenge.

Érdekes ugyanakkor, hogy még ez a nagy felszabadultság is milyen távol esik ilyen kaliberű játékosoknál is az edzőterem atmoszférájától, melyben a csütörtök esti mérkőzéseket megelőzően Phil Taylor zsinórban tíz bull-t dobott (és itt most csak a pirosra kell gondolni), míg Gary Anderson - éppen Phil Taylor elmondása szerint - öt 9-nyilast...

Mit lehet erre mondani? "Noooooooormálisak?"
És vajon a hazai sporttelevíziók azok, hogy nem közvetítik ezeket az egyáltalán nem kis közönséget vonzó eseményeket?
Márpedig mindenki együtt énekli ezeken, hogy "there's only one Phil Taylor", vagyis hogy Phil Taylor csak egy van. Márpedig a darts vlsz. felbecsülhetetlen, hogy mennyit köszönhet ennek az egy fenoménnek. Őt pedig addig lehet élőben közvetíteni, amíg ott van, és ilyen produkciókkal rukkol elő.       

Így könnyű 9-nyilast és 10 bullt dobni... :-) (Fotó: PDC)
 
A Premier League-ről minden további információ, csütörtök esténként pedig élő közvetítés ezen az oldalon található. Ott elérhetők többnyire a DartsBlog írásaira mutató linkek is, ahol Barta Zsolt szinte minden egyes eldobott nyílról beszámol részletes statisztikáiban. 


5 megjegyzés:

  1. Nagyon jó a cikk Peti!!
    A kulisszák mögötti teljesítményükre pedig nem találok szavakat!

    Lajos

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon jó cikk! Külön öröm és köszönet érte, hogy az általam számolt statisztikára támaszkodtál, nem pedig a Wikipedia "ámokfutására" (szerintük úgy kell tornaátlagot számolni, hogy az egyes mérkőzések átlagát összeadod és osztod a mérkőzések számával... no comment).

    Zsolti

    VálaszTörlés
  3. Nekem úgy rémlik, hogy Taylor 'csak' 3 kilencnyilasról beszélt, de ez még így is éppen elég elképesztő.

    VálaszTörlés
  4. Nem akartam pontatlanul visszaadni Taylor szavait, ezért biztosra mentem, és visszahallgattam még az írás előtt (ma is elérhető a felvételen). Ő ötöt említett, bár - ha már ennyire belemegyünk - azt is mondta, hogy Anderson utána kikapott. Na utóbbiról tudjuk, hogy biztosan nem így volt azon az estén, de reméljük előbbi azért helytálló infó volt The Power szájából.

    VálaszTörlés
  5. ok, akkor én emlékeztem rosszul

    VálaszTörlés