2011. október 28., péntek

A PDC aktuális eseményei

Lassan már csak két hónap van hátra a 2011-es szezonból, s közelednek az év végi világbajnokságokkal záródó nagy események mind a felnőttek, mind pedig az első teljes versenyévadot záró U21-esek mezőnyében. Az alábbiakban csokorba gyűjtöttem néhány információt a közelgő eseményekről.


Spanish Darts Trophy - Players Championship
 
Október utolsó hétvégéjén zárul az európai versenyek sorozata egy Spanyolországban első ízben rendezendő Players Championship tornával. Az előző heti németországi viadalhoz képest jelentősen erősebb mezőnyt sikerült magukhoz csábítani a benidormi rendezőknek, hiszen a vlsz. napos időt ígérő, ám aktuálisan esősnek ígérkező ibériai nyaralóhelyen a 150 játékra jelentkező között található Phil Taylor, Adrian Lewis, Raymond van Barneveld és Gary Anderson is a gladbeck-i hiányzók közül. Magyar játékos neve ezúttal nem található a mezőnyben.


Aktuális világranglisták európai szemmel a világbajnokság tükrében

A PDC-Europe oldalán található egy jól szerkesztett táblázat három világranglista aktuális állásáról is. Mindez arra van kihegyezve, hogy bemutassa, kik lehetnek azok az európai versenyzők, akik jelen állás szerint a világbajnokságra fenntartott négy hely egyikét elfoglalják, vagy jó esélyekkel pályáznak rá. Négyen vehetnek részt ugyanis a világbajnokságon az európai ranglistán elfoglalt helyezésük alapján. Aki azonban a világranglistán vagy a Players Championship ranglistán elfoglalt helye alapján világbajnoki résztvevő, azok helyett a soron következők jönnek számításba, ettől bonyolultabb egy kicsit a kép.

A listákon azonban jól láthatók, hiszen vastaggal kiemelve jelölték a jelen állások szerinti világbajnoki résztvevőket. Ők a világranglista első 32 helyezettje, a Players Championship ranglista első 16 helyezettje (aki nincs benne a világranglista 32-ben), valamint az európai ranglista első 4 helyezettje, akik nincsenek az előzőekben felsorolt két ranglista részvételre jogosító pozícióin. Pillanatnyilag tehát Kim Huybrechts, Jyhan Artut, Mensur Suljovic és Rijk van de Kurt állnak világbajnoki részvételt jelentő helyen, ám az európai ranglista végeredménye - melyben Bezzeg Nándor a 40. - a hétvégi spanyolországi tornát követően alakul ki.

Ezt követően már csupán azon múlik az európai játékosok sorsa, hogy a hátralévő szigetországi versenyek eredményei hogyan befolyásolják a maradék két világranglistát, kik azok az európai ranglista élmezőnyében lévők, akik a többi ranglista alapján szereznek részvételi jogosultságot, megnyitva ezzel az utat az európai ranglistán hátrébb végzettek előtt.


William Hill Grand Slam of Darts

November 12-20. között Wolverhampton-ban kerül sor az új névadó szponzorról William Hill-re keresztelt Grand Slam of Darts tornára. Jómagam azért is várom ezt a versenyt, mert számomra az év egyik legérdekesebbje, hiszen a maga nemében egyedülálló DARTS VERSENY-ről van szó, ahol számos BDO-s játékos is megtalálható a mezőnyben. Így ez minden bizonnyal egy önálló cikket is megér majd, egyelőre érjük be azzal, hogy már biztos résztvevője a viadalnak a címvédő Scott Waites mellett Phil Taylor, Ted Hankey, Adrian Lewis, Tony O'Shea, Raymond van Barneveld, Dean Winstanley, John Part, Dave Chisnall, Martin Phillips, Mervyn King, Jan Dekker, Simon Whilock és további 12 játékos (a teljes lista itt megtekinthető).

A torna presztizséről sok mindent elárul, hogy a 256-főben maximált selejtező, melyből mindössze 2 játékos kerül be a versenyre, már megtelt, további jelentkezőket nem is fogadnak el rá. Ezen a november 4-i kvalifikáción ott lesz Justin Pipe, John Henderson, Kevin McDine, Dennis priestley, Richie Burnett és Andy Fordham is. 


World Youth Championship 

November 4-én kerül megrendezésre az Ifjúsági Világbajnokság egészen a döntő résztvevőinek megismeréséig. Magára a döntőre pedig 2012. május 16-án a Premier League elődöntőit követően, a Premier League döntőjét megelőzően. (Ki tudja, talán a Vasas Centenáriumi Darts Liga világcsúcsot tartó hosszúságát próbálták felülmúlni (?!?!) - de az időpont legalább fix és ismert.)

A World Youth Championshipen 64-en indulhatnak. Közülük 28-an a Youth Tour-okon elért eredmények alapján összeállított világranglistáról - melyen Kovács Patrik a 44. helyen zárt egyetlen versenyen elindulva - kvalifikálták magukat, mint pl. a címvédő Arron Monk, az előző évi finalista Michael van Gerwen (a képen), vagy az idén remekül szereplők közül Paul Barham, Michael Smith, Joe Cullen, Shaun Griffith és Reece Robinson is. (A teljes lista itt megtalálható.)

További 26 játékos vívhatta, illetve vívhatja ki még ezen a hétvégén a részvételt az Anglia szerte rendezendő Rileys selejtezőkön, és 10-en különböző országok selejtezőiből kerültek a mezőnybe.

A döntőbe kerülő két fiatal játékos meghívást kap a fentiekben is említett William Hill Grand Slam of Darts tornára, és két éves - a nevezési díjakat is magában foglaló (!) - PDC Pro Tour kártyát is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése