2012. május 16., szerda

McCoy's Premier League Darts 2012 - Play-off előzetes

Május 17-én, csütörtökön este a jól megszokott időpontban zárul a McCoy's Premier League 2012-es szezonja. Négy játékos küzd meg a trófeáért, közel sem azonos esélyekkel. Bár minden idők legszorosabb Premier League-jének vélik az ideit, Phil Taylor olyannyira kiemelkedett ebből a mezőnyből is, hogy nagy meglepetés, s valahol igazságtalanság is lenne, ha nem szerezné vissza a tavaly elveszített kupáját. Ráadásként az U21-es VB döntőjére is sor kerül a Premier League elődöntőit követően Michael van Gerwen és James Hubbard között.


A január eleji vb helyosztók óta eltelt bő négy hónap, lement 14 Premier League forduló, ám három játékos ahogyan a világbajnokságon is, most is ott van a legjobb négy között. Óriási eredmény ez Simon Whitlocktól és James Wade-től is, és még nagyobb bravúr Andy Hamilton részéről. Lássuk be, ebben a szinte bárki-bárkit legyőzhet egy elég tág körben sportágban egy versenyzőtől az, hogy az év két legnagyobb versenyén egymás után az elődöntőbe jusson, kiemelkedő teljesítmény. Csak a negyedik résztvevő személye változott. A világbajnokságon Adrian Lewis-zal egészült ki a triumvirátus, aki bizony ki is énekelte a többiek szájából a sajtot. A Premier League-ben Phil Taylor az elődöntő negyedik résztvevője, és így ráadásul még sokkal nagyobb eséllyel fog ugyanaz megtörténni, mint a vb-n, hogy nem a három játékos közül kerül majd ki a végső győztes. Még az elődöntők párosítása is "maradt", Simon Whitlock Andy Hamiltonnal, míg James Wade ezúttal Phil Taylorral mérkőzik meg a fináléért. Ismerve az előzményeket, bizony könnyen lehet, hogy The Hammer újoncként döntőt vívhat majd az este utolsó mérkőzésén.


Hamilton óva int mindenkit attól, hogy a sorozat kezdetéhez hasonlóan a play-off előtt is egy kézlegyintéssel intézzék el őt: "Senki nem várta tőlem, hogy eljutok idáig, és bármi is történjen, ez nekem már a jutalomjáték része. De természetesen ugyanúgy fogok küzdeni, ahogy ezt tőlem megszokhatták. Kivívtam az elődöntőbeli szereplés jogát, így egy újabb csata vár rám. De nekem nincs veszítenivalóm. Borzasztóan élvezem ezt, boldog vagyok, és ha egyszer az ember örömmel játszik, akkor bármi megtörténhet."

A csoportmérkőzések során Whitlock és Hamilton először 7-7-re végeztek egymással, majd a visszavágón az angol játékos győzött 8-4-re. A világbajnokság elődöntőjében is ő került ki győztesen kettejük párharcából, sőt az azt megelőző nagy mérkőzésüket is Hamilton nyerte a 2011. évi World Matchplay-en. Bőven van tehát törleszteni valója The Wizardnak, aki ráadásul mindkét nagy mérkőzésüket a győzelem kapujából veszítette el - már-már hihetetlen módon.


Phil Taylor és James Wade elődöntője egyben a két évvel ezelőtti finálé párosításával egyezik meg, s bizony akkor minden idők egyik legemlékezetesebb dartsmérkőzését vívták, benne The Power két 9-nyilasával. Az idei sorozatban a tizenötszörös világbajnok mindkétszer csúnyán elbánt The Machine-nel, 8-2-re és 8-1-re győzve le őt. A legutóbbi találkozójukon ráadásul Taylor igen közel állt ahhoz, hogy átlag tekintetében egyben új TV-s rekordot is dobjon, ám a csúcsdöntés akkor (még?) nem sikerült.

Azzal együtt, hogy Phil Taylor ugyan játszott két döntetlent is és egy találkozót (Adrian Lewis ellen) elveszített, óriási fölénnyel utasította maga mögé a többieket. Ennek egyik mércéje, hogy a nyolc játékos közül egyedül neki lett pozitív a legaránya, tehát rajta kívül senki nem nyert több leget, mint amennyit veszített - beleértve pl. a második helyezettet is...



A játékosok eddigi 14 mérkőzése során dobott körátlagai és zárójelben a kiszállók sikeres aránya:
  • Phil Taylor: 107,60 (49%)
  • Simon Whitlock 96,46 (36%)
  • Andy Hamilton 94,73 (44%)
  • James Wade 95,65 (41%)

S hogy ki milyen sorozatot követően várja az elődöntőt?
Phil Taylor -  hosszú győzelmi szériát követően az utolsó négy mérkőzéséből kettőt nyert meg, egy-egy döntetlen és vereség mellett.
Simon Whitlock - utolsó hat mérkőzésén két vereség mellett négy győzelmet aratott.
Andy Hamilton - utolsó öt mérkőzését vívta meg veretlenül, három döntetlent két győzelem követett.
James Wade - utolsó négy mérkőzése közül három döntetlenre, míg a negyedik vereséggel végződött.

A play-offra megjelent a már korábban beharangozott videoklip is, melynek a bevételeit jótékony célra ajánlották fel, s az iTunes-ról tölthető le a hivatalos példánya:

A Play-Off programja
Május 17. - O2 Arena, London

Elődöntők (8 nyert leg)
Simon Whitlock - Andy Hamilton
Phil Taylor - James Wade 

PDC Unicorn World Youth Championship Döntő (6 nyert leg)
Michael van Gerwen - James Hubbard  

Döntő (10 nyert leg)
Taylor/Wade - Whitlock/Hamilton

Pénzdíjak
Győztes: £150,000
2. helyezett: £70,000
3. helyezettek: £50,000

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése