2012. április 28., szombat

PDC Austrian Darts Open 2012 - 2. nap (szombat)

Hiába az előrehozott pénteki 9-nyilas, a hétvégén sem maradt el a 9-nyilas játék Wiener Neustadtban az Austrian Darts Open. Más kérdés, hogy Simon Whitlock valószínűleg nem búcsúnak szánta a tökéletes leget, ám mégis azzá sikeredett. Egyben ő a legnagyobb név, aki már nem folytathatja vasárnap. A másik nagy kieső Andy Hamilton, de nem játszhat már a zárónapon Terry Jenkins és a pénteki 9-nyilast teljesítő Michael Smith sem.



A második forduló délutáni programjában már az első mérkőzésen volt száz fölötti átlag, Mark Websternek köszönhetően, amit aztán a további hét mérkőzésen senkinek sem sikerült még csak megközelítenie sem - Wes Newton kivételével. A többiek nem mutattak meggyőző játékot, bár Kim Huybrechts lenullázta Vincent van der Voortot, ám az enniyre sima eredmény inkább utóbbi nagyon gyenge játékának "méltó büntetése". Nekem a legnagyobb izgalmat ebben a felvonásban az okozta, hogy a Burnett - Cousins mérkőzésen vajon megrúgja-e az egyik a másikat, olyan lórugásokat mutattak be ugyanis mindketten dobásaik kísérőjelenségeként.


Az esti program számszakilag színvonalasabb játékot hozott, ám az igazi izgalmaknak valahogy akkor is híján voltak a mérkőzések - egy kivételével, de erről majd befejezésként. Az első Premier Legue-beli búcsúzó Andy Hamilton lett, rögtön a második felvonás nyitómeccsét elbukva Dave Chisnall ellen. Bár ha Kevin Painter holnapra nem javul fel érdemben, akkor Chizzy ott folytathatja ellene, ahol elitbeli társával szemben abbahagyta.

Gary Anderson, James Wade és Raymond van Barneveld is bejutott a 16 közé. Utóbbival egy hosszabb beszélgetés is volt a mérkőzését követően, melyben elmondta, hogy nagyon elfáradt már az év jelen időszakára, mert roppant megerőltető az immár 12 hete folyamatosan zajló Premier League csütörtökönként, ráadásul az idén újra rendszeresen látogatja a hétvégi tornákat is - nem is akármilyen eredménnyel. Ráadásul nem egyszerű egy, a maihoz hasonló játéknap sem, hiszen este 22 órakor került sorra, addig próbálta valahogy "ölni" a napot, de lassan telik ilyenkor az idő. Úgy vélte, valószínűleg túlzásba vitte a bemelegítést is, ugyanis három órát gyakorolt az Osborne elleni összecsapása előtt, ám szerencsésebb lett volna, ha ezt eggyel rövidebbre veszi. Végül az ágy hívogató szavára hivatkozva sikerült "kierőszakolnia" az interjú végét.


A nap utolsó mérkőzése nem várt szenzációval indult, Simon Whitlocknak ugyanis a második legben egyetlen nyila sem tévesztett célt, ez pedig azt jelentette, hogy a közönség nem kis örömére ismét egy 9-nyilast dobott Ausztriában - csakúgy, mint két évvel ezelőtt a salzburgi döntőben Phil Taylor ellen. (Rendes srác, mindkét alkalommal pár méterről nézhettem ezt végig - mindkétszer nagy élmény volt.) Alig tudták utána folytatni a mérkőzést a nézők szűnni nem akaró ovációban törtek ki ugyanis. Akkor még ugyan nem lehetett ezt tudni, de az ausztrál varázsló akkor járt volna a legjobban, ha nem is került volna sor a folytatásra, ugyanis számára több pozitívumot az már nem hozott. A ifjú titán Joe Cullen - aki tavaly ugyanitt az U21-es tornát nyerte - először együtt ünnepelt Whitlockkal, majd csendben nyert további három leget, amivel 4-1-es vezetésre tett szert. Ekkor felsejlett az előző napi Michael Smith mérkőzés forgatókönyve, aki szintén 1-4-re állt pontosan ugyanígy, hogy az egyetlen leget 9-nyilassal nyerte meg. Ez csak tovább erősödött, amikor a Premier League jelenlegi második helyezettje 4-4-re kiegyenlített. Ám a folytatás mégis másképp alakult, neki már nem sikerült megfordítania a mérkőzést, melyet Joe Cullen végül 6-4 arányban megnyert.


Mindezek ellenére is a nap legjobb mérkőzése Dean Winstanley és Jim Walker nevéhez kapcsolódik. Utóbbiról a legtöbb, amit eddig tudni lehetett, hogy Jim és nem Johnny Walker, valamint hogy az előző napon Ronnie Baxtert legyőzve nyert jogot élete első színpadi mérkőzésére. Ott aztán olyat művelt, amit vlsz. nem sokan tettek ekkora közönség előtti debütálásuk kapcsán, ugyanis pazar sorozatokat produkálva a padlóra küldte Dean Winstanley-t is. Először 2-0-ra ellépett, majd amikor Dino kiegyenlített, dobott egy két 180-at tartalmazó 11 nyilas leget. Winstanley újabb egyenlítését két 12 nyilas leg követte Jimtől, ebből az elsőt egy 161-es kiszállóval fejezte be, a másodikat pedig 99-ről úgy, hogy abban a legben is két 180-ast dobott. A közönség is, a tapasztalt eddigi BDO-s világsztár is alig hitt szemének, különösen, amikor 5-3-as vezetésnél is 78 ponton állt a 201-gyel szemben. Ekkor Dino egy 81-es dobással 120-ra "felzárkózott", s hősünk egyetlen hibáját elkövetve huszonvalahány pontot tudott csak csökkenteni a 78-ból. Winstanley következett a 120-ra, amibe utolsó szalmaszálként sikerült belekapaszkodnia és azt megdobva 4-5-re felzárkózott. Utána saját kezdését győzelemre váltva felállt a padlóról, ám a döntő leget Walker kezdhette. Ennek a végén Jim 52 ponton állt, amikor Winstanley 61-ről ismét - minden bizonnyal - utolsó lehetőségét megragadva kiszállt, megnyerve ezzel a nap legizgalmasabb, s egyben legérdekesebb mérkőzését. A játékot követően hosszasan beszélgettek még a felek a színpadon, mielőtt Winstanley nyilvánosan is magasztalhatta rendkívüli ellenfelét.



A vasárnapi zárónapra 16-an maradtak versenyben, délután tovább feleződik majd a mezőny, hogy este az utolsó három forduló, a döntővel záruljon majd le.


A szombati eredmények
Második forduló (16 közé jutásért)

Mark Webster (100,20) 6-0 Alan Tabern (89,25)
Mark Walsh (86,81) 6-5 Michael Smith (90,00)
Gino Vos (83,36) 4-6 Justin Pipe (91,17)
James Richardson (87,18) 6-3 Peter Wright (83,42)
Wes Newton (97,00) 6-2 Steve Evans (85,91)
Terry Jenkins (83,01) 3-6 Denis Ovens (84,94)
Gaz Cousins (78,06) 3-6 Richie Burnett (87,76)
Vincent van der Voort (79,48) 0-6 Kim Huybrechts (90,18)

Andy Hamilton (94,86) 4-6 Dave Chisnall (96,28)
Kevin Painter (80,92) 6-2 Mark Dudbridge (78,27)
Gary Anderson (96,42) 6-2 Co Stompe (89,75)
James Wade (91,24) 6-4 Steve Beaton (91,11)
Colin Lloyd (91,79) 1-6 Michael van Gerwen (104,70)
Dean Winstanley (96,92) 6-5 Jim Walker (97,59)
Raymond van Barneveld (93,56) 6-4 Colin Osborne (90,35)
Simon Whitlock (93,69) 4-6 Joe Cullen (93,63) (Simon Whitlock 9-nyilast dobott)


Néhány fotó a szombati játéknapról

Webby kezdte a szombatot, rögtön egy 100 fölötti átlaggal

Sokan várták kíváncsian az előző napon 9-nyilast dobó Michael Smith-t

Ám Bully ezúttal csalódást okozott - elsősorban önmagának

James Richardson tovább menetelt - megmutatta, hogy nem csak játék nélkül tud továbblépni

Egyre több a néző, ám talán a még a csarnok kétharmada sem telt meg

Wes Newton is szórta a 180-akat - ő is kétszer duplázott egy-egy legben

A balettet előadja: Gaz Cousins

Huybrechts leget sem veszített, ám ezt nagyban ellenfelének is köszönheti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése