2012. május 10., csütörtök

McCoy's Premier League Darts 2012 - kiesett a világbajnok is!

A címvédő után a világbajnok és a másik tavalyi döntős is elszállt! Adrian Lewis sem jutott be a Premier League idei rájátszásába, miután 5-2-es vezetést követően kikapott Simon Whitlocktól. Ott lesz azonban Andy Hamilton, aki újonc létére, az utolsó fordulót megelőzően az utolsó előtti helyről ért célba Kevin Painter legyőzésével! Az utolsó továbbjutó helyet James Wade harcolta ki magának egy döntetlennel Raymond van Barneveld ellenében. Egy hét múlva következnek a helyosztók Londonban, ahol ugyanakkor az U21-es világbajnokság döntőjére is sort kerítenek.

Az első mérkőzés volt hivatott dönteni Adrian Lewis sorsáról és Simon Whitlock továbbjutó helyéről. A világbajnoknak minimum egy döntetlenre volt szüksége továbbjutási reményei életben tartásához, bár ezt csak a győzelem tette volna biztossá számára. Az ausztrálnak a tét Phil Taylor elkerülése volt az elődöntő során, ehhez neki pontot kellett szereznie.

Lewis előzetesen elmondta, hogy az ő nagysága igazán a kiélezett helyzetekben mutatkozik meg, akkor tud igazán sikeres lenni, amikor nagyon szorult helyzetben van. Lehet, hogy éppen az 5-2-es vezetése billentette ki ebből a pozíciójából, ugyanis már ilyen arányú előnyre tett szert Whitlock ellen, ám nemsokára már 5-5-öt mutatott az eredményjelző. 6-6-nál Lewis 69-en várta a befejezési lehetőséget, amikor jött az ausztrál varázslat, The Wizard egy 140-es kiszállóval tett óriási lépést mind a győzelem, mind pedig The Jackpot "megütése" irányába. Végül a saját kezdését győzelemre is tudta váltani, így Gary Anderson, a címvédő kiesését követően ugyanerre a sorsra juttatta a tavalyi finálé másik résztvevőjét, az aktuális világbajnokot, Adrian Lewis-t is.

Adrian Lewis nem akart hinni a szemének, inkább becsukta...

A Hamilton - Painter mérkőzés előtt tehát biztossá vált, hogy a két újonc csatájának győztese ott lesz a legjobb négy között. Sokáig az sem maradt kétséges, hogy ez melyikük lesz, ugyanis a legutóbbi vb-döntős sorra nyerte a legeket, miközben ellenfelének egyetlen kiszállója sem talált célba. Végül hiába jött össze Painternek egy dupla, az csupán a teljesen megsemmisítő vereség elkerüléséhez volt elegendő. Ezzel szemben Andy Hamilton a vb-döntőt követően újra óriási sikert ért el, hiszen biztosította a helyét a play-offban! Tette mindezt úgy, hogy hat fordulót követően még az utolsó helyen állt, s a zárófordulót megelőzően is az utolsó előttin.

Raymond van Barneveld és James Wade mérkőzése előtt a képlet már egyszerű volt. A győztes a harmadik helyen továbbjut és Simon Whitlockkal mérkőzik az elődöntőben, a vesztes kiesik. Döntetlen esetén James Wade jut tovább, ám az elődöntőben Phil Taylorral néz farkasszemet. Így aztán igazán csak a győzelem lehetett a cél mindkettőjüknek. Egy darabig a közönség maximális támogatását élvező holland állt közelebb a céljához, mert 3-1-re, majd 4-2-re vezetett. A szünetben azonban The Machine megolajozta a gépezetet, olyannyira, hogy 6-4-re fordított és egyetlen leg közelségre került az áhított továbbjutáshoz. Azonban nem volt vége, sőt ekkor fokozódott a csúcspontjára a dráma. Barney ugyanis egymás után két bullos kiszállóval (elsőre 161-es fejezett be vele) kiegyenlített, majd Wade három továbbjutásért dobott hibáját kihasználva újra előnybe került (7-6). Az utolsó leg következett tehát, aki nyeri, az jut be a rájátszásba. Ebben azonban Wade már nem hibázott, kihasználva a kezdés adta helyzeti előnyt megnyerte a leget, s ezzel az utolsó helyet is a jövő heti elődöntőkben.

A közönség - mint mindig - élvezte

A döntetlen ellenére a mérkőzést követően csak James Wade volt az interjúalany, aki hosszasan értetlenkedett az angol közönség viselkedésén, amely mindvégig kifütyülte őt, s holland ellenfelét éltette. Ennek ellenére Wade jutott az elődöntőbe, ám a miatt már kevéssé lehet boldog, hogy ott Phil Taylor vár rá május 10-én.

Az a Phil Taylor, aki a zárómérkőzésen nem bírt az idei sorozatot a tabella legalján záró címvédővel, Gary Andersonnal. A skót még eggyel feljebb kapaszkodhatott volna győzelme esetén, ám hiába vezetett végig a mérkőzésen, Taylor arra vigyázott, hogy a különbség soha ne nőjön nagyra (Anderson mindkét breakjét követően azonnal visszabreakelt), s a végén egy döntetlent kihozott a találkozóból.  

Összességében elmondható, hogy az este legnagyobb nyertese Andy Hamilton lett, de elődöntőbeli ellenfele, Simon Whitlock is hasonlóan elégedett lehet. Velük szemben Adrian Lewis lett a legnagyobb vesztes, de Raymond van Barneveld sem élte meg boldogan, hogy nem sikerült a rájátszásba kerülnie.     


14. forduló - Metro Radio Arena, Newcastle
Adrian Lewis (94,70/67%) 6-8 Simon Whitlock (96,19/40%)
Andy Hamilton (90,86/42%) 8-1 Kevin Painter (89,51/13%)
Raymond van Barneveld (94,86/39%) 7-7 James Wade (96,99/35%)
Gary Anderson (96,08/44%) 7-7 Phil Taylor (105,41/33%)



Play-Off
Május 17. - O2 Arena, London
Elődöntők
Simon Whitlock - Andy Hamilton
Phil Taylor - James Wade

PDC Unicorn World Youth Championship Döntő
Michael van Gerwen - James Hubbard

DÖNTŐ
Taylor/Wade - Whitlock/Hamilton


1 megjegyzés: