2011. október 2., vasárnap

PDC Players Championship és Youth Tour hétvége Dublinban

Hosszabb dublini versenysorozatát kezdte meg a hétvégén a PDC-s mezőny, s a második napi Players Championship tornán két 9-nyilas játékot is láthattak a szerencsések - a szombati győztes - Phil Taylor, ill. Raymond van Barneveld jóvoltából. Vasárnap Justin Pipe aratott történelmi győzelmet, míg az ifjúságiaknál Joe Cullen triplázott. A dublini darts napok hétfőn a PartyPoker.com World Grand Prix-vel folytatódnak és egy teljes héten át tartanak még.


A szombati versenynapon Phil Taylor idei első (!) Players Championship tornáját nyerte meg, miután a döntőben - melyben mindketten 101 fölötti átlagot dobtak - a fiatal Michael van Gerwen-t múlta felül 6-3 arányban.

Míg a kevés nevező okán a kiemeltek mind automatikusan jutottak a második fordulóba, Adrian Lewis, James Wade és Raymond van Barneveld egyaránt játszottak és azonnal búcsúztak is a nyitókörben!

Izgalmas játéknapot produkált Justin Pipe, aki kiemeltként a második körben kezdett és sorozatban három mérkőzést nyert egyaránt 6-5-re. Az utolsón John Partot múlta felül úgy, hogy a kanadai illetőségű többszörös világbajnok ellenfele már 5-1-re vezetett. Pipe azonban miután 5-5-re kiegyenlített, egy 157-es kiszállóval tett pontot a mérkőzés végére. A negyedik mérkőzésén a negyeddöntőben pedig már ő vezetett 5-3-ra Phil Taylor ellen, ám azt a találkozót pedig The Power fordította a maga javára, értelemszerűen 6-5 arányban.

Egyetlen hölgyversenyzőként Stefanie Lück próbálkozott, ám 6-0-ás vereséget szenvedett a nyitókörben Michael Mansell-től. A német hölgy ezt követően a Facebook-on panaszkodott arra, hogy saját megítélése szerint úgy játszott, mint egy férfi játékos, ám mégis ez az eredmény sült ki belőle. Egy erre adott válasz szerint még jobban kell játszania.


Players Championship 21, Dublin - 2011. október 1. 

Nyolcaddöntők
Gary Anderson 6-3 Peter Wright
Michael van Gerwen 6-4 Mark Webster
Nigel Heydon 6-1 Alan Tabern
Mervyn King 6-5 Ronnie Baxter
Scott Rand 6-3 Steve Beaton
Vincent van der Voort 6-3 Mark Walsh
Justin Pipe 6-5 John Part 
Phil Taylor 6-3 Paul Nicholson

Phil Taylor újra a csúcson
Negyeddöntők
Michael van Gerwen 6-5 Gary Anderson
Mervyn King 6-3 Nigel Heydon
Scott Rand 6-3 Vincent van der Voort
Phil Taylor 6-5 Justin Pipe 

Elődöntők
Michael van Gerwen 6-3 Mervyn King
Phil Taylor 6-2 Scott Rand
 
Döntő
PHIL TAYLOR (104,28) 6-3 Michael van Gerwen (101,64)



Az ifjúsági torna döntőjében Joe Cullen Michael Smith-t felülmúlva idei harmadik tornagyőzelmét aratta.

A fiataloknál is szokás szerint erős párosításokat hozott már a nyitókör, melyben több korábbi győztes - Reece Robinson, Ryan Harrington és Shaun Griffith - is elvérzett.

A roppant erős mezőnyben az elődöntőbe a későbbi döntő két résztvevője mellett a legutóbbi tornagyőztes Paul Barham, és a pár órával korábban a felnőttek között döntőt játszó Michael van Gerwen került.

PDC Unicorn Youth Tour 13, Dublin - 2011. október 1.

Nyolcaddöntők
Adam Smith-Neale 3-2 Glen Browne
Michael Smith 3-2 John Seagrave
Ryan Maher 3-1 Brandon Jones
Paul Barham 3-1 Jack Hill
Joe Cullen 3-1 Marco van Rens
Adam Hunt 3-1 Arron Monk
Paddy Meaney 3-1 David Coyne
Michael van Gerwen 3-1 Stephen Mooney 
Joe Cullen (a győztes balra) és Michael Smith

Negyeddöntők
Michael Smith 3-2 Adam Smith-Neale
Paul Barham 3-2 Ryan Maher
Joe Cullen 3-1 Adam Hunt
Michael van Gerwen 3-2 Paddy Meaney

Elődöntők
Michael Smith 4-2 Paul Barham
Joe Cullen 4-0 Michael van Gerwen

Döntő
JOE CULLEN 4-3 Michael Smith



A vasárnapi verseny minden tekintetben feltette a koronát a dublini hétvégére.

Phil Taylor már a második fordulóban megadta az alaphangot egy 147-es kiszállóval befejezett 9-nyilas leggel, ám a 3.200 angol fontos tökéletes játékért járó bónuszon végül kénytelen volt megosztozni Raymond van Barneveld-del, aki éppen ellene ismételte meg a 9-nyilast. "Bosszúból" Taylor döntő legben legyőzte holland riválisát, így ő folytathatta a játékot.

Stefanie Lück újfent 6-0-ás vereséggel nyitott, ám még őt is alulmúlta Ryan Harrington hétvégi teljesítménye. Rod Harrington fia három versenyen indult el a két nap során, és egyetlen leget sem nyert ezeken... Ám Adrian Lewis sem lehet büszke magára, ő világbajnoki címvédőként nem nyert mérkőzést a hétvégén azt követően, hogy a hét közben is az első adandó alkalommal búcsúzott a Championship League Darts küzdelmeitől.

Phil Taylor tovább folytatta hétvégi menetelését. Ezt leginkább talán Paul Nicholson bánta, akit a héten már negyedszer győzött le a vasárnapi versenynapon a tizenötszörös világbajnok. Nicholson elkövette azt a hibát, hogy megrángatta az oroszlán bajszát, amikor a nyár elején Taylor legyőzését követően - a világelső megítélése szerint legalábbis - tiszteletlenül viselkedett vele. Phil Taylor azóta alighanem kitüntetett figyelmet fordít Nicholson legyőzésére, és ebben szép eredményeket ért el a hét folyamán beleszámítva a Championship League Darts szerdai versenynapján aratott sikereit is.

Taylor heti diadalmenete egészen a vasárnapi döntőig tartott, ahol újfent Justin Pipe-pal találta szembe magát. A kezdésért folytatott bullra dobást még megnyerte, majd 3-1-re is vezetett The Power, ám Pipe szívósan visszakapaszkodott és 5-5-öt követően a döntő legben hátulról is nyerni tudott. Justin Pipe ezzel élete első profi tornagyőzelmét aratta.

A győztes természetesen végtelenül boldog volt Taylor döntőbeli legyőzését követően: "Hosszú ideig tartott, amíg eljutottam idáig, de most fantasztikus érzés ez a tornagyőzelem. Nehéz volt a Gary elleni elődöntő, miután nagyon jól ismerjük egymást (konkrétan edzőpartnerek), de továbblépve még Phil Taylort is legyőzni a döntőben teszi igazán különlegessé számomra a diadalt. Az összes nagy név jelen volt a mai napon, ez is csak emeli a győzelmem értékét." 

Pipe a győzelmét feleségének és három gyermekének ajánlotta, akik támogatása nélkül meggyőződése szerint nem tudott volna idáig eljutni. Végül pedig már előre tekintett: "Büszke pillanat ez számomra, de nem engedhetek ki, holnap estére már újra mérkőzésre késznek kell lennem. Remélem nem vett ki belőlem túl sokat ez a hétvége és bizakodóan tekintek a John Henderson elleni holnap esti mérkőzésre. Sokat gyakoroltuk a dupla beszállós játékot Gary Andersonnal, de azért egészen más, amikor mindezt a színpadon a fények és a kamerák kereszttüzében kell majd bemutatni."


Players Championship 22, Dublin - 2011. október 2.

Nyolcaddöntők
Gary Anderson 6-4 Mervyn King
Jamie Caven 6-3 Nigel Heydon
Justin Pipe 6-5 Ronnie Baxter
Steve Beaton 6-3 Shaun Griffiths
Wes Newton 6-2 Andy Smith
Vincent van der Voort 6-3 Steve Farmer
Phil Taylor 6-5 Raymond van Barneveld - Raymond van Barneveld 9-nyilast dobott
Paul Nicholson 6-4 Denis Ovens

Phil Taylor és jobbra legyőzője, Justin Pipe
Negyeddöntők
Gary Anderson 6-5 Jamie Caven
Justin Pipe 6-4 Steve Beaton
Wes Newton 6-3 Vincent van der Voort
Phil Taylor 6-3 Paul Nicholson

Elődöntők
Justin Pipe 6-4 Gary Anderson
Phil Taylor 6-2 Wes Newton
 
Döntő
JUSTIN PIPE 6-5 Phil Taylor
 

2 megjegyzés: