2012. május 4., péntek

PDC Premier League Darts - öten két helyért az utolsó fordulóban

Nem mindennapi izgalmakat tartogat az idei Premier League május 10-i utolsó fordulója, ugyanis az eddigi eredményeknek köszönhetően míg Phil Taylor és Simon Whitlock már páholyban érezhetik magukat, Gary Andersonon kívül az összes többi játékos úgy utazhat Newcastle-be, hogy eséllyel pályázik a további két rájátszást érő helyért. Bár James Wade és Adrian Lewis várják némileg kedvezőbb helyzetből a sorsdöntő fordulót, még akár mindketten el is bukhatják ezt a pozíciójukat.


Hogy szemléletesebb legyen a szituáció, nézzük rögtön az aktuális tabellát, mely így fest:


Ehhez képest az alábbi mérkőzések következnek május 10-én este Newcastle-ben:
Andy Hamilton - Kevin Painter
Gary Anderson - Phil Taylor
Raymond van Barneveld - James Wade
Adrian Lewis - Simon Whitlock

Ezek közül a második szinte teljesen tét nélküli, ám a további három találkozón "élet-halál" harcok várhatóak a maradék két továbbjutást jelentő hely megszerzéséért. S ne feledjük, még az első négy sorrendje sem mindegy, hiszen minden bizonnyal a további három továbbjutó még Phil Taylort is szeretné elkerülni majd az elődöntő során, vagyis lehetőleg úgy kivívni a négy közé kerülést, hogy lehetőleg ne pont a negyedik helyen zárjanak. Ez alól talán Kevin Painter és Andy Hamilton jelenthet kivételt, akik minden bizonnyal a negyedik pozícióval is ugyanolyan boldogok lennének.

A május 10-i este tehát egy ki-ki mérkőzéssel indul. Aki ott nyer, az 13 ponttal bizakodhat majd a további eredmények számára kedvező alakulásában - különösen abban, hogy  Adrian Lewis nem tudja legyőzni a már továbbjutott Whitlock-ot. Esetleges döntetlen esetén Andy Hamilton mindenképp elbúcsúzik, míg Kevin Painter reménykedhet tovább, de továbbjutásához két mérkőzésen is "jól kell drukkolnia". Egyrészt, hogy a van Barneveld - Wade ne legyen döntetlen, másrészt, hogy Lewis kikapjon. Ha ezek teljesülnek, negyedikként ott lehet a rájátszásban.

Raymond van Barneveld és James Wade már úgy léphetnek majd a színpadra, hogy ismert lesz számukra a Hamilton-Painter meccs eredménye, ám utánuk következik még Lewis meccse. Annyiban egyszerű dolguk van, hogy aki nyer, biztosan ott van a négyben, míg a vesztes biztosan nem jut be oda. Döntetlen esetén Wade biztosan megelőzi majd Barney-t, ám ahogy ez akár mindkettőjük továbbjutását is jelentheti (csak, ha döntetlen lett előttük a Hamilton-Painter is és Lewis utánuk majd kikap), ugyanúgy mindkettőjük kiesését is egyben (ha nem lett döntetlen a Hamilton-Painter és Lewis is nyer a zárómeccsen).

Mindehhez képest Adrian Lewis-nak lesz a "legegyszerűbb" dolga, hiszen ő már minden eredményt ismerni fog, mire sorra kerül. Ez azonban nem jelenti majd azt, hogy vereséggel is továbbjuthat, mert arra nincs esélye. Azzal viszont tisztában lesz, hogy elegendő-e számára egy döntetlen is a továbbjutáshoz (Hamilton-Painter döntetlenje esetén áll ez elő), vagy mindenképpen le kell hozzá győznie Simon Whitlockot.

(Fotó: PDC)

Összességében biztos, hogy az öt továbbjutásra pályázó közül egyikük sem érheti el célját, ha kikap, s még a döntetlen sem biztosan elegendő (speciális esetben Lewis kivételével). Győzelem esetén is csupán Wade, Lewis és van Barneveld ér mindenképpen célba, míg Painternek és Hamiltonnak ez csak az életben maradás esélyét kínálja a további mérkőzések eredményeinek függvényében.

Nem tanácsos csupán a május 17-i rájátszásra tartalékolni, érdemes lesz már május 10-én is figyelemmel követni egy vélhetően izgalmasan alakuló este nagyszerűnek ígérkező összecsapásait nyolc egészen remek játékos részvételével. Utána nem sokkal már csak ácsingózni lehet a jövő februári következő rajtig...

A McCoy's Premier League Darts minden eddigi eredménye és az átlagok megtekinthetők az esemény külön oldalán a Dartsvilágon, s ugyanonnan linkeken keresztül elérhetők a fotógalériák és a hétről-hétről készülő részletes DartsBlogos beszámolók és statisztikák. Ezen túlmenően pedig a május 10-i utolsó forduló és  május 17-i rájátszás mérkőzései is élőben nézhetők végig. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése