2012. április 27., péntek

PDC Austrian Darts Open 2012 - 1. nap (péntek)

A hétvégét sem várták meg a 9-nyilassal Wiener Neustadtban az európai sorozat idei első állomásán, már a pénteki nyitónapon megvolt a mostanában szokásos tökéletes leg. Az új lebonyolítási rendnek köszönhetően 64 játékos vesz részt a tornán, köztük a világranglista első 32 helyezettje közül Phil Taylor és Adrian Lewis kivételével mindenki. Kilenc kiemelt búcsúzott el rögtön a nyitókörben, ám a legnagyobban közül még mindenki játékban maradt.



Phil Taylor és Adrian Lewis visszalépését követően a Premier League többi résztvevője megérkezett Ausztriába, sőt a délutáni program vége felé a legnagyobb felbolydulást a nézőtéren Gary Anderson megjelenése váltotta ki, akit a játékoskijáró ajtajában megjelenve gyorsan letámadtak az autogramvadászok.

A péntek délután - ugyanúgy, ahogy Hamburgban a februári World Cup of Darts-on is - még elég családias közönség előtt zajlott, de estére és a hétvégére minden bizonnyal benépesül majd a kb. 1500 néző befogadására berendezett Aréna Nova csarnok. Justin Pipe - akinek a stílusát sokan nem bírják, de egy nagyon rendes srác - meg is kérdezte tőlem, hogy végig ilyen kevesen lesznek-e, de megnyugtattam, hogy vélhetően este már nem lehet majd ilyen csendesen beszélgetni a nézőtéren a Mensur Suljovic elleni mérkőzése idején.


Az új lebonyolítási rendnek köszönhetően folyamatosan a nézők előtt zajlanak a színpadi mérkőzések, míg a nyitónapon a meccsek kevesebb, mint felére az ún. második színpadon kerül sor. Nos ez utóbbi valójában kizárólag a játékosok és a kísérőik által megközelíthető hátsó teremben felállított - minden bizonnyal - egy szokásos PDC-s játékállásban zajlik, ahová még a sajtó képviselői sem nyerhetnek bebocsájtást.

A programot természetesen úgy állították össze, hogy a legnagyobbak és a legérdekesebbnek ígérkező mérkőzések a színpadon kapnak helyet, így a közönség ezekről semmiképpen nem marad le. A péntek délután rögtön egy kiemelt, Wayne Jones búcsújával indult. A tavaly ugyanitt az első fordulóban Kaufmann Krisztiánt búcsúztató The Wanderer ezúttal nem jutott túl a fiatal hollandon, Gino Vos-on. Később ugyanígy járt Paul Nicholson is, akit a BDO-tól az idén átlépett Dean Winstanley búcsúztatott a nyitókörben. Nicholson ezzel szinte fel is szállhatott a Premier League játékosait Ausztriába repítő charter járatra - ám már a visszaútra... 

Nicholson hamar gratulálni kényszerült
A legkiemelkedőbb délutáni játékot Colin Lloyd nyújtotta, aki 111,05-ös átlaggal búcsúztatta a 2012-es esztendő első 9-nyilasát még januárban teljesítő Ian White-ot. A "láthatatlan" mérkőzéseken még további két kiemelt, Brendan Dolan és Steve Brown intett búcsút sógorainknak, Joe Cullennek és Steve Evans jóvoltából. A többi találkozón a kiemeltek több-kevesebb nehézség árán, de győztek. A közönséget egyelőre inkább a hazai játékosok fellépése aktivizálta. Este már ez minden bizonnyal másképp lesz.

19 órától aztán megkezdődött a nyitónap esti felvonása, melyben elsőként Gary Andersont szólították a színpadra az előző este még Liverpoolban fellépők közül. A skót az elején rosszabbik énjével kezdett, ám 1-3 után a zsinórban dobott 160-as, 130-as, majd 96-os kiszállójának köszönhetően fordított, s végül még az ellenfél egy 120-as kiszállója ellenére is győzött.


A magas kiszállókat aztán a többiek megirigyelhették, mert később James Wade 160-as kiszállóval kezdte mérkőzését, majd egy 142-est is bemutatott, amire ellenfele, Prakash Jiwa 157-es befejezéssel válaszolt. Ugyan nem a legmagasabb kiszállóval, ám egy 9-nyilas játékkal fejezete be az egyik leget az ifjú Michael Smith, aki ennek ellenére 1-4-re állt Jamie Caven ellen. Majd beindult a Bully becenévre hallgató tinédzser, és 10db 180-ast, valamint 110-es átlagot dobva végül 6-4-re megfordította Jabba elleni mérkőzését.

Simon Whitlock 4-0-ás vezetést követően "hagyta" kiegyenlíteni ellenfelét Mareno Michels-t, mielőtt végül feltette az i-re a pontot, Andy Hamilton és Kevin Painter pedig magabiztosan győztek. A várakozásoknak megfelelően nagy mérkőzés lett a Raymond van Barneveld - Arron Monk és a Mervyn King - Michael van Gerwen találkozóból is, ám míg előbbin a rutin, utóbbin a fiatalos lendület győzött. King pedig rossz szokása szerint egyedüliként nem volt hajlandó autogramot osztogatni a lelkes gyűjtőknek.


Utolsónak maradt a hazaiak legnagyobb reménysége Mensur Suljovic mérkőzése. Az estére összegyűlt közel félezer, többnyire hazai rajongó természetesen minden módszerrel biztosította kedvence támogatását Justin Pipe ellenében. Ám utóbbit sem hagyták cserben a társak, Dean Winstanley és Brian Woods is minden alkalmat megragadott az ő honfitársuk biztatására. 2-2-nél még forró volt a hangulat, ám ahogy az angol versenyző egyre jobban ellépett, úgy fogyott az osztrákok jelenléte és hangereje egyaránt. Végül Pipe magabiztos győzelemmel zárta a péntek esti programot, melyet követően roppant boldog volt, hogy letudta nehéznek ígérkező bemutatkozását.    

A pénteki eredmények:

Első forduló (32 közé jutásért)
 

A délutáni programban
Wayne Jones 3-6 Gino Vos
Mark Walsh 6-1 Brian Woods
Mark Webster 6-3 Jelle Klaasen
Colin Lloyd 6-3 Ian White
Paul Nicholson 3-6 Dean Winstanley
Wes Newton 6-4 Boris Krcmar
Terry Jenkins 6-4 Dietmar Burger
Vincent van der Voort 6-3 Darren Webster
Richie Burnett 6-4 Michael Rosenauer
Peter Wright 6-1 William O'Connor
Steve Beaton 6-3 Mick Todd
Co Stompe 6-3 Ross Smith
Brendan Dolan 4-6 Joe Cullen
Steve Brown 2-6 Steve Evans
Dave Chisnall 6-1 Martin Kurecka
Alan Tabern 6-2 Zoran Lerchbacher

Az esti programban
Gary Anderson 6-4 Scott Rand
Simon Whitlock 6-4 Mareno Michels
James Wade 6-3 Prakash Jiwa
Andy Hamilton 6-3 Roland Scholten
Raymond van Barneveld 6-4 Arron Monk
Kevin Painter 6-2 Johnny Haines
Mervyn King 4-6 Michael van Gerwen
Justin Pipe 6-2 Mensur Suljovic
Colin Osborne 6-4 Richie Howson
John Part 5-6 Mark Dudbridge
Denis Ovens 6-5 John Scott
Jamie Caven 4-6 Michael Smith (Michael Smith 9-nyilast dobott)
Andy Smith 3-6 Kim Huybrechts
Ronnie Baxter 5-6 Jim Walker


Néhány fotó a pénteki játéknapról























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése